Penerbit drama August Wilson meninggal pada usia 60 tahun

Pemain drama, August Wilson, yang kitar 10-epik yang mencatatkan pengalaman hitam di Amerika abad ke-20 termasuk drama terkenal seperti “Fences” dan “Black Bottom Ma Rainey,” meninggal dunia pada hari Ahad bagi kanser hati, kata jurucakap keluarga. Dia berusia 60 tahun.

Wilson meninggal dunia di Pusat Perubatan Sweden di Seattle, dikelilingi oleh keluarganya, kata Dena Levitin, pembantu peribadi Wilson. Penulis drama ini telah mendedahkan pada akhir bulan Ogos bahawa penyakitnya tidak boleh digunakan dan dia hanya mempunyai beberapa bulan untuk hidup.

“Kami telah kehilangan seorang penulis yang hebat, saya fikir penulis paling hebat yang pernah dilihat oleh generasi kami dan saya telah kehilangan seorang sahabat dan rakan kolaborator,” kata Kenny Leon, yang mengarahkan produksi Broadway “Gem of the Ocean” sebagai dan juga permainan Wilson yang paling baru, “Radio Golf,” yang baru saja selesai di Los Angeles.

Leon berkata kerja Wilson, “merangkumi semua kekuatan dan kuasa teater yang ditawarkan. Saya rasa tanggungjawab yang luar biasa untuk berjalan bagaimana dia mahu kita berjalan dan menyampaikan karyanya. “

Bermain-main Wilson adalah besar, sering meluas dan puitis, berurusan terutamanya dengan kesan-kesan perbudakan pada generasi generasi hitam Amerika: dari watak-watak abad ke-abad yang dapat mengingati Perang Saudara untuk kelas menengah yang makmur pada akhir abad yang telah melupakan masa lalu.

Penciptaan Wilson yang mengagumkan, yang mengambil masa lebih daripada 20 tahun untuk diselesaikan, adalah luar biasa bukan sahaja untuk komitmennya terhadap struktur tertentu – satu pertunjukan untuk setiap dekad – tetapi untuk kualiti penulisan. Ia adalah pencapaian yang unik dalam drama Amerika. Tidak juga Eugene O’Neill, yang menulis karya “Perjalanan Long Day Ke Malam”, mencapai usaha yang begitu besar.

Pada masa itu, Wilson menerima Anugerah Tony yang terbaik untuk “Pagar”, ditambah dengan pencalonan Tony yang terbaik untuk enam drama lain, Pulitzer Prize untuk kedua-dua “Pagar” dan “Piano Pelajaran,” dan rekod tujuh New Hadiah-hadiah bulatan Drama Kritik Drama York.

“Matlamatnya adalah untuk mendapatkannya di atas kertas,” katanya kepada The Associated Press semasa wawancara April 2005 ketika dia sedang melengkapkan “Radio Golf,” bermain terakhir dalam kitaran. “Ia bernasib baik apabila saya melihat ke atas dan mendapati saya mempunyai dua bookends untuk pergi. Saya tidak merancang dengan cara itu. Saya dapat menyambung kedua-dua mainan. “

Wilson merujuk kepada “Permata Laut,” secara kronologi permainan pertama dalam kitaran, walaupun kesembilan akan ditulis. Ia berlaku pada tahun 1904 dan terletak di Pittsburgh’s Hill District pada 1839 Wylie Ave., alamat khusus yang digambarkan secara mendadak, hampir 100 tahun kemudian, dalam kerja terakhir, “Radio Golf,” yang ditayangkan pada bulan April di Yale Repertory Theatre.

‘Terlalu banyak hantu’
Pittsburgh, tempat kelahiran Wilson, adalah penetapan untuk sembilan daripada 10 perlawanan dalam kitaran (“Black Bottom Ma Rainey” ditetapkan di studio rakaman Chicago). Walaupun dia tinggal di Seattle, penulis drama ini mempunyai banyak kasih sayang untuk kampung halamannya, terutama “Bukit,” kawasan usang kota di mana dia menghabiskan banyak masa mudanya.

Wilson, seorang lelaki yang hebat, yang sentiasa mempunyai cerita untuk memberitahu, biasanya kembali ke Pittsburgh sekali setahun untuk melawat kubur ibunya, tetapi dia berkata dia tidak boleh tinggal di sana: “Terlalu banyak hantu. Tapi saya sukakannya. Itulah yang melahirkan saya. “

Dilahirkan Frederick August Kittel pada 27 April 1945, dia adalah salah seorang daripada tujuh orang anak Frederick Kittel, tukang roti yang telah berhijrah dari Jerman pada usia 10 tahun, dan Daisy Wilson. Suntikan sekolah tinggi, Wilson mendaftar di Tentera Darat tetapi meninggalkan selepas setahun, mencari pekerjaan sebagai tukang porter, tukang masak ringkas dan pencuci pinggan, antara pekerjaan lain. Apabila bapanya meninggal dunia pada tahun 1965, dia menukar namanya menjadi August Wilson.

Wilson sebahagian besarnya berpendidikan. Perpustakaan awam adalah universiti dan rakaman penyanyi ikon dan pemuzik ikonik seperti Bessie Smith dan Jelly Roll Morton, dan lukisan-lukisan seniman seperti Romare Bearden inspirasinya.

Dia mula menulis pada tahun 1965, ketika dia memperoleh mesin taip yang digunakan. Kerja-kerja awalnya adalah puisi, tetapi pada tahun 1968, Wilson mendirikan Panggung Black Horizon Pittsburgh. Antara usaha awal itu adalah permainan yang dipanggil “Jitney,” yang mana ia telah disemak lebih daripada dua dekad kemudian sebagai sebahagian daripada kitaran 10-playnya.

Pada tahun 1978, beliau berpindah ke Minnesota, menulis untuk Muzium Sains di St Paul dan kemudian mendaftarkan persahabatan di Pusat Playwrights Minneapolis.

Pada tahun 1982, permainannya, “Ma Bottomey Ma Rainey,” telah diterima oleh Persidangan Playwrights Kebangsaan di O’Neill Theatre Centre di Connecticut. Di sana Wilson bertemu Lloyd Richards, yang juga mengendalikan Sekolah Yale Drama. Hubungan mereka membuahkan hasil, dan Richards mengarahkan enam drama Wilson di Broadway.

Yang pertama adalah “Ma Rainey,” yang dibuka di Broadway pada tahun 1984. Reputasi Wilson disemen pada tahun 1987 oleh drama ayah-anak “Fences,” kejayaan komersilnya yang terbesar. The play, yang memaparkan prestasi memenangi Tony oleh James Earl Jones, berlari selama lebih setahun.

Diikuti di New York oleh “Joe Turner’s Come and Gone” (1988), “The Piano Lesson” (1990), “Two Trains Running” (1992), “Seven Guitars” (1996), “Jitney” , “King Hedley II” (2001) dan “Gem of the Ocean” (2004).

Mainan Wilson memberikan pekerjaan yang mantap kepada pelakon hitam, bukan sahaja di New York tetapi di teater-teater serantau, di mana kebanyakan dramanya dicuba sebelum datang ke Broadway. Selain Jones, pelakon terkenal seperti Laurence Fishburne, Phylicia Rashad, Angela Bassett, Charles S. Dutton, Brian Stokes Mitchell, S. Epatha Merkerson, Roscoe Lee Browne dan Leslie Uggams muncul dalam dramanya di Broadway.

“Kerja bulan Ogos adalah seperti membaca novel yang kaya,” kata Anthony Chisholm, pemain veteran Wilson dalam drama seperti “Gem of the Ocean” dan “Radio Golf.”

“Ia menimbulkan imej yang jelas di dalam minda, dan ia menjadikan tugas pelakon lebih mudah kerana anda mempunyai sesuatu untuk membina watak anda.”