Lukas vs Anakin: alam semula jadi vs pemeliharaan

Ayah bertukar jahat. Anak itu tidak. Adakah Anakin Skywalker benih jahat yang terkenal, atau adakah dia hanya mempunyai pendidikan yang lebih sukar daripada anaknya Luke?

Kisah keluarga George Lucas dari keluarga Skywalker, yang menyimpulkan dengan “Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith,” membuat kajian kes sinematik yang bagus tentang perbahasan alam semula jadi berbanding pemikiran. Adakah baik dan jahat dibiakkan dalam tulang, atau ditanam melalui pengalaman hidup?

“Revenge of the Sith” melengkapkan siri prequel Lucas mengenai akar Anakin, seorang juruterbang dan Jedi yang berpaling ke arah gelap dan berubah menjadi Darth Vader.

Bagaimana dengannya, George? Adakah Anakin dilahirkan dengan buruk?

“Tidak,” kata Lucas kepada The Associated Press. “Itulah sebabnya kebanyakan orang terkejut mengenai ‘Episod I.’ Mereka berkata, ‘Baiklah, dia harus menjadi monster.’ Tetapi dia bukan monster. Dia mempunyai kemahiran dan kesedaran yang tinggi, dan dia lebih pintar daripada kebanyakan orang, tetapi pada masa yang sama, dia membuat keputusan yang lebih buruk. “

Lucas memilih untuk memulakan dengan kanak-kanak Anakin, menunjukkan dia maju dari keceriaan, tidak bersalah sebelum ini dalam “Episod I – The Phantom Menace,” untuk menggoda, mencintai anjing dalam “Episod II – Serangan Clones,” kepada terminator berpintal dalam “Revenge of the Sith. “

‘Ambisi’ berubah Anakin
Sebagai kecewa dengan kemahiran di luar jangkaannya, Anakin menjadi tergoda oleh pemikiran bahawa dia ditakdirkan untuk perkara yang lebih besar daripada Jedi purata, kata Lucas pal Steven Spielberg.

“Saya fikir ia adalah cita-cita mudah yang mengubahnya ke bahagian gelap,” kata Spielberg. “Trilogi itu mengatakan kepada saya itu bahaya cita-cita itu. Lihatlah, dia berada di perlumbaan pod terlalu muda umurnya. Dalam kes ini, ia adalah sejenis hasil kejahatan cita-cita, yang terlalu bercita-cita untuk kebaikannya sendiri. “

Dilahirkan dalam perhambaan di planet padang pasir Tatooine, Anakin adalah anak lelaki mama yang dibesarkan di rumah seorang ibu tunggal tanpa mengetahui siapa bapanya. Dikenal pasti oleh Jedi sebagai perkara besar yang akan datang, Power-wise, Anakin dipandu untuk tumbuh di bawah bimbingan godfather galaksi seperti Obi-Wan Kenobi, Yoda dan Mace Windu.

Sebagai seorang remaja, Anakin kembali kepada Tatooine dan membunuh kumpulan “orang pasir” nomaden kerana membunuh ibunya, langkah pertama yang dilakukan oleh perantis Jedi ke arah kehidupan malevolence.

“Anakin berasal dari seorang ibu tunggal yang dibesarkan. Dia mempunyai lampiran melampau terhadap ibunya, dan kerana itu, kehilangannya jelas memberi impak besar kepadanya, “kata Hayden Christensen, yang memainkan Anakin.

Dalam “Revenge of the Sith,” ketakutan Anakin untuk kehilangan orang yang paling dikasihi – isterinya, Padme Amidala – menjadikannya tanda mudah bagi maharaja yang jahat, yang menggoda Jedi muda ke sisi gelap dengan janji-janji kuasa tanpa batas yang membolehkannya menyelamatkan wanita itu.

“Ia benar-benar berkaitan dengan keserakahan dan sisi kerohanian, yang merupakan kepercayaan,” kata Lucas. “Jika anda seorang Jedi, anda tidak boleh memiliki kepercayaan. Anda boleh mengasihi orang, anda boleh mengambil berat tentang orang, tetapi anda tidak boleh berpegang kepada mereka. Akibatnya, di situlah ia salah, dan ia membawa dia ke jalan mendapatkan kuasa, dan kuasa itu merosakkan dirinya sendiri. Dan tidak lama lagi, dia memikirkan untuk menjadi maharaja alam semesta. “

Tiada siapa yang lahir dengan kompleks Napoleon. Namun bahan mentah genetik kami membuktikan kecenderungan bagaimana setiap orang akan bertindak balas terhadap faktor persekitaran, kata Alan Hilfer, psikologi anak di Pusat Perubatan Maimonides di New York.

“Kami datang ke dunia dengan keperibadian, watak. Sesetengah kanak-kanak lebih marah, beberapa lebih sensitif, sesetengah kanak-kanak mudah tersinggung, “kata Hilfer. “Kita semua datang dengan satu set keping biologi tertentu untuk membentuk siapa kita. Bagaimana keadaan bertindak terhadap kepingan-kepingan itu menentukan cara kita menavigasi sepanjang hidup kita. “

Anakin mempunyai kecenderungan biologi untuk kuasa besar di peringkat tinggi “mitachlorians”, mikroskopik mojos yang mana Jedi dan rakan-rakan jahat mereka, Sith, memperoleh potensi mereka.

Pembesaran yang lebih stabil untuk LukasKemudian, begitu juga Luke, yang mewarisi kuasa bawaan Dad.

“Pasukan kuat dengan yang satu ini,” Darth memerhatikan pada pertemuan pertamanya dengan Luke dalam “Star Wars” yang asal, semasa pertempuran anjing di ruang angkasa.

“Angkatan berjalan kuat dalam keluarga saya,” komen Lukas dalam “Kembalinya Jedi,” yang membayangkan kepada Princess Leia tentang kekuatan tersembunyinya sendiri ketika dia menyatakan mereka adalah saudara perempuan.

Lukas membesar dengan sistem sokongan yang lebih baik, dibesarkan di rumah yang tegas tetapi penyayang oleh Uncle Owen dan Mak Cik Beru, saudara lelaki Anakin, di ladang kelembapan Tatooine mereka. Dan tidak diketahuinya, dia mempunyai Obi-Wan yang memerhatikannya dari jauh, menunggangi waktunya sehingga Skywalker muda bersedia untuk mempelajari cara Angkatan.

Sudah tentu, makcik dan bapa saudara Lukas dibunuh oleh samseng Vader. Dan dia menghadapi ancaman yang sama – dalam kes Lukas, kakaknya – namun menentang godaan untuk membuang cara anak-anaknya dan menjual jiwanya kepada maharaja.

Pada penghujung “Episod VI – Kembali Jedi,” hati baik Lukas sangat kuat, dia menarik bapanya kembali ke sebelah kanan sebagai Anakin meninggalkan beberapa dekad kemanusiaan dan mati dengan pandangan yang penuh kasih yang ditetapkan pada anaknya.

“Walau bagaimanapun, Lukas berjaya menjadi tidak mementingkan diri sendiri, kerana dia tidak benar-benar terlatih dengan cara yang sama dengan Jedi akan dilatih, tetapi pada akhirnya, apabila ditolak, dia membuat keputusan untuk tidak mementingkan diri sendiri,” kata Lucas. “Dia tidak mahu kuasa mengawal alam semesta. Dia tidak mahu menjadi hak kanan maharaja. Dia tidak mahu memusnahkan bapanya, dan dia enggan pergi bersama dengan program itu. “

Secara ringkasnya, Han Solo pernah memasangkan Luke, “Jangan menjadi sombong.”

Lukas mendapat mesej. Anakin tidak.

“Saya fikir ia datang dari obsesi seseorang dan cita-cita seseorang, membiarkan cita-cita mereka menjadi lebih baik daripada mereka,” kata Christensen. “Itu sesuatu yang tidak benar Luke. Walaupun dia mempunyai perasaan ingin mempunyai sesuatu yang lebih besar, meninggalkan Tatooine dan semua itu.

“Tetapi Anakin percaya gembar-gembur itu. Dia menganggap dia orang yang dipilih. Itulah tahap yang jauh berbeza yang menginginkan sesuatu yang lebih. Kuasa mutlak, itu bukan sesuatu yang dikehendaki oleh Lukas. “

Dan bukan sesuatu yang Lucas mahu untuk Lukas. Untuk semua sifat-sifat-vs-membina teori, Lucas mempunyai jawapan yang paling mudah tentang mengapa Luke tidak mengikuti ayah di jalan kejahatan.

“Ia membuat cerita yang baik,” kata Lucas, ketawa.