Para penyembah membayar penghormatan terakhir di pengebumian Pavarotti

Luciano Pavarotti menerima tepukan akhir yang penuh matanya pada pengebumiannya yang muram pada hari Sabtu selepas rakaman tenor Itali dan bapanya menyanyikan “Panis Angelicus” memenuhi kediaman kampung kelahirannya.

Kebanyakan orang yang berkabung itu menangis kerana suara Pavarotti yang penuh dengan suara diisi katedral, peringatan yang memalukan bakat yang hilang dengan kematiannya pada hari Khamis pada usia 71 selepas pertempuran selama setahun dengan kanser.

Pavarotti dan bapanya telah menyanyikan duet itu pada tahun 1978 di katedral yang sama – satu peristiwa Archbi Benito Cocchi berkata digambarkan oleh seseorang yang menghadirinya sebagai “tenunan tenor.”

Dalam satu siri peringatan, Pavarotti diingati sebagai penyanyi terbesar dunia, simbol Itali, seorang kemanusiaan dan – dalam mesej dari anak perempuannya yang berusia 4 tahun Alice – seorang bapa.

“Papa, kamu sangat mencintai saya. Saya tahu anda akan sentiasa melindungi saya, “kata anak perempuannya dalam mesej yang dibacakan semasa perkhidmatan itu, manakala ibunya, Nicoletta Mantovani, menangis di barisan hadapan.

Pelakon bintang, penghuniAntara 700 tetamu ialah Perdana Menteri Itali Romano Prodi, penyanyi utama U2 Bono, gitaris U2 The Edge, pengarah filem Franco Zeffirelli dan bekas Ketua Setiausaha U.N. Kofi Annan. Turut duduk di barisan depan adalah isteri pertama Pavarotti, Adua, tiga anak perempuannya dan adik perempuannya.

Perkhidmatan 90-minit dipenuhi dengan muzik, dari soprano kelahiran Bulgaria Raina Kabaivanska, yang menangis ketika dia menyanyikan lagu pujian, Verdi’s “Ave Maria,” kepada “Ave Verum” lagu tenor Andrea Bocelli semasa perjumpaan. Flutist Andrea Griminelli memainkan solo.

Beribu-ribu peminat memenuhi piazza di luar katedral yang menonton perkhidmatan itu di layar besar. Orang ramai meletup dengan tepukan ketika keranda putih, maple ditutupi dengan bunga – termasuk bunga favorit, bunga matahari Pavarotti – dibawa di luar oleh 11 penipu. Pada masa yang sama, pasukan penerbangan ketepatan pasukan udara Itali itu menggelegak di atas kepala, mengalir wap hijau, merah dan putih – warna bendera Itali.

Jalan-jalan Modena dipenuhi dengan penyokong yang bertepuk tangan sebagai kereta gantung hitam yang membawa tubuh Pavarotti pergi. Tenor itu dikebumikan di tanah perkuburan Montale Rangone, di mana anggota keluarganya, termasuk ibu bapanya dan anak lelaki yang meninggalnya Riccardo, juga dikremahkan.

‘Simbol bagi bandar kita’Dalam homilynya, Cocchi berkata kehadiran begitu ramai orang kenamaan adalah tanda “harga diri, kasih sayang dan rasa syukur yang secara universal mengelilingi seniman yang hebat.”

Tetapi dia berkata adalah penting juga bagaimana penduduk Modena memberi penghormatan kepada anak lelakinya, menunaikan sembahyang mereka di luar katedral apabila mayat Pavarotti tiba pada malam hari dengan tepukan “tidak gembira, seperti dalam keadaan lain, tetapi sengit dan ikhlas.”

“Kematian Luciano Pavarotti telah membuatkan kami berasa lebih miskin,” kata Archbi. “Para maestro adalah dan akan sentiasa menjadi lambang bagi bandar kita.”

Pujian daripada paus
Paus Benediktus XVI menghantar telegram, dengan mengatakan Pavarotti telah “menghormati karunia ilahi muzik melalui bakat tafsirannya yang luar biasa.”

Prodi memuji Pavarotti atas usaha kemanusiaan dan usaha damai dan juga mengucapkan terima kasih kepada semua orang Itali untuk imej negara yang dibawa ke seluruh pelosok dunia.

“Itali sedih hari ini tetapi ia juga berbangga dengannya,” kata Prodi semasa perkhidmatan itu. “Di sini, di katedral kampung halamannya, Itali mengucapkan terima kasih kepadanya.”

Bintang duniaPavarotti dikasihi oleh generasi peminat opera dan peminat pop untuk Cs yang hebatnya, lagu-lagu rakyat popular seperti “O Sole Mio” dan kolaborasi dengan penyanyi seperti Bono, dengan siapa dia mencatat “Miss Sarajevo” pada tahun 1995 menaikkan wang untuk membantu membina semula Bosnia.

Pavarotti adalah artis klasik terlaris di dunia, dengan lebih daripada 100 juta rekod yang dijual sejak tahun 1960-an, dan dia mempunyai album klasik pertama untuk mencapai No 1 pada carta pop.

Dalam tempoh tontonan awam yang bermula Khamis malam dan berterusan sehingga jam sebelum pengkebumian, lebih daripada 100,000 orang telah memfailkan peti mati Pavarotti melampau dan buku-buku taksub diliputi oleh pasu bunga matahari di luar katedral. Buku-buku serupa sedang disediakan di kedutaan dan konsulat Itali di seluruh dunia, kata Kementerian Luar Negeri.

The coffin with Luciano Pavarotti's body leaves the cathedral of Modena
Keranda dengan tenor Itali Luciano Pavarotti meninggalkan katedral Modena sebagai pasukan terbang presisi Itali, Frecce Tricolori atau Tricolored Arrows, melakukan jembatan dengan kontra di warna merah, putih dan hijau bendera Itali, 8 September, 2007. REUTERS / Stefano Rellandini (ITALY)Stefano Rellandini / X90016

Shades of controversyItu Pavarotti – seorang lelaki bercerai yang mempunyai anak luar nikah – telah diberi tontonan awam dan pemakaman di katedral memacu beberapa perdebatan. Seorang imam paroki Modena, Pdt. Giorgio Bellei, memberitahu akhbar harian Corriere della Sera bahawa langkah itu adalah “penyucian kuil.”

Pengkritik lain mencatatkan bahawa tahun lepas, gereja Katolik di Rom enggan memberikan pengkebumian agama kepada seorang lelaki yang lumpuh yang mempunyai doktor mencabut alat pernafasannya.

Pengarah pengebumian Gianni Gibellini berkata Bellei sepatutnya “terus menutup mulutnya” dan bahawa Modena telah meluluskan rancangan pemakaman Pavarotti.

Cocchi muncul untuk menangani isu itu, berkata, “Pavarotti, dengan iman yang dia tidak pernah menolak atau menyembunyikan dan yang dia menyatakan secara konsisten dengan nyanyiannya, tidak asing di katedral ini.”