Mahu menjadi keluarga Nielsen?

Syarikat yang mengukur penonton TV mengumumkan perkembangan yang ketara pada hari Rabu, dengan mengatakan ia akan menggandakan jumlah “keluarga Nielsen” dalam tempoh empat tahun akan datang untuk terus mengamati cara baru menonton televisyen.

Nielsen Media Research berkata ia mahu 37,000 rumah, dengan 100,000 orang, melaporkan tabiat tontonannya menjelang 2011. Itu adalah kira-kira tiga kali ganda saiz sampel semasa sebanyak 12,000 isi rumah dengan 35,000 orang.

“Semakin besar anda membuatnya, semakin stabil data, semakin tepat data,” kata Sara Erichson, naib presiden eksekutif untuk perkhidmatan pelanggan di Nielsen North America, “dan itulah hal yang sangat penting bagi industri, yang menggunakan maklumat ini untuk mata wang. “

Selama bertahun-tahun, Nielsen telah melampirkan “meter orang” ke set TV keluarga yang mengambil bahagian. Tetapi sekarang, mengukur penonton juga bermakna menjejaki siapa yang menonton di komputer, telefon bimbit, iPod dan set di tempat awam.

Pelanggan juga menuntut data yang lebih tepat, seperti butiran demografik untuk rangkaian kabel kecil atau penarafan seminit yang menonton iklan.

Saiz sampel sekarang sangat kecil untuk sesetengah rangkaian kabel khusus yang jika hanya seorang penonton tetap berlaku untuk pergi bercuti, ia boleh menjejaskan penilaian secara signifikan, kata Alan Wurtzel, ketua penyelidik di NBC Universal.

“Pengembangan sampel sentiasa baik,” katanya.

Tiada lagi buku harian bertulisPerubahan ini juga bermakna persaraan buku harian bertulis Nielsen. Untuk mendapatkan penilaian yang tepat untuk pasaran tempatan, Nielsen telah lama mempunyai sampel yang berasingan yang menghendaki para peserta untuk mengingati apa yang mereka nonton dan mengisi diari.

Menjelang 2011, Nielsen akan menggunakan “meter orang” untuk sampel tempatannya di 56 pasaran media. Pada masa ini, ini sedang dilakukan di 10 bandar besar, dengan Seattle, Houston dan Tampa ditambah musim gugur ini.

Perkembangan itu memerlukan “peningkatan kakitangan yang sangat besar” di Nielsen, kata Erichson. Dia tidak akan menganggarkan berapa orang, dan Nielsen tidak akan mengatakan berapa banyak inisiatif yang akan dikenakan.

Walaupun kira-kira 60 peratus daripada keluarga mendekati untuk menyertai sampel Nielsen yang bersetuju untuk menyertai, syarikat itu sering mengalami masalah menjaga keluarga. Nielsen membayar keluarga kepada stipend terhad, cukup untuk menjadi insentif tetapi tidak mencukupi untuk mempengaruhi tabiat menonton mereka.

Satu lagi perubahan secara senyap-senyap yang diumumkan oleh Nielsen pada minggu pertama musim TV ini menyebabkan cukup kacau dalam industri yang syarikat itu pada asasnya meletakkannya untuk ditinjau.

Nielsen berkata ia tidak akan lagi melaporkan penilaian berasingan untuk program yang diulang pada minggu yang sama. Sebagai contoh, jika satu hari Isnin “Heroes” pada NBC menarik 14 juta penonton dan rangkaian itu mengulanginya pada hari Sabtu hingga 4 juta penonton baru, Nielsen hanya akan mengatakan bahawa “Heroes” mempunyai 18 juta penonton.

Itu boleh memberi kesan yang signifikan kepada penarafan – 4 juta penonton Sabtu tidak akan dikira secara berasingan, jadi penarafan keseluruhan rangkaian untuk minggu itu akan naik. Berpotensi, ia boleh menggalakkan rangkaian untuk menjadualkan ulang minggu yang sama.

Agensi pengiklanan juga terganggu kerana mereka mahu maklumat yang lebih tepat mengenai siapa yang menonton setiap pertunjukan setiap malam.

Tetapi Wurtzel mencadangkan penarafan gabungan yang baru akan digunakan jarang kerana satu keperluan ialah menunjukkan iklan yang sama untuk kedua-dua pertunjukan. Rangkaian akan terlepas peluang untuk menjual iklan baru setiap malam.

“Kami melakukan ini kerana kami fikir ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan untuk televisyen,” kata Erichson. “Tetapi beberapa maklum balas telah menunjukkan bahawa terdapat akibat yang tidak diingini.”