Linda Ronstadt: Saya mempunyai penyakit Parkinson

Penyanyi yang memenangi Grammy Linda Ronstadt telah mendedahkan kepada AARP bahawa dia mempunyai penyakit Parkinson.

Dalam wawancara yang akan diterbitkan minggu depan di AARP.org, Ronstadt, 67, mengatakan bahawa dia menyedari ada sesuatu yang salah lapan tahun lalu apabila dia mendapati dirinya tidak dapat menyanyi dan tidak tahu mengapa.

“Saya tahu ia adalah mekanikal, saya tahu ia mempunyai kaitan dengan otot, tetapi saya fikir ia juga mempunyai kaitan dengan penyakit tikam yang saya ada,” katanya. Walaupun petikan wawancara tidak menyatakan tanda penyakit yang dibawa oleh Ronstadt, AARP dikaitkan dengan satu halaman pada penyakit Lyme.

Ronstadt berkata dia juga mengalami tangan goyah, tetapi fikir ia disebabkan operasi yang dilakukannya di bahunya.

“Parkinson sangat sukar untuk didiagnosis, jadi apabila saya akhirnya pergi ke pakar neurologi dan dia berkata, ‘Oh, anda mempunyai penyakit Parkinson,’ saya benar-benar terkejut. Saya tidak akan disyaki bahawa dalam satu juta, bilion tahun,” mendedahkan. “Tiada siapa yang boleh menyanyi dengan penyakit Parkinson, tidak kira betapa sukarnya anda cuba.”

Ronstadt, 67, mengatakan bahawa dia didiagnosis lapan bulan yang lalu, lama selepas gejala pertama muncul. Menurut wawancara AARP, dia kini menggunakan kerusi roda semasa perjalanan, dan mempunyai tiang bantuan untuk membantunya ketika dia berjalan.

Penyanyi itu telah memenangi 11 Grammys, dua Akademi Muzik Negara Anugerah, dan juga memenangi Emmy, untuk PBS khas, “Pertunjukan Hebat: Canciones de Mi Padre.” Dia pertama kali menjadi terkenal pada tahun 1960-an sebagai penyanyi utama Stone Poneys sebelum memulakan kerjaya solo. Hitsnya termasuk “Anda Tidak Baik,” “Apabila Akan Dicintai,” “Itu Akan Hari,” “Blue Bayou” dan “It’s So Easy.”

Ronstadt juga menjadi tajuk utama untuk bertandang California Gov. Jerry Brown semasa tawaran presidennya pada tahun 1980. Dia kemudian terlibat dengan pencipta “Star Wars” George Lucas.

Memoir penyanyi, “Simple Dreams,” akan diterbitkan 17 September, tetapi dia memberitahu AARP bahawa ia tidak membincangkan penyakitnya.