Mengapa semua orang membenci Coldplay?

Dengan kira-kira 20 juta album yang dijual di seluruh dunia, jelas Coldplay mempunyai bahagian peminatnya. Apa kejutan penyanyi Chris Martin adalah semua orang yang secara aktif membenci band ini.

Coldplay tidak banyak memberi inspirasi.

“Semua orang memberitahu saya ia sihat,” kata Martin baru-baru ini kepada The Associated Press. “Ia sangat menyedihkan, tetapi ia sihat. Kami sentiasa mempunyai tahap vitriol yang menggelegak ini. “

Kedua-dua pihak boleh memperbaharui perdebatan dengan keluaran Selasa “X & Y”, album ketiga band itu. Cakera ini merupakan percubaan bercita-cita tinggi untuk mengukuhkan kedudukan Coldplay sebagai salah satu band rock terkenal di dunia.

Majalah Musical Express Britain menyebutnya Coldplay terbaik. Blender memanggilnya sebagai karya, menjadikannya lima daripada lima bintang. Namun Jon Pareles berpengaruh The New York Times menamakan Coldplay sebagai “band yang paling sukar dihindari dekad ini.”

Muzik itu “sepatutnya menjadi belas kasihan, empati, sopan santun, inspirasi,” tulis Pareles pada hari Ahad. “Tetapi apabila muzik membengkak sekali lagi dengan gitar tremolo dan berpusing-pusingkan papan kekunci, dan suara Encik Martin memecah untuk kesekian kalinya, ia kelihatan seperti hokum kepada saya.”

Adakah rambutnya?

Martin berkata, dia tidak pernah dapat menangkap sumber antipati tersebut.

“Mungkin ada kaitan dengan rambut saya,” katanya. “Mungkin kita terlalu feminin untuk maskulin dan terlalu maskulin untuk feminin. Apa sahaja yang kita alami dan secara terbuka, kita sangat diberkati kerana kita mempunyai empat orang dan kita adalah sahabat, jadi kita bersama-sama. “

Coldplay mengambil satu kritikan baru-baru ini. Apabila New York Daily News menyiarkan konsertnya sebagai membosankan kerana konsentrasi lagu yang bergerak lambat, Coldplay mengubah setnya.

“Itu perkara yang hebat tentang orang-orang yang membenci kami,” katanya. “Kita boleh menyedut tenaga dan menjadikannya sesuatu yang positif. Ia seperti dalam ‘Back to the Future,’ di mana anda mempunyai peranti ini yang boleh menjadikan sampah menjadi pengembara masa. “

Pastinya tanda awal untuk “X & Y” adalah positif. “Kelajuan Bunyi” adalah kecantikan, segera jatuh ke tempat dengan melodi yang mengesankan “Kuning” dan “Jam” dan menggerakkan carta jualan. (CD adalah No 1 di amazon.com sehari sebelum pembebasannya.)

Martin, 28, mempunyai segelintir artis yang membentuk pandangan muzikalnya. Ada yang diharapkan: The Beatles, Bob Dylan dan Bob Marley; dan senarai yang lebih terkini: U2, Radiohead, Kraftwerk, Brian Eno dan pengiring Iceland Sigur Ros. Kebanyakan senarai terakhir terbukti pada “X & Y,” yang sering mempunyai bunyi yang terinspirasi pada 1980-an.

Martin mempunyai pendidikan kelas menengah atas dan pergi ke sekolah yang biasanya menghasilkan ahli perniagaan dan peguam. Sebagai seorang peminat muzik berusia 15 tahun, dia ingin tahu apa yang akan dikatakan oleh gurunya apabila dia mengatakan bahawa dia mahu berada dalam band.

“Saya fikir dia akan membuang saya,” katanya. “Tetapi, sebenarnya, dia berkata ia OK, dan dari saat itu, ia adalah apa yang saya mahu lakukan.”

Dia pasti jauh lebih kaya daripada mana-mana rakan sekelasnya. Impak perniagaan Coldplay sendiri adalah seperti label rekodnya, Capitol, menjelaskan perolehan yang lebih rendah daripada jangkaan tahun lepas dengan memberitahu Wall Street itu sebahagiannya kerana cakera band itu telah ditangguhkan.

Martin, pemain gitar Jonny Buckland, pemain drum Will Champion dan pemain bass Guy Berryman bertemu pada minggu pertama mereka di University College di London dan membentuk Coldplay.

Lebih daripada mana-mana kumpulan dalam sejarah baru-baru ini kecuali Wallflowers Jakob Dylan, Coldplay biasanya dilihat sebagai Martin dan tiga orang lelaki lain. Bono U2 adalah definisi seorang rock rock, tetapi juga peminat kasual tahu The Edge.

Bermimpi di puncak U2

Sebahagian daripada Martin itu menganggap ketenaran tabloidnya sebagai suami Gwyneth Paltrow. (Martin berkata dia biasa menggunakan paparazzi sekarang.) Saya baru saja menyangka bahawa ada sekumpulan orang di luar sana yang berminat dengan satu perkara yang saya tidak benar-benar berminat, “katanya. ).

Namun, Martin mengekalkan: “Kami berdua tidak boleh dirunding. … Sesiapa yang tahu apa-apa boleh memberitahu dari mendengar bahawa ia bergantung kepada kami semua. “

Walaupun mengakui hutang musik kepada U2, Coldplay tidak membuat rahsia keinginannya untuk menggulingkan geng Bono sebagai band rock atas dunia.

“Bagi saya, mereka seperti Gunung Everest atau Taj Mahal atau Menara Sears,” kata Martin. “Mereka adalah perkara yang hebat dan hebat. Dan jika anda akan melakukan sesuatu, anda juga dapat melakukan sesuatu yang hebat. Saya tidak mengatakan kita lebih baik daripada mereka. Saya hanya mengatakan jika anda akan bertujuan untuk apa-apa, anda mungkin juga bertujuan yang terbaik. “

Cita-cita itu adalah sebahagian yang menyebabkan masalah Coldplay apabila ia mula merakam “X & Y.”

Coldplay memecat penerbit lama Ken Nelson, dan kembali bekerja dengan Danton Supple. Kesan itu seperti yang pernah diterangkan oleh Beatles dalam membawa organis Billy Preston ke studio rakaman: Band ini merasakan ia perlu berkelakuan dan menumpukan perhatian di hadapan orang yang tidak dikenali.

Akhirnya, Coldplay selesai album yang memuaskan kuartet.

Dan itu seperti yang dapat dilakukan oleh Coldplay untuk menenangkan pengkritiknya, katanya.

“Jika semua orang memasuki rekod ini atau lawatan dan kami tidak meletakkan segala-galanya ke dalamnya, maka kami akan menjadi lebih kecewa, kerana kami tahu bahawa kami tidak benar-benar mencuba,” kata Martin..

“Memang sejak dari hari ini, kita selalu meletakkan segala-galanya ke dalamnya dengan semangat yang mungkin dan semulajadi yang mungkin, jadi kita hanya perlu menerimanya. Tiada siapa yang boleh mengatakan bahawa kami tidak bekerja keras atau kami tidak berusaha keras. Jika orang tidak menyukainya, mereka tidak menyukainya. Apa yang boleh kita lakukan? Tiada apa-apa. “