Nicole Kidman meraikan wanita berusia 40 tahun dalam ucapan kuat di Anugerah SAG

Apabila Nicole Kidman menerima penghormatan Skuad Pelakon Skuad yang pertama pada malam Ahad, dia menangis ketika dia mengambil panggung – dan bukan hanya untuk pencapaian peribadinya.

Pemain berusia 50 tahun itu berpindah dengan apa anugerah itu, dan apa yang dia dan rakan seperjuangannya, mewakili di Hollywood hari ini.

Nicole Kidman
Nicole Kidman di atas pentas semasa Anugerah Pelakon Skrin Tahunan ke-24 di Auditorium Shrine pada 21 Januari 2018, di Los Angeles, California. Getty Images

Kidman memenangi kategori Prestasi Cemerlang oleh seorang Pelakon Perempuan dalam Miniseries atau Filem Televisyen untuk kerja-kerja beliau dalam “Big Little Lies,” dan pelakon-pelakon lain yang sedang berlakon adalah bintang-bintangnya, Laura Dern dan Reese Witherspoon, serta Susan Sarandon dan Jessica Lange.

Itu menjadikan lima calon wanita yang umurnya 41 hingga 71 tahun.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kejayaan yang telah anda berikan sepanjang kerjaya anda,” kata Kidman. “Sungguh mengagumkan bahawa kerjaya kita hari ini boleh melebihi 40 tahun.”

Dan bagaimana tidak seperti dulu di Hollywood.

“Dua puluh tahun yang lalu, kami cukup dibasuh oleh tahap ini dalam kehidupan kita,” katanya. “Jadi itu tidak berlaku sekarang.”

Kidman meneruskan menyebutkan pelakon terkenal lain yang telah memberi inspirasi kepadanya, termasuk Meryl Streep, Judi Dench, Shirley MacLaine dan banyak lagi.

“Kami telah membuktikan, dan pelakon-pelakon ini dan banyak lagi membuktikan, bahawa kami kuat dan berkuasa dan berdaya maju,” katanya ketika penonton bersorak.

Nicole Kidman
Dimitrios Kambouris / Getty Images

Tetapi bersama-sama dengan perayaan itu datang pengakuan bahawa perjuangan untuk wanita yang berusia di atas umur tidak benar-benar berakhir. Untuk kemajuan yang telah dibuat untuk meneruskan, pembikin filem perlu melakukannya.

“Saya hanya meminta agar industri ini berada di belakang kami, kerana cerita kami akhirnya diberitahu,” katanya. “Ia hanya permulaan, dan saya sangat bangga menjadi sebahagian daripada komuniti yang menggalakkan perubahan ini, tetapi saya meminta para penulis, pengarah, studio dan pembiaya untuk meletakkan semangat dan wang di belakang cerita kami.”

Kemunculan skrin kecil baru-baru ini, seperti “Big Little Lies,” menunjukkan kebijaksanaan itu.

“Kami telah membuktikan bahawa kami boleh melakukan ini,” tambah Kidman. “Kita boleh terus melakukan ini, tetapi hanya dengan sokongan industri ini dan wang dan semangat.

MeToo Movement menguasai Anugerah SAG

Januari.22.201802:44