Lestat kembali: Anne Rice mengumumkan sekuel baru ‘Vampire Chronicles’

Anne Rice
Anne RiceDIMA GAVRYSH / Hari ini

Pengarang Anne Rice, yang novel-novel “Vampire Chronicles” telah menjual 80 juta salinan sepanjang 38 tahun yang lalu, mengumumkan bahawa ansuran baru akan datang.

“Saya akhirnya dapat mengumumkan novel baru saya yang baru,” kata Rice pada podcast “Parti Makan Malam dengan Christopher Rice dan Eric Shaw Quinn,” yang dihoskan oleh anaknya. “Tajuknya adalah ‘Putera Lestat,’ dan ia adalah Vampire Chronicle yang besar.”

Rice berkata buku baru dalam siri ini, keluar pada bulan Oktober, akan menjadi “sekuel sebenar” kepada “Queen of the Damned,” novel 1988 yang ketiga dalam siri yang bermula dengan “Wawancara dengan Vampire.” Novel pertama memperkenalkan watak Lestat de Lioncourt, vampire Perancis abad ke-18 yang cerah dan filosofis.  

“Ini semua tentang Lestat dan semua tentang Vampire dan apa yang mereka lakukan sekarang, bagaimana mereka akan datang dengan syarat semua yang berlaku kepada mereka dan bagaimana Lestat menangani tuntutan dari semua pihak bahawa dia melangkah ke hadapan dan menjadi pemimpin dari suku itu, “kata Rice di podcast.

“Wawancara dengan Vampire” disesuaikan menjadi sebuah filem pada tahun 1994 yang dibintangi oleh Tom Cruise sebagai Lestat dan dibintangi oleh Brad Pitt. “Queen of the Damned” menjadi sebuah filem tahun 2002 yang juga menggabungkan unsur-unsur “The Vampire Lestat,” buku kedua Vampire Chronicles. 

Dari left, Tom Cruise and Brad Pitt in
Dari kiri, Tom Cruise dan Brad Pitt dalam “Wawancara dengan Vampire,” 1994.Hari ini

Pada 2008, Rice berkata dalam video YouTube bahawa siri itu “ditutup”. Tetapi dia membuka semula pintu pada sesi persoalan dan jawab dengan pembaca pada tahun 2012, ketika dia berkata, “Saya ingin mendengar apa yang dikatakan Lestat.”

“Putera Lestat” akan menjadi novel ke-11 dalam siri ini. Ia akan dikeluarkan pada 28 Oktober 2014 oleh Alfred A. Knopf.