Pelakon Joe Conley, yang bermain Ike Godsey di ‘The Waltons,’ meninggal pada usia 85 tahun

Pelakon Joe Conley, yang memainkan penjaga kebangsaan negara Ike Godsey pada 1970-an drama keluarga TV “The Waltons,” meninggal dunia pada Ahad pada usia 85 tahun, bekas bintang muda Mary Beth McDonough, yang bermain Erin Walton, menulis di Facebook.

GAMBAR: The Waltons
Joe Conley memainkan penjaga kedai Ike Godsey di “The Waltons.” Ronnie Claire Edwards, betul, memainkan isterinya Corabeth.Hari ini

“Ia adalah hari yang menyedihkan,” tulis McDonough. “Sayang sekali untuk memberitahu anda Joe Conley, Ike Godsey yang dikasihi kami, lulus awal pagi ini, tolong jaga dia, (isteri) Louise, dan keluarganya dalam doa anda.

Isteri Conley Louise memberitahu Los Angeles Times bahawa pelakon, yang mengalami demensia, meninggal dunia di kemudahan penjagaan di Newbury Park, California.

Rakan-rakan bersama-sama cepat mengingat pelakon. Pelakon Ronnie Claire Edwards, yang bermain Corabeth, menyiarkan mengenai Conley di laman Facebooknya. “Ia adalah satu keseronokan hebat dalam karier televisyen saya untuk bermain Corabeth bertentangan dengan Joe kerana dia membuat saya lebih baik,” katanya. “Saya berkongsi semua kesedihan anda dan menghargai banyak ucapan takziah. Dia akan sangat terlepas tetapi, bersyukur, kita dapat menikmati karyanya selama bertahun-tahun untuk datang dalam banyak reruns The Waltons.”

Eric Scott, yang memainkan Ben Walton, juga menyaksikan penyingkiran Conley di Facebook, menulis, “Hari yang sedih ….. Kekasih kita Joe Conley telah meninggal dunia pada pagi semalam, saya selalu menyayanginya dan akan merindui dia dengan penuh kasih. dan keluarga yang indah dalam pemikiran dan doa anda. “

Pertunjukan yang menjadikan Conley terkenal berasal dari era televisyen yang berbeza, ada yang diperhatikan. “Drama seperti ‘The Waltons’ tidak pernah menerima perhatian yang wajar, malangnya, disebabkan sifat bercerita yang mesra keluarga,” kata Marc Berman, ketua editor Media TV Insights, saluran media pertama yang melaporkan laporan Conley kematian. “Tetapi sambutan hangat terhadap kelewatan Joe Conley hanya membuktikan nilai dan pentingnya pemain sokongan.”

Dilahirkan di Buffalo, N.Y., Conley mula bertindak selepas pulang dari perkhidmatan tentera di Korea, menjalankan syarikat-syarikat hartanah di sebelah. Dia dilaporkan telah memutuskan untuk berhenti bertindak dan menumpukan perhatian pada perniagaan itu ketika ia memenangi peranan Godsey, penjaga jenis yang menikah dengan sepupu Olivia Walton, yang sopan Corabeth. Pasangan kemudian mengadopsi anak bersama.

Dalam profil akhbar 1977, Conley berkata beliau jarang bekerja di “The Waltons” lebih daripada dua hari seminggu, menghabiskan masa lain di atas usaha real estatnya. “Saya suka kebebasan melakukan kedua-duanya,” katanya pada masa itu.

“The Waltons” berakhir pada tahun 1981, dan Conley terus bertindak secara sporadis, sering kembali untuk filem reunion “Waltons”. Dia juga memainkan peranan kecil dalam filem “Cast Away” pada tahun 2000, Tom Hanks. Resume TVnya juga termasuk peranan di “The Brady Bunch,” “Knight Rider,” “Dragnet” dan acara lain..

Pada tahun 2009, Conley menerbitkan autobiografinya, “Ike Godsey dari Walton’s Mountain.”

Dalam temu bual untuk The-Waltons.com, Conley berkata dia tahu bahawa peranan “Waltons” selama-lamanya menandakan dia. “Kepada jutaan orang, saya Ike Godsey,” katanya. “Orang ramai berjalan dan hanya menelefon saya Ike dan mengadakan percakapan seperti kawan-kawan lama. Saya perlu ingat bahawa selama sepuluh tahun saya melawat rumah mereka setiap minggu, kepada mereka saya adalah kawan lama atau ahli keluarga. “

Conley terselamat oleh isterinya Louise dan empat orang anak.

Dia bukan satu-satunya kematian dalam keluarga “The Waltons”. Pelakon Paul Jenkins, yang memainkan watak Profesor Parks yang berulang pada pertunjukan, meninggal 1 Julai pada usia 74 tahun selepas penyakit ringkas.