Pegawai berkata ‘Ax Men’ menyembelih kayu secara haram

Jabatan Alam Semulajadi Washington telah merampas lebih daripada dua dozen kayu balak yang dikatakan telah diselamatkan secara haram oleh kru kayu yang dipaparkan pada rancangan TV realiti “Ax Men.”

Pegawai DNR berkhidmat dalam waran geledah pada hari Jumaat mengenai S & S Aqua Logging untuk mengambil kayu yang ditarik syarikat itu dari Sungai Hoquiam tanpa permit, kata Larry Raedel, ketua pegawai penguat kuasa agensi itu..

Pegawai telah dibuang selepas menonton siri Sejarah Channel, yang menceritakan kehidupan pemotong kayu Northwest Pacific, termasuk pasukan bapa-anak dari Aqua Logging S & S yang berpangkalan di Aberdeen.

“Ini adalah bahan berharga yang dimiliki oleh orang ramai dan ini kelihatan seperti kecurian, mudah dan sederhana,” kata Pesuruhjaya Tanah Awam negeri Peter Goldmark.

Panggilan Associated Press dan e-mel kepada syarikat dan e-mel yang mendapatkan komen dari Channel History tidak segera dikembalikan.

Log menyediakan fungsi utama untuk sungai di perangkap sedimen, melindungi serangga dan makanan lain untuk ikan, dan mewujudkan kolam dan riffles di mana ikan boleh berehat, kata Greg Hueckel, pengarah program habitat ikan dan hidupan liar.

“Mereka adalah sebahagian daripada ekosistem berfungsi, jadi menghapuskan log itu seperti mengeluarkan sebahagian katil,” katanya..

Hueckel berkata agensinya biasanya memberi permit untuk membuang kayu balak dalam keadaan di mana banjir menyebabkan kesesakan log. Ia tidak mungkin permit diberikan untuk menuai kayu, katanya.

Jimmy Smith, yang memiliki dan mengendalikan S & S Aqua Logging, berkata pada pameran itu bahawa balak bernilai kira-kira $ 10,000, menurut rekod waran geledah.

Apabila “Ax Men” memulakan kerjaya tahun lalu, ia menjadi siri Sejarah Paling Popular dengan lebih daripada 2 juta penonton mingguan. Musim ini bermula pada 2 Mac dan menampilkan dua krew kayu dari Washington, dua dari Oregon dan satu dari Montana.

Dalam satu video yang disiarkan di laman web rancangan itu, Smith, pembalak generasi keempat, ditunjukkan terapung ke bawah sungai dalam bot, mengimbas log. “Kami orang biasa yang melakukan perkara yang luar biasa,” katanya.