Pelakon Hemmings mati pada set filem

David Hemmings, pelakon Britain yang menjadi salah satu ikon skrin berayun 60-an dengan peranan dalam filem-filem seperti “Blow Up,” meninggal dunia akibat serangan jantung pada set filem Romania. Dia berusia 62 tahun.

Hemmings runtuh Rabu sejurus selepas menembak adegan untuk filem “Samantha’s Child,” kata ejen Liz Nelson.

“Dia baru saja selesai tembakan terakhirnya hari ini dan kembali ke bilik persalinannya,” kata Nelson pada Khamis.

Hemmings telah menikmati kebangkitan dalam kerjaya beliau selepas beberapa dekad di belakang kamera mengarahkan dan menghasilkan rancangan TV seperti “A-Team,” dan “Airwolf.” Penampilan di Ridley Scott yang memenangi “Gladiator” yang memenangi Oscar pada tahun 2000 kepada tawaran banjir, termasuk “Pesanan Terakhir” yang terkenal dengan Michael Caine pada 2001 dan yang paling baru-baru ini “The League of Gentlemen” dengan Sean Connery pada tahun 2003.

Tetapi ia adalah peranan dalam filem termasuk rompakan sains Roger Vadim “Barbarella” pada tahun 1960-an yang menamakannya untuk generasi.

“Dia sangat tersenyum karismatik, senyuman cantik, mata cantik, agak kecil dan dia hanya mempunyai impak besar dalam filem ’60an,” kata pengarah filem Michael Winner kepada televisyen British Broadcasting Corp pada Khamis. “Dia adalah syarikat yang hebat, David. Sangat cerdas, sangat menarik, sangat ringan, terang. “

Dilahirkan pada 18 November 1941 di Guildford, England, Hemmings adalah seorang soprano lelaki yang terkenal dan dipaparkan dalam pertunjukan Opera Bahasa Inggeris karya Benjamin Britten.

Dia kemudian belajar lukisan di Sekolah Epsom Art di mana dia mempamerkan pameran pertamanya di 15 sebelum kembali bernyanyi di awal 20-an dengan penampilan klub malam sebelum bergerak ke panggung dan secara beransur-ansur menjadi filem.

Peranan filem awal di Britain biasanya menyaksikan dia dilakonkan sebagai belia yang salah faham atau berperang. Kejayaan antarabangsa beliau datang ketika dia mengikuti pameran jurugambar fesyen di filem “Blow Up” filem Michelangelo Antonioni pada tahun 1966.

Filem itu, di mana watak Hemmings dilaporkan percaya dia mungkin telah menyaksikan pembunuhan, memenangi anugerah Golden Palm yang berprestij di Festival Filem Cannes pada tahun 1967. Adegan-adegan di mana Hemmings memotret model Veruschka sering menjadi peringkat di antara detik-detik paling seksi yang ditangkap di filem.

Boyish kelihatan baik
Penampilan sulaman Hemmings juga digunakan pada 1967 “Camelot,” “Pengisian Briged Light” pada tahun 1968, dan “Alfred the Great,” pada tahun 1969.

Dengan “Running Scared” tahun 1972, Hemmings memulakan kerjaya baru sebagai pengarah beberapa filem dan rancangan TV di England, Australia dan Kanada.

Dengan rakan pengeluarnya John Daly, Hemmings membentuk syarikat pengeluaran Hemdale pada awal 1970-an. Hemdale bertanggungjawab terhadap banyak filem terkenal, termasuk “The Falcon and the Snowman”, “High Tide” Gillian Armstrong dan debut filem “Carbon Copy” Denzel Washington.

Hemmings kemudian bekerja pada beberapa hits TV terbesar pada 1980-an termasuk “Magnum PI,” “The A Team,” “Airwolf” dan “Quantum Leap.”

“Orang mengira saya telah mati. Tetapi saya tidak. Saya hanya mengarahkan The A-Team, “katanya.

Hemmings kembali bertindak dalam peranan Cassius, dalam “Gladiator.”

“Orang melihat saya dalam ‘Gladiator’ dan berkata, ‘Dia masih hidup. Tuan Yang Baik! “Secara tiba-tiba saya telah lapan gambar dalam 16 bulan yang lalu,” kata Hemmings tahun lepas. “Saya mungkin tidak akan melakukan yang lain sehingga saya berusia 70 tahun. Sekiranya saya hidup begitu lama.”

Dia muncul dalam “Geng New York,” “Permainan Perisik” dan “Perintah Terakhir,” yang juga membintangi anak lelaki Hemmings, Nolan. Bapa dan anak lelaki memainkan watak yang sama pada usia yang berbeza.

Hemmings selamat oleh isteri keempatnya, Lucy Williams, dan kedua anaknya. Nolan adalah satu-satunya anak dari pernikahannya yang kedua, kepada pelakon Amerika Gayle Hunnicutt. Hemmings juga mempunyai seorang anak perempuan dari perkahwinan pertamanya, kepada Genista Ouvry, dan dua orang anak lelaki dari perkahwinannya yang ketiga, kepada Prudence de Casembroot.

Pelan pengebumian tidak diumumkan dengan segera.