Penulis Hunter S. Thompson melakukan bunuh diri

Hunter S. Thompson, penulis yang keras hidup yang memasukkan dirinya ke dalam akaunnya yang mengutamakan Amerika dan mempopularkan bentuk kewartawanan orang pertama dalam buku-buku seperti “Takut dan Melecehkan di Las Vegas,” telah membunuh diri.

Thompson ditemui mati Ahad di rumahnya di kawasan Aspen sebuah luka tembakan yang ditimbulkan sendiri, kata pegawai sheriff. Beliau adalah 67. Isteri Thompson, Anita, telah keluar sebelum penangkapan dan tidak pulang pada masa itu. Anaknya, Juan, mendapati mayat itu.

Thompson “mengambil nyawa beliau dengan tembakan ke kepala,” kata isteri dan anak lelaki itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kepada Aspen Daily News. Kenyataan itu meminta privasi untuk keluarga Thompson dan, dengan menggunakan istilah Latin untuk Bumi, menambah, “Dia mengalahkan terra.”

Penyata keluarga atau pegawai sheriff Pitkin tidak menyatakan sama ada Thompson meninggalkan nota. Sheriff dan koroner daerah tidak segera memulangkan mesej telefon hari Isnin.

Selain klasik 1972 mengenai lawatan Thompson ke Las Vegas, beliau juga menulis “Takut dan Kelemahan: Pada Trail Kempen ’72.” Watak utama dalam satir liar yang luas adalah “Dr. Thompson, “seorang pemerhati dadah dan pengamat alkohol dan peserta yang gila.

Kebangkitan ‘gonzo kewartawanan’
Thompson dikreditkan bersama Tom Wolfe dan Gay Talese dengan membantu perintis Kewartawanan Baru – atau, kerana dia menggariskan versinya, “gonzo kewartawanan” – di mana penulis menjadikan dirinya komponen penting dalam cerita.

Thompson, yang tulisan-tulisan awal kebanyakannya muncul dalam majalah Rolling Stone, sering menggambarkan dirinya sebagai mabuk liar ketika dia melaporkan mengenai tokoh seperti Jimmy Carter, Richard Nixon dan Bill Clinton.

“Fiksyen adalah berdasarkan realiti melainkan jika anda seorang artis dongeng,” kata Thompson kepada The Associated Press pada tahun 2003. “Anda perlu mendapatkan pengetahuan tentang kehidupan anda dari suatu tempat. Anda perlu tahu bahan yang anda tulis sebelum anda mengubahnya. “

Thompson juga menulis koleksi seperti “Generasi babi” dan “Lagu-lagu yang dihantui.” Novelnya yang pertama, “The Diary Rum,” yang ditulis pada tahun 1959, pertama kali diterbitkan pada tahun 1998.

Thompson adalah ikon counterculture pada ketinggian era Watergate, dan pernah berkata Nixon mewakili “sisi gelap, venal, dan tidak terurus dengan sifat Amerika.”

Thompson juga merupakan model untuk botak “Uncle Duke” Garry Trudeau dalam komik jalur “Doonesbury.” Dia digambarkan di skrin oleh Bill Murray dalam “Where The Buffalo Roam” dan Johnny Depp dalam filem adaptasi “Takut dan Loathing di Las Vegas. “

‘Kami berada di suatu tempat di sekitar Barstow …’
Buku itu, mungkin Thompson yang paling terkenal, bermula: “Kami berada di suatu tempat di sekitar Barstow di pinggir padang pasir ketika ubat-ubatan itu mula memegang.”

Buku-buku lain termasuk “The Great Shark Hunt,” “Hell’s Angels” dan “The Proud Highway.” Usaha terbarunya ialah “Hey Rube: Blood Sport, the Bush Doctrine, and the Spiral Downward Dumbness.

“Dia mungkin telah meninggal agak muda tetapi dia membuatnya berkualiti jika tidak berapa tahun,” kata Paul Krassner, wartawan radikal veteran dan salah seorang editor lama Thompson, kepada The Associated Press melalui telefon dari rumahnya di California Selatan.

“Sukar untuk mengatakan kadang-kadang sama ada dia provokatif demi kepentingan sendiri atau jika dia hanya mabuk dan dilontarkan dan tidak bertanggungjawab,” kata Krassner, pengasas penerbitan kiri The Realist dan pengasas bersama Youth International (YIPPIE) parti.

“Tetapi setiap editor yang saya tahu, termasuk saya sendiri, bersedia menerima kewartawanan prima donna tertentu dalam tuntutan yang akan dibuatnya untuk menampung kisah tertentu,” katanya. “Mereka sanggup membahayakan semua tingkah laku yang tidak bertanggungjawab untuk berkongsi bakat dengan pembaca mereka.”

Kompaun penulis di Woody Creek, tidak jauh dari Aspen, hampir seperti legenda seperti Thompson. Dia menghargai burung merak dan senjata; pada tahun 2000, dia secara tidak sengaja menembak dan sedikit cedera pembantunya cuba mengejar harta miliknya.

Dilahirkan pada 18 Julai 1937 di Kentucky, Hunter Stockton Thompson berkhidmat selama dua tahun di Angkatan Udara, di mana beliau adalah editor sukan akhbar. Beliau kemudian menjadi ahli bangga dari Persatuan Rifle Nasional dan hampir dipilih sheriff di Aspen pada tahun 1970 di bawah sepanduk Parti Power Freak.

Orang yang lebih besar daripada kehidupan
Masa kejayaan Thompson datang pada tahun 1970-an, ketika persona yang lebih besar daripada kehidupannya dipenuhi oleh majalah. Potongan-potongannya adalah panjang legenda dan begitu juga nafsu makannya untuk pengembaraan dan masalah; pergaduhannya dengan editor Rolling Stone, Jann Wenner dikhabarkan dalam banyak kes untuk bergantung kepada akaun perbelanjaan untuk cerita yang tidak menjadi kenyataan.

Ia adalah kandungan yang menimbulkan kening dan kencang. Buku beliau mengenai kempen presiden 1972 yang melibatkan antara lain, Edmund Muskie, Hubert Humphrey dan Nixon terkenal dengan pendapatnya yang pedas.

Bekerja untuk Muskie, Thompson menulis, “adalah seperti yang dikunci dalam kereta kotak bergulir dengan tikus air 200 pound.” Nixon dan “anak patung Barbie” nya adalah “jawapan Amerika kepada Mr Hyde yang besar. Beliau bercakap untuk serigala dalam diri kita. “

Humphrey? Daripada dia, Thompson menulis: “Tidak ada cara untuk memahami bagaimana hack lama Hubert Humphrey yang cetek, hina dan tidak putus-putus sehingga kamu telah mengikutinya seketika.”

Pendekatan itu memuji beliau di kalangan orang ramai serta pujian kritis. Menulis di The New York Times pada tahun 1973, Christopher Lehmann-Haupt bimbang Thompson mungkin suatu hari nanti “hilang selera.”

“Itu akan memalukan, kerana ketika dia tidak melihat Amerika seperti yang ditunjukkan oleh Nenek Musa, atau cara mereka melukis untuk kita dalam kelas sivik, dia melakukan dengan cara sendiri yang gila mengkhianati kebimbangan demokratik yang mendalam bagi politik,” dia menulis. “Dan dengan cara sendiri yang marah, ia sangat menyegarkan.”

Loading...