Lew Anderson, final Clarabell the Clown, meninggal dunia

Lew Anderson, yang menawan boomer bayi muda sebagai final Clown of Howdy Doody Show, Clarabell, Clown, telah meninggal pada usia 84 tahun.

Pemuzik dan pelakon itu meninggal hari Ahad di Hawthorne mengenai komplikasi kanser prostat, kata anaknya, Christopher Anderson.

Senyum panjang sebagai Clarabell, Anderson memecahkan kesunyian badut dalam episod terakhir pertunjukan pada tahun 1960. Dengan bibir yang menggeletar dan air mata yang kelihatan di matanya, dia bercakap dengan kata-kata akhir: “Selamat tinggal, anak-anak.”

Walaupun Anderson bukan satu-satunya lelaki untuk bermain sidekick bisu “Buffalo Bob” Smith, dia adalah yang terbaik, Smith berkata dalam catatannya.

Dengan Galeri Peanut yang dilihat, Anderson menggunakan tanduk basikal untuk memberikan ya dan tiada jawapan. Untuk saat-saat yang lebih ekspresif, dia menggunakan sebotol seltzer.

Pertunjukan yang dilancarkan pada tahun 1947 ketika televisyen masih menjadi kebaharuan, adalah rancangan anak-anak hari minggu rangkaian pertama. Anderson menyertai “Doodyville,” sebuah bandar sarkas yang berpusul dengan boneka dan pelakon manusia dan disaksikan oleh Galeri Kanak-kanak Peanut, pada pertengahan tahun 1950-an.

Walaupun kemasyhurannya sebagai Clarabell mengikutinya sepanjang hidupnya, Anderson juga berjaya sebagai pemuzik dan penunggang. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, All-American Big Band muncul pada malam Jumaat di klub jazz Birdland New York.

Anderson dilahirkan pada tahun 1922 di Kirkman, Iowa. Dia memulakan sebuah band semasa berkhidmat di Angkatan Laut semasa Perang Dunia II dan kemudian melawat Midwest dengan band sebelum mendarat di New York.

Ia adalah ketika dia menyertai Honey Dreamers, sebuah kumpulan nyanyian yang muncul di radio dan rancangan televisyen awal, bahawa dia bertemu dengan Smith dan menjadi badut

“Clarabell hanya jatuh ke pangkuannya,” kata anak tirinya, Lorie George.

Anderson mengikuti Bobby Nicholson, yang kemudian memainkan Doodyville’s J. Cornelius Cobb, ke dalam peranannya. Yang pertama memainkan badut bisu adalah Bob Keeshan, yang kemudiannya dikenali sebagai Kapten Kangaroo.

Anderson, yang tinggal di Salem Selatan, terselamat oleh isterinya, Peggy, dua anak lelaki, anak tiri dan lima cucu.