Pelakon Merah yang memenangi Oscar meninggal pada usia 87 tahun

Butang Merah, pelawak buruan yang paling terkenal di dunia yang menjadi bintang teratas dalam televisyen awal dan kemudian dalam peranan dramatik memenangi Oscar 1957 sebagai penyokong pelakon dalam “Sayonara,” meninggal dunia pada Khamis. Dia adalah 87.

Butang meninggal akibat penyakit vaskular di rumahnya di kawasan Century City di Los Angeles, kata publisiti Warren Cowan. Dia telah sakit selama beberapa lama, dan bersama ahli keluarga ketika dia meninggal, Cowan berkata.

Dengan cara yang penuh semangat dan kecerdasannya, Buttons cemerlang dalam setiap fasa perniagaan pertunjukan, dari Belt Borscht pada tahun 1930-an hingga panggang selebriti pada tahun 1990-an.

Pencapaiannya yang paling besar datang dengan peranan “Sayonara” sebagai Sgt. Joe Kelly, tentera dalam pasukan pendudukan selepas Perang Dunia II di Jepun yang percintaan dengan seorang wanita Jepun (Myoshi Umeki, yang juga memenangi Anugerah Akademi) berakhir dengan tragedi.

Josh Logan, yang mengarahkan kisah James Michener yang membintangi Marlon Brando, pada mulanya ragu-ragu melakonkan seorang pelawak yang terkenal dalam peranannya yang somber.

“Ujiannya begitu luas sehingga mereka dapat meletakkan pemandangan di sekeliling mereka dan melepaskan rakaman sebagai filem ciri,” kata Buttons.

Anugerah Akademi ‘Butang’ membawa kepada filem-filem lain, kedua-dua drama dan komedi. Mereka termasuk “Imitasi Ketua,” “The Circus Besar,” “Hatari!” “Hari Terpanjang,” “Dari Pantai,” “Mereka Menembak Kuda, Tidak Mereka?” “Pengembaraan Poseidon, Lombard “dan” Pete’s Dragon. “

“Dia membuktikan ia bukanlah satu kemalangan dengan memenangi sebuah Oscar yang boleh menjadi pelawak dalam filem,” kata rakan senegaranya, Jack Carter. “Dia lebih daripada pelawak, dia seorang lelaki yang bijak.”

Carter berkata beliau dan Buttons sering digunakan sebagai “penutup” pada panggang selebriti dan perhimpunan komedian lain. Beliau menambah bahawa Butang, yang telah banyak bertutur dalam ucapannya lewat dalam hidupnya, telah memetik banyak punchlines dari kehidupannya sendiri.

“Red tidak pernah mempunyai perbuatan sebenar. Tindakannya adalah hidupnya, dan itulah sebabnya ia datang secara semulajadi, “kata Carter. “Dia pandai mengenainya.”

Komik terkuat di litar burlesque
Pelakon sejak remaja, Butang diperhatikan oleh pemilik teater burlesque dan ia menjadi komik termuda di litar. Beliau telah tamat pengajian kepada peranan kecil di Broadway sebelum dimajukan pada tahun 1943.

Bersama-sama dengan puluhan bintang masa depan yang lain, termasuk Mario Lanza, John Forsythe, Karl Malden dan Lee J. Cobb, Buttons telah disenaraikan untuk “Winged Victory,” permainan yang terkenal pengarang-penulis drama Moss Hart dicipta untuk Tentera Udara. Butang juga muncul dalam versi filem 1944, yang diarahkan oleh George Cukor.

Dibebaskan pada tahun 1946, Butang kembali ke kelab malam dan kerja teater. Pada tahun 1952, CBS menandatanganinya untuk pertunjukan mingguan sebagai jawapan rangkaian kepada Milton Berle NBC.

“Show The Red Buttons” disiarkan pertama kali di CBS 14 Oktober 1952, tanpa penaja sejak bintang itu tidak diketahui. Dalam tempoh sebulan, pertunjukan itu menjadi satu hit yang mantap dan pengiklan memaki.

Butang menarik semua pengalaman masa lalu beliau untuk monologues, lagu, tarian dan lakaran yang menampilkan watak-watak seperti pejuang mabuk-mabuk, anak jalanan sampah, Sad Sack GI dan Jerman yang jahat. Pukulan pertunjukan itu adalah lagu konyol di mana dia membantunya menyanyi panggung, “Ho! Ho! … Dia! Dia! … Ha! Ha! … Perkara yang pelik berlaku! “Ia menjadi kegilaan nasional.

Selepas musim pertama sensasi, “Show The Red Buttons” mula meluncur. Laporan menyebarkan bahawa bintang itu bersikap sabar dan sering dipecat penulis, dan pameran tersebut berakhir selepas tiga musim.

“Sudah tentu saya membuat kesilapan, dan kesilapan telah dibuat untuk saya,” katanya pada tahun 1960. “Apabila anda pergi ke TV sejuk, seperti yang saya lakukan, ia pembunuhan.”

Walaupun kegagalan itu merupakan tamparan hebat kepada pelawak yang biasa optimis, dia tidak lama lagi pulih dan menyambung semula kariernya sebagai bintang tamu di rancangan TV. Peranan lurus pada “Ketegangan” membawanya ke perhatian Logan, yang membuangnya untuk membuat karir “Sayonara.”

Pada tahun 1966, Button membintangi siri lain, “The Double Life of Henry Phyfe,” sebagai seorang akauntan yang rendah hati yang disenaraikan sebagai perisik kerajaan. Pertunjukan itu berlangsung hanya enam bulan.

Selama bertahun-tahun Tombol tetap menjadi pelari yang mantap di televisyen, yang muncul dalam siri seperti “Knots Landing,” “Roseanne” dan “ER.” Dia juga mengambil tindakannya di jalan raya, yang terdapat di Las Vegas, Atlantic City, untuk permulaannya di Catskills.

Masih dalam keadaan baik pada tahap 76 (“Mereka memanggil saya satu-satunya leprechaun Yiddish”), dia muncul di New York pada tahun 1995 dengan pameran satu orang autobiografi, “Butang di Broadway.”

Ia adalah pertunjukan Broadway pertamanya sejak tahun 1948, ketika dia muncul bermain dengan gelaran “Hold It.” Seorang pengkritik, Buttons mengenang, mulai meninjau: “Tahan itu?” Lipat itu.

Butang lahir Aaron Chwatt pada 15 Februari 1919, anak penggiring imigran, di kawasan kejiranan Manhattan yang sukar di mana dia pernah berkata, “anda sama-sama dibesarkan menjadi hakim atau anda pergi ke kerusi elektrik.”

Dia bergelut melalui sekolah-sekolah di Manhattan dan Bronx – “Ibu dan Pop pergi ke sekolah sekerap yang saya lakukan; mereka sepatutnya tamat pengajian dengan saya. “Dia mula beraksi pada usia 12 tahun, memenangi pertandingan amatur menyanyi” Sweet Jenny Brown “dalam guaman pelayar.

Pada usia 16 tahun beliau bekerja sebagai penyanyi dan tuan rumah di kilang gila di Bandar Raya New York. Sejak semua bellhops dipanggil Buttons dan Chwatt mempunyai rambut merah, dia mendapat nama barunya.

Semasa bercuti musim panas, beliau bekerja sebagai penyanyi di Litar Borscht – rentetan resort Catskills yang melayani pelanggan Yahudi sebahagian besarnya di mana Danny Kaye, Sid Caesar, Mel Brooks, Hart dan yang lain dilatih untuk kemasyhuran.

Pada tahun-tahun kemudian, Butang menjadi kegemaran di makan malam testimoni / panggang dengan rutinnya “Jangan sekali-kali makan” rutin. Dia memetik tokoh-tokoh terkenal yang tidak pernah dihormati. Contoh: “Abe Lincoln, yang berkata ‘Rumah dibahagi adalah sebuah kondominium,’ tidak pernah makan malam”; “(Calon presiden dari setahun) Jerry Brown, yang lagu temanya adalah ‘California, Here I Go,’ tidak pernah makan malam.” (Ketika dia melakukan “Butang di Broadway,” dia mengubah orang rutin dan bernama yang tidak pernah melakukan satu orang menunjukkan.)

Pada tahun 1982, Red Button akhirnya makan malam. Kelab Friars memberi penghormatan kepadanya dengan panggang yang penuh dengan bintang dan anugerah pencapaian hidup.

“Apabila saya masih kanak-kanak di Bronx dan menonton dan bermimpi dari balkoni kedua,” tetamu kehormatan berkata, “dalam imaginasi saya yang paling teruk, saya tidak boleh menulis senario ini malam ini.”

Butang telah berkahwin dan bercerai dua kali dalam karier awalnya. Dia dan isterinya yang ketiga, Alicia, mempunyai anak lelaki dan perempuan, Adam dan Amy. Sebagai tambahan kepada kanak-kanak, Butang terselamat oleh saudara lelaki dan perempuan.

Loading...