Mengapa mengalihkan bintang di Hollywood Walk of Fame adalah menghairankan biasa

Jika anda telah membuatnya dalam industri hiburan dalam tempoh 60 tahun yang lalu, kemungkinan anda telah menyusun tempat anda dalam sejarah dengan bintang di Hollywood Walk of Fame.

Yang mengejutkan, semakin ramai penyokong yang dihormati tidak pernah mendekati peristiwa itu, termasuk hampir setiap pelakon yang dicalonkan untuk peranan utama di Academy Awards tahun ini.

Ternyata beberapa selebriti telah pun menolak tempat mereka di mercu tanda terkenal – banyak untuk sebab-sebab yang tidak anda harapkan:

1. Proses mendapatkan bintang di Hollywood Walk of Fame lebih rumit daripada memenangi Anugerah Akademi

Pencalonan yang berjaya untuk tempat di blok Boulevard 18 blok Hollywood melibatkan lebih banyak langkah daripada proses penghakiman Akademi untuk Pelakon Terbaik atau Pelakon. Seseorang selebriti mesti terlebih dahulu dicalonkan oleh pihak ketiga – kawan, keluarga, malah peminat kaya – kemudian menandatangani surat persetujuan menerima tawaran itu, serta “jaminan” untuk menghadiri majlis awam apabila bintang mereka diumumkan.

Ryan Reynolds, Justin Timberlake mendedahkan momen ayah mereka yang paling sombong

19.09.201702:36

Seterusnya adalah proses permohonan yang panjang yang termasuk senarai pencapaian profesional, penghargaan dan sejarah perkhidmatan berorientasikan masyarakat. Permohonan itu kemudiannya pergi ke Dewan Perniagaan Hollywood untuk dipertimbangkan, bersama dengan sekurang-kurangnya 200 penyertaan lain yang bersaing untuk 24 titik sahaja.

BERKAITAN: Akan Ferrell menerima bintang Hollywood Walk of Fame, berjanji untuk menggilapnya setiap hari

2. Bintang itu sendiri tidak murah

Sekiranya Dewan meluluskan permohonan tersebut, parti penaja – atau selebriti – mesti membayar yuran yang tinggi: $ 40,000!

Tag harga yang besar meliputi pembinaan bintang dan penyelenggaraan Walk of Fame. Penama mempunyai sehingga lima tahun untuk menjadualkan penampilan mereka pada upacara dedikasi. Sekiranya mereka terlepas tarikh akhir, proses itu bermula sekali lagi.

BERKAITAN: ‘Berkahwin dengan Reuni Kanak-kanak’! Al, Peggy dan anak-anak berkumpul lagi – sejenis

3. Lebih sukar untuk mendapatkan bintang selepas kematian

Selepas kematian Putera pada tahun 2016, peminat di L.A berbondong-bondong ke Hollywood Walk of Fame untuk meratapi artis legenda. Ramai yang terkejut kerana belajar bahawa dia tidak mempunyai bintang dan sebaliknya, mereka memikul namanya ke bintang kosong. Menurut Ana Martinez, pengeluar untuk Hollywood Walk of Fame, peminat tidak akan melihat seorang bintang rasmi untuk Ungu Satu tidak lama lagi sama ada – anugerah anumuman memerlukan tempoh menunggu lima tahun.

Putera pada asalnya didekati mengenai penamaan selepas lagu hitnya “1999” memulakan kerjaya, tetapi dia menolaknya. Martinez memberitahu HARI INI, “Dia hanya tidak bersedia.”

Rock Legend Prince Dies At Age 57
LOS ANGELES, CA – APRIL 21: Seorang bintang Hollywood Walk of Fame dengan grafiti pemuzik Putera dilihat di Hollywood Boulevard dalam ingatan penyanyi legenda pada 21 April 2016, di Los Angeles, California. Prince, yang berusia 57 tahun, mati di ladangnya di Minneapolis, Minnesota, tidak mempunyai bintang di Hollywood Walk of Fame. (Foto oleh Kevork Djansezian / Getty Images)Kevork Djansezian / Getty Images

Peminat sama-sama terkejut apabila mendapati Carrie Fisher tidak mempunyai bintang di laluan terkenal. “Dia tidak pernah dicalonkan di tempat pertama,” kata Martinez. Seorang peminat mencipta satu permainan untuk menghormati heroin “Star Wars”.

Carrie Fisher Remembered With Makeshift Star On The Hollywood Walk Of Fame
HOLLYWOOD, CA – DISEMBER 28: Carrie Fisher diingat dengan bintang di Hollywood Walk of Fame pada 28 Disember 2016 di Hollywood, California. Bintang itu dilaporkan dibuat oleh seorang peminat yang menambah nama Fisher ke bintang kosong bersama dengan kata-kata “semoga kuasa bersama dengan kamu sentiasa” dan “harapan.” Fisher tidak pernah dicalonkan untuk bintang semasa hidup dan kini tidak akan layak sehingga ulang tahun kelima kematiannya. (Foto oleh Greg Doherty / Getty Images)Greg Doherty / Getty Images

4. Beberapa calon tidak pernah menetapkan tarikh upacara

Ia mungkin kelihatan seperti ketika selebriti telah menunggu selepas bertahun-tahun dalam perniagaan, tetapi Denzel Washington, George Clooney, Al Pacino dan Bruce Springsteen tidak pernah menetapkan tarikh untuk upacara umum mereka. Sebenarnya, Dewan mengubah peraturan selepas Springsteen tidak pernah muncul untuk upacaranya – calon sekarang mesti berjanji untuk menghadiri atau mereka tidak akan dipertimbangkan. “Kami menyebutnya ‘dasar Springsteen’,” Martinez bercanda. Pada akhirnya, dia memutuskan untuk menolak bintangnya.

Denzel Washington / George Clooney / Al Pacino / Bruce Springsteen
Denzel Washington / George Clooney / Al Pacino / Bruce SpringsteenReuters; Getty Images; AP

5. Selebriti lain hanya tidak berminat

Seperti Springsteen, Julia Roberts dan Clint Eastwood tidak pernah menyuarakan keinginan untuk sekeping hartanah yang didambakan itu. “Terdapat satu tempat yang tinggal di hadapan Teater China jika dia mahukannya,” kata Martinez mengenai Eastwood, yang telah dicalonkan berulang kali.

Julia Roberts / Clint Eastwood
Julia Roberts / Clint EastwoodReuters; Getty Images

6. Ramai pemukul berat Hollywood tidak pernah dicalonkan

Senarai itu termasuk Brad Pitt, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro dan semua yang dicalonkan untuk peranan utama di Anugerah Akademi tahun ini – termasuk pemenang Casey Affleck dan Emma Stone – dengan dua pengecualian: Meryl Streep (yang sebenarnya mempunyai bintang ) dan Denzel Washington.

Mungkin tahun ini dia akhirnya akan menetapkan tarikh upacara itu!

Angelina Jolie / Brad Pitt
Angelina Jolie / Brad PittGetty Images

Kemas kini cerita ini diterbitkan pada 28 Februari untuk mencerminkan pemenang Anugerah Akademi untuk Pelakon / Pelakon Terbaik dalam Peranan Utama.