Pelakon Barbara Bel Geddes telah meninggal dunia

Barbara Bel Geddes, pelakon yang hebat yang naik ke panggung dan filem filem tetapi mencapai kemasyhurannya yang besar sebagai Miss Ellie Ewing dalam siri TV lama “Dallas,” telah meninggal dunia. Dia adalah 82.

The San Francisco Chronicle berkata dia meninggal pada hari Isnin mengenai kanser paru-paru di rumahnya di Northeast Harbour, Maine. Rumah Pengebumian Jordan-Fernald di Mount Desert, Maine, mengesahkan kematian hari Rabu, tetapi pemilik Bill Fernald berkata keluarganya meminta agar tidak ada maklumat lanjut.

Bel Geddes, anak perempuan pereka pereka terkenal Norman Bel Geddes, dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk pelakon terbaik untuk drama “I Remember Mama” pada tahun 1948 dan merupakan asal Maggie the Cat di Broadway dalam “Cat on a Roof Tin Hot.”

“Dallas” terlambat dalam kerjayanya. Beliau telah bersara untuk menjaga suaminya, Windsor Lewis, selepas dia jatuh sakit dengan kanser pada tahun 1966. Beliau meninggal dunia pada tahun 1972.

Pendapatannya habis oleh penyakitnya yang panjang, dia mendapati kerja yang sukar untuk seorang pelakon yang berusia pertengahan dan berkata dia “pecah rata” pada tahun 1978 apabila dia menerima peranan sebagai ibu kepada keluarga minyak Texas yang lemah.

‘Dallas’: Keseronokan ditandakan dengan tragedi

Walaupun ditakdirkan oleh pengkritik, “Dallas” menjejaskan kedudukan tertinggi penonton dan menayangkan pertunjukan peniru. Bel Geddes memenangi Emmy pada tahun 1980 sebagai pelakon utama dalam siri drama dan kekal sebagai bintang sabun malam yang semestinya menjadi penghormatan. Dia hanya lapan tahun lebih tua daripada pelakon Larry Hagman, yang bermain anaknya, J.R.

Bel Geddes memanggil “Dallas” keseronokan sebenar, “tetapi ia juga ditandakan dengan tragedi. Pada tahun 1981, Jim Davis, yang memainkan suami Miss Ellie, Jock Ewing, meninggal dunia.

“Ia seperti kehilangan suaminya sendiri,” kata pengeluar “Dallas”, Leonard Katzman. “Ia adalah masa yang sangat sukar dan emosional untuk Barbara.”

Pada bulan Mac 1984, Bel Geddes mengalami serangan jantung utama. Miss Ellie telah dimainkan oleh Donna Reed selama enam bulan, kemudian Bel Geddes kembali ke “Dallas,” tersisa hingga tahun 1990, setahun sebelum CBS membatalkan pertunjukan.

Hagman berkata beliau telah menggalakkan Bel Geddes untuk melepaskan kebiasaan merokok, tetapi ia adalah doktor yang membuatnya berhenti selepas serangan jantung, katanya. Dia teringat bilik solek pada set “Dallas” yang penuh dengan asap rokoknya yang dia akan meminta dibuat di bilik persalunya.

Daripada kematian kanser paru-paru Peter Jennings dan Bel Geddes, Hagman berkata: “Saya harap ia adalah panggilan bangun untuk ramai orang.”

Broadway to Hollywood

Pada tahun 1945, Bel Geddes membuat percikan di Broadway pada 23 dengan peranan pentingnya dalam “Deep Are the Roots,” memenangi Anugerah Kritik Drama New York sebagai pelakon terbaik.

Dia mengumumkan kepada seorang wartawan: “Cita-cita saya adalah pelakon skrin yang baik. Saya fikir ia akan menjadi lebih menarik untuk bekerja untuk Frank Capra, George Cukor, Alfred Hitchcock atau Elia Kazan daripada tinggal di Broadway. “

Hollywood sudah sedar. Pada tahun 1946 beliau menandatangani kontrak dengan RKO yang memberikan permintaan luar biasa untuk komited kepada hanya satu gambar setahun. Dalam filem pertamanya, beliau menelan belanja dengan Henry Fonda dalam “The Long Night,” sebuah remake filem Perancis yang mengecewakan.

Filem keduanya adalah hit yang memainkan seorang penulis baru dalam George Stevens ‘”I Remember Mama,” cerita yang menyentuh tentang keluarga imigran di San Francisco yang dibintangi oleh Irene Dunne sebagai Mama. Dengan ciri-cirinya yang lembut dan patrician, Bel Geddes menjadi wanita terkemuka dalam filem.

“Saya pergi ke California dengan sangat muda,” katanya. “Saya masih ingat Lillian Hellman dan Elia Kazan memberitahu saya, ‘Jangan pergi, belajar kraf kamu.’ Tetapi saya suka filem.” Selepas empat filem, Howard Hughes, yang telah membeli kawalan RKO pada tahun 1948, tidak cukup seksi. “

Bel Geddes telah hancur. Tetapi ternyata menjadi kebetulan yang baik. Dia mempunyai masa untuk kembali ke panggung, dan dia menjaringkan kemenangan pada tahun 1955 sebagai Maggie the Cat di Tennessee Williams ‘”Kucing di Hot Tin Roof.”

Namun kejayaan Broadway terbesarnya ialah “Mary, Mary,” sebuah komedi perkahwinan yang membosankan oleh Jean Kerr, yang dibuka pada tahun 1961 dan berlari untuk lebih daripada 1,500 persembahan.

Dalam kerjaya filemnya, Bel Geddes dapat bekerja dengan pembuat filem hebat seperti Kazan (“Panic in the Streams”) dan Alfred Hitchcock (“Vertigo”). Dia juga menelan kos dengan Danny Kaye dalam “The Five Pennies” dan dengan Jeanne Moreau dalam “Lima Wanita Merekod.”

“By Love Possessed” pada tahun 1961 adalah filem terakhirnya selama 10 tahun. Dia membuat filem terakhirnya pada tahun 1971 – “Summertree” dan “The Todd Killings.”

Antara kredit utama teater utama Bel Geddes adalah peranan dalam “The Sleeping Prince” (1956) Terence Rattigan; Robert Anderson’s “Silent Night, Holy Night” (1959), yang membintangi Henry Fonda; dan “Semua di Taman” Edward Albee (1967). Penampilan Broadway terakhirnya pada tahun 1973, ketika dia membintangi komedi Kerr yang lain, “Kemasan Menyempurnakan.”

Beliau dilahirkan di New York City pada 31 Oktober 1922. Bapanya, lahir Norman Geddes, dan ibu, nama sulung Helen Belle Sneider, mencipta Bel-Geddes sebagai tajuk untuk majalah yang mereka merancang. Dia mengambil nama itu tanpa tanda hubung sebagai namanya. Pasangan itu bercerai apabila Barbara adalah 3.

“Saya tidak melihat banyak bapanya,” katanya, “tetapi saya benar-benar memuja dia.” Selepas pendidikannya di sekolah swasta, dia mendapat pekerjaan di teater musim panas dan menggunakan hubungannya dengan orang panggung untuk membantu dia mendapatkan kerja.

Peranan pertamanya adalah berjalan kaki bersama Ethel Barrymore dalam “The School for Scandal” di teater musim panas. Ayahnya membantu mendarat di Broadway pada tahun 1941, “Out of the Pan Pan,” yang mana seorang pengkritik memanggilnya “gemuk, menyenangkan dan lucu.” Dia menjatuhkan 20 pound dan meneruskan pelbagai peranan sehingga terobosannya dalam “Deep Are akar.”

Pada awal kariernya Bel Geddes berkahwin dengan Carl Schreuer, seorang jurutera elektrik, dan mereka mempunyai anak perempuan, Susan. Perkahwinan itu berakhir selepas tujuh tahun pada tahun 1951, dan tahun itu dia berkahwin dengan pengarah Lewis. Mereka mempunyai seorang anak perempuan, Betsy.