Mengingat korban Columbine Rachel Scott

Rachel Scott, 17, merupakan mangsa pertama pembunuhan beramai-ramai Columbine High School tahun 1999. Bapanya, Beth Nimmo dan Darrell Scott, menulis buku “Rachel’s Tears” sebagai ingatan kepada anak perempuan mereka, yang mereka percaya disasarkan oleh penembak Eric Harris dan Dylan Klebold kerana nilai-nilai keagamaannya. Petikan.

Kami bersyukur kerana anda membaca buku ini, tetapi kami berharap anda memahami bahawa ia adalah sebuah buku yang kami tidak pernah mahu menulis.

Tragedi yang mengerikan di Columbine telah menjadikan semuanya benar-benar terbalik bagi kami dan bagi keluarga dan orang tersayang yang lain daripada tiga belas orang yang terbunuh dan lebih banyak yang cedera hari itu pada bulan April 1999.

Sejak itu, peristiwa yang tidak dapat dibayangkan ini telah menimbulkan rasa saraf dengan orang ramai di seluruh dunia kerana ramai yang berjuang untuk datang ke tangan dengan penangkapan sekolah terburuk Amerika. Seorang penulis untuk majalah itu Kekristianan Hari Ini berkata, “Acara ini menjadi momen penting untuk generasi muda ini.”

Pada tahun lalu, kami telah berulang kali ditemuramah oleh media nasional, kami telah bertemu dengan para pemimpin dunia dan penghibur terkenal, dan kami telah berbicara kepada beribu-ribu orang di sekolah, gereja, dan mesyuarat dewan bandar.

Kami melakukan semua ini kerana kami percaya bahawa anak perempuan kami, Rachel Scott mempunyai mesej yang kuat yang selamat daripada kematian tragisnya dan perlu didengar oleh semua orang.

Kesedihan dan ketenangan
Dalam segala perkara yang kita lakukan, perasaan kita yang mendalam dipenuhi dengan rasa kesedihan yang mendalam. Pidato-pidato yang telah kami berikan dan perkataan yang muncul di halaman-halaman ini telah dicampur dengan air mata yang tak terhitung banyaknya.

Kami harap kami tidak perlu melakukan apa-apa. Keseluruhan episod ini merupakan penyebab kesakitan yang besar dan kerugian besar dalam hidup kita. Kami akan menggugurkan segala-galanya seketika jika kami boleh mempunyai Rachel bersama kami sekali lagi, atau jika kami dapat mengekalkan anak kami Craig daripada mengalami kengerian yang dia alami hari itu di perpustakaan Columbine.

Pada masa yang sama, walaupun kita tidak akan memilih untuk hidup melalui tahun lepas, kita mempunyai hidup di dalamnya, dan sekarang kita mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Tuhan mempunyai tujuan dalam perjalanan hidup Rachel.

Seperti yang akan anda lihat, Rachel mempunyai perasaan yang semakin meningkat bahawa dia tidak mempunyai masa untuk hidup. Kami hanya mengambil keputusan ini semasa dia masih hidup, tetapi semuanya menjadi jelas kepada kita dalam minggu dan bulan selepas kematiannya semasa kita membaca banyak jurnal yang dia tulis.

Surat kepada Tuhan
Sesetengah orang berseru kepada Allah dalam doa. Orang lain menjangkau Tuhan melalui nyanyian, bermain muzik, atau mencipta karya seni. Rachel melakukan semua perkara ini, tetapi lebih daripada apa-apa, dia mencurahkan hatinya kepada Tuhan melalui menulis dalam jurnalnya.

Pada tahun 1997, Beth memberikan Rachel sebuah jurnal kecil untuk Krismas. Pada hari itu, Rachel menulis doa kepada Allah di halaman satu. Membaca doa hari ini, anda dapat melihat keintiman yang sederhana dan gembira dengan Tuhan, memberitahu Dia mengenai rancangannya untuk jurnal ini, dan mengucapkan terima kasih atas kelahiran Putra-Nya hampir dua ribu tahun yang lalu. Selama enam belas bulan ke depan, Rachel akan menulis ratusan surat kepada Tuhan, meninggalkan kami dengan catatan cintanya kepada Tuhannya.

Setelah kematiannya, kami mendapati banyak jurnalnya, yang melimpah dengan doa-doanya, keraguan-keraguannya, keinginan dan pemanggilannya yang sentiasa berubah, dan perasaannya yang semakin meningkat bahwa hari-harinya di bumi ini bernombor.

Anda akan membaca bahagian jurnal peribadi beliau dan melihat beberapa lukisan yang dibuatnya di halaman mereka. Tujuan kami bukanlah untuk menahan Rahel sebagai sejenis orang suci yang sempurna dan tanpa dosa kerana dia lemah dan jatuh seperti kita semua, kerana saudara-saudaranya sedar.

Sebaliknya, kita berkongsi perkara-perkara ini kerana kita percaya bahawa kehidupan singkatnya memegang pelajaran yang kuat untuk kita semua, termasuk golongan muda, yang sangat peduli dengannya, dan ibu bapa, yang kebanyakannya bergelut dengan cara memupuk nilai-nilai Tuhan yang mendalam dan kekal pada anak-anak mereka.

Pada tahun lepas, kami telah mempelajari beberapa pelajaran lain dari kehidupan singkat Rachel dan kematian mendadak, pelajaran yang akan kami sertai dengan anda.

Hidup hidup
Rachel menyukai Tuhan, dan dia mempunyai keinginan yang kuat untuk menyampaikan kasih itu kepada semua yang dia tahu. Dia tidak mengalahkan orang di kepala dengan Alkitab, dan dia tidak pernah memaksa sesiapa sahaja untuk menjadi iman. Sebaliknya, dia berkongsi kepercayaannya dengan menjalani hidupnya dengan penuh, berdoa agar orang lain akan melihat cahaya ilahi yang membakar begitu terang di dalam hatinya.

Kami berharap dengan menceritakan kisah Rachel, kami dapat membantu mereka yang mengenalnya untuk memiliki pemahaman yang lebih besar tentang motivasi rohani dalamannya. Kami juga berharap orang-orang yang tidak mengenalinya dapat diilhamkan oleh contohnya.

                  ****Mengampuni dosa yang tidak boleh dimaafkan Orang bertindak balas dengan berbeza kepada tragedi apabila menyerang nyawa mereka. Ada yang tidak pernah mengatasinya. Orang lain menjadi pahit dan marah, dan itu mudah difahami. Walau bagaimanapun, kita diberi peluang untuk mengalami alam rahmat yang tidak difahami oleh sesetengah pihak apabila kita memilih untuk memaafkan. Adakah kita marah apabila anak perempuan kita dibunuh? Ya! Adakah kita sedih? Beyond description! Tetapi adakah kita memaafkan? Itu mungkin salah satu masalah yang paling sukar dihadapi apabila anda telah begitu teruk.

Pemahaman kita tentang hati Tuhan membuatkan kita hanya satu pilihan, keputusan untuk memaafkan. Ia adalah pilihan Yesus ketika Dia digantung pada salib yang mati. Dia berkata dalam Matius 5: 43-44: “Kamu telah mendengar bahawa dikatakan, ‘Kasihilah sesamamu dan bencilah musuhmu.’ Tetapi Aku berkata kepadamu: Kasihilah musuhmu dan berdoalah orang-orang yang menganiaya kamu.”

Pengampunan bukan hanya untuk pesalah. Ia juga untuk orang yang tersinggung. Sekiranya kita tidak memaafkan, kita akan mengalami kemarahan dan kepahitan dan akhirnya menyinggung orang lain dengan kata-kata atau tindakan kita. Jika kita memaafkan, kita mengalami proses “membazir” atau pembersihan yang membebaskan kita daripada pesalah.

Terdapat salah faham tentang pengampunan. Pengampunan bukanlah pengampunan. Pengampunan adalah sikap, sedangkan pengampunan merupakan tindakan. Sekiranya mereka hidup, kami tidak akan memaafkan mereka kerana apa yang mereka lakukan. Malah, saya (Darrell) akan membunuh mereka untuk menghalang penyembelihan yang berlaku jika saya diberi peluang. Saya percaya kebanyakan orang akan melakukan perkara yang sama. Sekiranya mereka hidup, kami akan memberi keterangan terhadap mereka dan menuntut supaya keadilan dilakukan. Bagaimanapun, hati kita terhadap mereka tidak dapat mengampunkan maaf. Ketidakpatubuh menghalang keupayaan Tuhan mengalir melalui kami untuk membantu orang lain.

Adalah sikap pengampunan ini yang menarik perhatian orang seperti Maria Shriver, Tom Brokaw, dan Larry King. Ia menghasilkan ucapan positif dari orang-orang seperti Rosie O’Donnell, yang menyatakan bahawa dia telah dibawa ke lututnya dalam menghadapi rahmat itu. Kami mengatakan ini, bukan untuk bersukacita, tetapi untuk menggambarkan bahawa pengampunan membawa tindak balas yang positif dari orang lain. Kami juga menyedari bahawa banyak daripada keluarga mangsa lain dari tragedi Columbine menyatakan juga hati pengampunan.

Tuhan mahu kita mengatasi kejahatan dengan baik. Perkara sedemikian adalah di luar keupayaan manusia, tetapi mungkin apabila kita mengakui kelemahan kita dan tunduk kepada rahmat Tuhan. Adalah doa kita bahawa buku ini akan menanam benih rahmat dan pengampunan di dalam hatimu apabila anda membaca kisah luar biasa anak perempuan berharga kami Rachel.

                         ****

Tiada pengalaman diperlukan Dalam banyak kes, kita merumitkan perbuatan cinta dan kebaikan yang sederhana dengan cuba menjahit mereka dalam bentuk keagamaan. Seorang wanita muda bernama Jessica, yang menghantar e-mel kepada kami, menyampaikan insiden ini: “Saya bertemu Rachel di sebuah stesen minyak. Saya pendek lima sen sehingga dia mengeluarkan nikel dari sakunya dan meletakkannya di kaunter. Ketika saya bertanya kepadanya siapa dia, dia memberitahu saya ini: ‘Rachel Scott, baik untuk bertemu dengan anda, kawan.’ Saya tidak mengenalnya, tetapi kebaikannya dan senyumannya tersekat padaku walaupun sudah tiga tahun kemudian. ”

Cinta dan kebaikan mudah akan memberi kesan yang kekal pada hati seseorang seperti yang dilakukannya dengan seorang lelaki muda yang saya panggil Jim (bukan nama sebenarnya). Jim adalah pelajar di Columbine High School yang menderita dengan beberapa ketidakupayaan fizikal. Pemuda itu pada dasarnya ditinggalkan untuk menanggung sendiri dan tidak dikelilingi oleh kawan-kawan. Kehidupannya kesepian dan satu perjuangan selepas beberapa hari bahagia. Rachel mengambil perhatian terhadap lelaki muda ini dan, dengan hati yang penuh belas kasihan, melintasi garisan yang tidak kelihatan yang memelihara begitu banyak daripada kita untuk menjangkau. Dia berkawan dengan Jim dan berusaha untuk memberi dia penerimaan dan cinta yang sangat diperlukan seorang kawan.

Rachel bertanya kepada Jim jika dia pernah berkahwin. Dia malu dan berkata, “Tidak.” “Baiklah,” kata Rachel, “maka saya meminta anda untuk tarikh.” Jim teruja! Bukan sahaja dia mempunyai tarikh, tetapi dia juga cantik. Dia tidak sabar untuk pergi ke filem dan makan malam. Peristiwa pada 20 April memotong impian Jim dengan Rachel. Dia tidak akan dapat menyimpan tarikh itu. Pada hari-hari berikutnya, ibu Jim memberitahu kami bagaimana dia menangis dan berkata, “Sekarang saya tidak mempunyai kawan di sekolah lagi.” Masa yang dihargai dalam kehidupan seorang pemuda yang sangat kesepian adalah seseorang yang berani menjangkau, mengharapkan tiada apa-apa balasan, dan memberikan cinta dan kebaikan yang mudah.

Kepentingan datang dengan mengetahui siapa anda, bukan dengan apa yang anda lakukan. Rachel belajar dan membuat segala usaha untuk mempraktikkannya. Saya masih ingat seorang wartawan bertanya kepada saya sekali, “Adakah anda fikir Rachel adalah sebahagian daripada kumpulan atau kumpulan seperti itu?” “Tidak,” saya memberitahunya. “Saya ragu dia, tetapi jika dia mahu menjadi sebahagian daripada kumpulan, dia mungkin akan membentuk dirinya sendiri. Dia akan membawa semua kesilapan dan anak-anak yang jatuh melalui retak di sekolah bersama dan membuat mereka merasa diterima dan istimewa. ”

Rachel telah menjangkau, walaupun kepada pembunuh. Dia berkongsi kelas foto-video dengan mereka. Apabila budak lelaki itu menghidupkan video ganas mereka yang menggambarkan fantasi kematian dan kemusnahan mereka, Rachel menyerahkan tugasan foto gambar tangan yang digambarkan dalam buku ini.

Bulan sebelum 20 April, terdapat pertempuran rohani yang melancarkan antara baik dan jahat di dewan Columbine. Para guru tidak mencabar projek lelaki, pentadbiran tidak memeriksa, dan ibu bapa mereka tidak mengetahui apa yang mereka hasilkan. Tetapi Rachel tahu. Rachel melangkah keluar dan mencabar Eric dan Dylan tentang mengapa mereka begitu terobsesi dengan pembunuhan dan kematian. Dia cuba mencari tahu mengapa mereka akan menghasilkan sesuatu yang sifatnya. Dia mahu membantunya dan mungkin dibayar dengan hidupnya kerana berani melakukan apa yang tidak ada orang lain yang sanggup lakukan.

.