Pencuri godaan Otis ‘Damon’ Harris mati di 62

Otis “Damon” Harris, seorang penyanyi dengan Temptations yang menyertai kumpulan itu pada tahun 1970-an, meninggal dunia pada hari Isnin pada usia 62, laporan Baltimore Sun. Jurucakap keluarga memberitahu kertas bahawa Harris telah melawan kanser prostat selama 14 tahun. 

The Temptations in 1972. From left, the singers are Richard Street, Melvin Franklin, Otis Williams, Dennis Edwards and Damon Harris.
The Temptations pada tahun 1972. Dari kiri, penyanyi adalah Richard Street, Melvin Franklin, Otis Williams, Dennis Edwards dan Damon Harris.Gilles Petard / Redferns melalui fail Getty Images / Hari ini

Harris membesar di Baltimore dan menjadi peminat cercaan sebagai remaja. Bersama-sama dengan tiga rakan sekolah menengah, dia membentuk kumpulan selat Temptations yang dipanggil Young Tempts, yang menukar namanya kepada Vandals Young selepas melepaskan perseorangan pertama mereka pada label T-Neck Isley Brothers.

Pada tahun 1971, dia mengikuti audisi untuk menyertai berhala apabila salah seorang penyanyi utama, Eddie Kendricks, meninggalkan band itu. Sejak kumpulan itu sudah mempunyai satu Otis dalam pengasasnya Otis Williams, Harris menukar nama pertamanya ke Damon.

100 Artis Terhebat: The Temptations

Harris menyanyikan vokal utama pada beberapa hits Temptations, termasuk “Papa Was a Rollin ‘Stone,” “Take A Look Around” dan “Masterpiece.” Kumpulan itu memenangi tiga anugerah Grammy dengan Harris di papan tenor pertama.

 

Pada tahun 1975, Harris meninggalkan godaan dan bergabung semula dengan rakan sekolah menengahnya, yang kini dinamakan Impak. Kumpulan itu menyenaraikan dua album disko dan funk, “Impak” dan “The Pac is Back” dan menjaringkan gol dengan trek 1976 mereka “Give a Broken Heart a Break.” Pada tahun 1978, Harris merilis album solo bertajuk “Silk” sebelum bersara daripada muzik untuk menamatkan kolej.

Lebih dari Rolling Stone:

  • Tindakan Kelas Tindakan Temptations Royalty Suit Against Universal
  • Ravi Shankar, Anugerah untuk Dapatkan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Grammy

Lebih dari muzik:

  • Cleotha Staples of Staples Singers meninggal dunia
  • Gitar Blues Magic Slim meninggal dunia