Penyakit Richard Pryor ‘menyelamatkan nyawanya’

Daripada arena yang dibungkus, pelawak Richard Pryor kini melawat klinik perubatan. Daripada tepukan tepuk tangan, dia mendapat lapan pemeriksaan sebulan dalam apa yang isterinya berseloroh menyebut “pusingan doktor.”

Namun, Jennifer Lee Pryor mengatakan bahawa sklerosis berganda suami beliau adalah rahmat yang melepaskan citarasa beliau terhadap dadah dan alkohol yang dia yakin akan meninggalkannya mati. Hari ini, dia hanya berbulan-bulan malu hari jadi ke-65.

Hampir dua dekad dengan penyakit itu telah meninggalkan Pryor di kerusi roda dan di luar mata awam, lama selepas tindakan pendiriannya yang meletupnya menimbulkan puluhan filem dan menjadikan pejabat box office asli Peoria melalui banyak tahun 1970-an dan awal 80-an.

Kini, Pryor – yang juga mengalami tiga serangan jantung – menghabiskan sebahagian besar waktunya di rumahnya berhampiran Encino, Calif., Dengan dua anjing yang diselamatkan dan Jennifer, isteri kelima. Pasangan itu bercerai selepas perkahwinan ringkas pada awal 1980-an tetapi berkahwin semula pada tahun 2001.

Penghibur dari Bob Newhart ke Chris Rock menyebut Pryor sebagai salah seorang pelawak paling berpengaruh yang pernah.

“Sebagai produktif dan cemerlang seperti dia, dia juga merosakkan diri sendiri,” katanya dalam temu bual telefon. “Dia berkata Tuhan memberinya MS untuk melambatkannya. Penyakit ini menyelamatkan nyawanya. “