Lil ‘Kim dihukum penjara setahun

Rapper pemenang Grammy Lil ‘Kim dihukum hari Rabu hingga setahun dan sehari di penjara dan didenda $ 50,000 kerana berbohong kepada juri besar persekutuan untuk melindungi rakan-rakan yang terlibat dalam penembakan 2001 di luar stesen radio Manhattan.

Ia jauh lebih rendah daripada maksimum 20 tahun yang dia boleh dapatkan dan pendakwa hukuman selama hampir tiga tahun telah dicari.

Hakim Distrik A.S. Gerard Lynch mengatakan dia telah mempertimbangkan persepsi publik untuk mengirim penghibur hitam muda ke penjara jauh lebih lama daripada Martha Stewart, yang menghabiskan lima bulan penjara dan tetap ditahan di rumah.

Walaupun banyak rapper telah berkhidmat di penjara, Lil ‘Kim, yang telah disabitkan pada bulan Mac, adalah artis wanita besar pertama yang berbuat demikian.

Sebelum hukuman itu diturunkan, Lil ‘Kim bercakap dengan ringkas, suaranya pecah. Dia mengakui berbohong kepada juri besar dan semasa perbicaraannya. “Pada masa itu saya fikir ia adalah perkara yang betul tetapi saya tahu ia salah,” katanya.

Dia juga meminta hakim untuk menimbang lebih daripada sekadar satu peristiwa ini. “Saya telah bekerja keras sepanjang hidup saya untuk semua yang saya ada, semua yang saya telah lakukan,” kata Lil ‘Kim. “Saya minta anda untuk mempertimbangkan kerja sepanjang hayat saya dan bukan hanya hari-hari di dewan juri dan pada saksi di ruang mahkamah. Saya seorang yang takut kepada Tuhan, orang yang baik. “

Rapper itu harus dilaporkan ke penjara pada 19 September. Peguamnya berharap dia akan dihantar ke kemudahan di Danbury, Conn., Supaya dia dapat lebih dekat dengan ibunya. Dia tidak mengatakan apa-apa kerana dia meninggalkan mahkamah.

Rapper berbohong kepada juri besar

Lil ‘Kim, yang bertukar menjadi 30 minggu depan, adalah sidekick dan mistress of the late B.I.G. Sebagai seorang artis solo, dia telah menjadi terkenal dengan pakaiannya yang mendebarkan dan lirik yang menggelegak. Dia memenangi Grammy pada tahun 2001 kerana beliau dalam pembuatan semula lagu “Lady Marmalade.”

Rapper memberitahu juri besar bahawa dia tidak melihat dua kawan rapatnya di tempat kejadian – pengurusnya, Damion Butler, dan Suif Jackson, yang dikenali sebagai “Gutta.” Kedua-duanya mengaku bersalah atas dakwaan pistol.

Jurors di percubaan Lil ‘Kim melihat gambar keselamatan stesen radio yang menggambarkan Butler membuka pintu untuk bintang rap, dan dua saksi yang pernah membuat rekod dengan Lil’ Kim berkata mereka melihatnya di stesen dengan Butler dan Jackson.

Pertempuran pistol itu berlaku di luar WQHT-FM, yang dikenali sebagai Hot 97, ketika rombongan Lil ‘Kim berkibar dengan kumpulan rap, Capone-N-Noreaga.

Kumpulan Lil ‘Kim menghadapi orang lain mengenai lagu Capone-N-Noreaga “Bang, Bang” yang mengandung penghinaan kepada Lil’ Kim dari saingan Foxy Brown. Seorang lelaki cedera dalam kejadian yang ditembak.

Hot 97 adalah stesen yang sama di mana kedudukan 50 Cent dan The Game diperdagangkan pada bulan Februari.

Pada percubaan, Lil ‘Kim memberi keterangan bahawa dia telah jatuh selepas menembak dengan Butler dan dengan Antoine “Banger” Sepanyol dan James “Lil’ Berhenti” Lloyd, kedua saksi yang mengatakan mereka melihatnya dengan Butler dan Jackson.

Dia berkata mereka membawanya di rumahnya di New Jersey. “Saya hanya bosan,” katanya kepada juri. “Mereka mengambil kesempatan daripada saya.”

Kerjaya beliau bermula dengan persembahan jalan raya yang luar biasa untuk Notorious B.I.G. dalam kejiranan Brooklyn mereka. Dia menjadi “Bee Queen,” satu-satunya wanita dalam kumpulannya yang lain-lelaki.

Album debutnya 1996, “Hard Core” dicampur dengan lirik seks eksplisit dan menjadi hit besar, terima kasih kepada lagu-lagu seperti “Crush On You” dan yang lain dengan tajuk yang tidak dapat dijelaskan.

Dalam masalah undang-undang yang lain, Lil ‘Kim dituduh awal tahun ini oleh dua orang lelaki yang mengatakan dia gagal membayarnya untuk penulisan lagu dan perkhidmatan untuk album La Bella Mafia 2003 yang menjual lebih daripada 1 juta salinan.

Apabila dia tiba di mahkamah pada hari Rabu, ada peminat di sana untuk menyatakan sokongan mereka.

T-shirt seorang lelaki membaca “Free Lil ‘Kim” dan “Real Men Do Snitch.”