Lars Von Trier mengumumkan “Saya seorang Nazi,” Jokes Mengenai Hitler, Orang Yahudi, Penyelesaian Akhir

Kemas kini: Atas arahan pegawai Cannes, pengarah diminta memberi penjelasan mengenai kenyataannya, dan mengeluarkan komen berikut melalui laman web perayaan.

“Pengarah menyatakan bahawa dia membiarkan dirinya dihamburkan dengan provokasi, dia membiarkan permintaan maafnya.” ____

Kontroversi dan pembuat filem yang kadang-kadang dapat ditonton Lars von Trier beralih ke mod kejutan hari ini semasa sidang akhbar Cannes untuk filemnya, Melancholia.

Benar-benar menendangnya, pembuat filem eksperimen itu menjawab soalan mengenai “estetik Nazi” dengan beberapa permata. “Saya faham Hitler, saya fikir dia melakukan beberapa perkara yang salah, ya, betul-betul,” kata pengarah. “Saya bersimpati dengannya sedikit.”

Ya, inilah yang dia anggap jenaka, orang. Baca terus untuk kegembiraan.

BERKAITAN: Terkini dari Cannes

Kira-kira 35 minit ke dalam sidang akhbar, rutin pendirian pengarah menendang ke gear selepas pertanyaan mengenai komen yang pernah dibuatnya mengenai estetik Nazi.

“Saya fikir saya seorang Yahudi untuk masa yang lama, saya sangat gembira menjadi seorang Yahudi, kemudian kemudian datang Susanne Bier [Oscar memenangi pengarah Yahudi, Denmark] dan tiba-tiba saya tidak begitu gembira menjadi seorang Yahudi. itu adalah satu lelucon. Maaf, “katanya, kemudian menambah. “Saya benar-benar mahu menjadi seorang Yahudi dan kemudian saya mendapati saya benar-benar seorang Nazi, kerana keluarga saya adalah Jerman. Yang juga memberi saya keseronokan.

“Apa yang boleh saya katakan, saya faham Hitler, saya fikir ia melakukan beberapa perkara yang salah, ya, betul,” katanya. “Dia bukan apa yang anda panggil seorang lelaki yang baik, tapi saya faham banyak tentang dia dan saya bersimpati dengannya sedikit.”

Pada satu ketika, ternyata bahawa Kirsten Dunst yang tidak selesa kelihatannya menyentuh Von Trier supaya mungkin dia berhenti bercakap. Cubaan yang baik.

Pengarah mahu jelas mengenai beberapa perkara. “Tapi, saya bukan untuk Perang Dunia Kedua dan saya tidak menentang orang Yahudi,” katanya. “Saya sudah tentu sangat banyak untuk orang Yahudi, tidak, tidak terlalu banyak, kerana Israel adalah kesakitan di pantat, tetapi masih … Bagaimana saya boleh keluar dari hukuman ini?”

Kemudian dia mendapati jalannya: “OK, saya seorang Nazi.”

Terdahulu dalam sidang akhbar itu, Von Trier juga bergurau bahawa projek seterusnya ialah “filem lucah” selama tiga hingga empat jam yang menampilkan bintang Melacholianya, Dunst dan Charlotte Gainsbourg, yang berkongsi persidangan akhbar dengannya. Dia juga menegaskan bahawa akan ada “banyak seks yang tidak selesa,” dengan itu menaikkan ante pada kandungan yang menyinggung perasaan.

Tetapi kembali kepada bahan “A”, barangan Nazi itu. Apabila ditanya sama ada dia ingin melepaskan diri daripada melakukan filem-filem seni yang kecil, dia menjawab, “Ya, kita Nazi mempunyai kecenderungan untuk melakukan perkara-perkara secara lebih besar, ya, mungkin anda boleh meyakinkan saya [ ] Penyelesaian Akhir – dengan wartawan. ”

Walaupun percubaannya untuk membunuh bahan pembunuh daripada kerja pembunuh genocidal, tidak semua orang ketawa. Jurucakap Liga Anti-Defamasi Abraham A. Foxman memberitahu The Hollywood Reporter bahawa von Trier “seolah-olah bergelut dengan beberapa hantu peribadi. Ini adalah satu cara yang saya rasa dia menyelesaikannya, dengan cara yang sangat pelik … Ia adalah satu kehebatan dengan srescendo yang semakin buruk. ”

“Saya bergelut,” kata Foxman. “Saya tidak tahu di mana seseorang bermula, meminta maaf, di mana anda bermula?”

Benar, di manakah anda mulakan? Ia sentiasa lucu sehingga seseorang – atau enam juta orang – dibunuh.

PHOTOS: Cannes 2011: Penglihatan Bintang!