Pengasas bersama Pink Floyd Syd Barrett meninggal dunia

Syd Barrett, pengasas Pink Floyd bermasalah yang menghabiskan masa bertahun-tahun lamanya dalam keadaan tidak dikenali, telah meninggal dunia, kata band itu Selasa. Dia berusia 60 tahun.

Seorang jurucakap band berkata Barrett meninggal beberapa hari lalu, tetapi dia tidak mendedahkan punca kematian. Barrett telah menderita diabetes sejak bertahun-tahun.

Anggota PinkFloyd – David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters dan Richard Wright yang masih hidup – berkata mereka “sangat kecewa dan sedih untuk mengetahui kematian Syd Barrett.”

“Syd adalah cahaya panduan barisan awal dan meninggalkan warisan yang terus memberi inspirasi,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Barrett mendirikan Pink Floyd pada tahun 1965 dengan Waters, Mason dan Wright, dan menulis banyak lagu-lagu awal band. Rock yang ditimbulkan jazz kumpulan dan ubat-ubatan, multimedia “kejadian” menjadikan mereka darling dari adegan psychedelic London. Album 1967 “The Piper di Gates of Dawn” – sebahagian besarnya ditulis oleh Barrett, yang juga bermain gitar – adalah satu hit komersial dan kritikal.

Tetapi Barrett menderita ketidakstabilan mental, diperparah oleh penggunaan LSD. Tingkah lakunya semakin tidak menentu, dan dia meninggalkan kumpulan itu pada tahun 1968 – lima tahun sebelum pelepasan album Pink Pink yang paling popular, “Dark Side of the Moon” – digantikan oleh Gilmour.

Barrett mengeluarkan dua album solo – “The Madcap Laughs” dan “Barrett” – tetapi tidak lama lagi menarik diri daripada perniagaan muzik sama sekali. Album bahan yang belum dirilis sebelumnya, “Opel,” dikeluarkan pada tahun 1988.

Dia kembali ke nama sebenarnya, Roger Barrett, dan menghabiskan sebahagian besar hidupnya secara senyap-senyap di kampung halamannya Cambridge, England. Melangkah ke rumah pinggir bandar ibunya, dia melepasi lukisan masa dan menjaga taman. Bekas rakan sekelasnya memastikan Barrett terus mendapat royalti dari karyanya dengan Pink Floyd.

Dia seorang tokoh biasa kepada jiran-jiran, sering melihat berbasikal atau berjalan kaki ke kedai penjuru, tetapi jarang bercakap kepada para peminat dan wartawan yang mencari dia selama bertahun-tahun.

Walaupun kerjayanya ringkas, lagu Barrett yang rapuh dan sedih mempengaruhi banyak ahli muzik termasuk David Bowie – yang meliput lagu Barrett “Lihat Emily Play.”

Bowie berkata dalam satu kenyataan yang dipaparkan di laman webnya bahawa Barrett telah menjadi “inspirasi utama.”

“Impaknya terhadap pemikiran saya sangat besar,” tulis Bowie. “Satu penyesalan utama ialah saya tidak pernah mengenali dia. Sebenarnya berlian. “

Ahli-ahli lain Pink Floyd mencatatkan album “Wish You Here Here” sebagai penghormatan kepada bandmate mereka yang bermasalah.

Ia mengandungi lagu “Shine On You Crazy Diamond” – “Ingatlah ketika anda masih muda, anda bersinar seperti matahari.” Band ini juga tinggal di tema penyakit mental di album “Dark Side of the Moon” dan “The Wall. “

Jurucakap kumpulan berkata, pengebumian kecil akan diadakan.