‘Pejabat’ memberi lampu pada Scranton, Pa.

Dunder-Mifflin, syarikat pembikinan kertas fiksyen di mana bos yang tidak masuk akal Michael, penjual ganjil Dwight dan watak-watak lain yang unik pada “Pejabat” NBC yang menghabiskan masa mereka, adalah ahli dalam kedudukan yang lebih baik dalam Dewan Besar Scranton Perdagangan.

Betul, ia adalah.

Walaupun Dunder-Mifflin tidak benar, “Pejabat” telah memberikan Scranton, sebuah bandar perindustrian Pennsylvania kecil di mana komedi memukul ditetapkan, jenis pendedahan kebangsaan bahawa jenis kebuk hanya boleh bermimpi tentang.

“Ini persembahan yang sangat lucu,” kata Datuk Bandar Chris Doherty, “dan peluang yang baik untuk bandar.”

Pembaharuan siri British yang terkenal dengan nama yang sama, “The Office” ditembak dalam gaya dokumentari yang sopan, berikutan percubaan dan pengorbanan drones pejabat Dunder-Mifflin yang sedih dan bos mereka yang egomaniak seorang bos, Michael Scott (Golden -Globe pemenang Steve Carell). Pertunjukan itu telah menjadi pelaku yang mantap untuk NBC, yang telah memperbaharuinya untuk musim depan.

“Pejabat,” yang kembali pada hari Khamis, pukul 9:30 pagi. EST, dari hiasan Olimpiknya, dibekalkan dengan rujukan yang bergema bagi 74,000 penduduk bandaraya, termasuk restoran tempatan Poor Richard’s pub, restoran Farley dan deli Abe.

Blogger dan penulis Scranton, Dave Caolo, yang melayari rujukan Scranton di laman web yang dikhususkan untuk “The Office,” berkata beliau menghargai perhatian terhadap detailnya. “Mereka juga mengucapkan Scranton dengan betul, dengan tidak memasukkan ‘t,'” katanya.

Penduduk tempatan pada mulanya mempunyai rasa tidak puas hati tentang “Pejabat.” Mereka takut bandar, bekas pusat perlombongan arang batu yang jatuh pada masa-masa sukar tetapi baru-baru ini menunjukkan tanda-tanda kelahiran semula, akan menjadi lelucon lelucon. Tetapi kebimbangan mereka tidak kena.

“Semua orang bimbang tentang bagaimana Scranton akan digambarkan,” kata pelajar Universiti Scranton, Mario Ferrise, seorang peminat bandar dan “Pejabat”. “Kami berasa lega ketika kami melihat bahawa mereka mengambil mudah, mereka boleh benar-benar menumbuk kami.”

Pengeluar eksekutif Greg Daniels berkata beliau sedang mencari sebuah bandar beberapa jam dari New York untuk menempatkan Dunder-Mifflin, dan Scranton sesuai dengan rang undang-undang. Juga, Daniels adalah peminat penulis John O’Hara, yang membentangkan ceritanya di sebuah bandar arang batu Pennsylvania timur fiksyen, dan dia teringat menerima kad ucapan yang mengatakan “Made in Scranton” di belakang.

“Pedoman artistik asas pertunjukan ini adalah untuk mengamati dan mencari humor dalam kehidupan sebenar, jadi ia baik dari tempat yang sebenar,” kata Daniels.

Dihadapkan pada prospek sebutan mengenai TV kebangsaan, perniagaan Scranton telah merosakkan Mari Potis, seorang pegawai ruang yang membantu mendapatkan alat peraga untuk “The Office,” untuk mendapatkan mereka yang disebutkan di acara tersebut. Sudah tentu, dia tidak mempunyai kawalan ke atasnya. “Mereka sangat teruja,” kata Potis.

Mereka mungkin kurang teruja hari Khamis. Menurut NBC, penjualan jualan Jim (John Krasinski), “merancang pelariannya dari Scranton.”