Laporan: Chappelle dalam kemudahan kesihatan mental

Komedor bintang tengah Dave Chappelle telah menandatangani dirinya ke kemudahan kesihatan mental di Afrika Selatan, majalah Entertainment Weekly dilaporkan pada hari Rabu.

Pelawak dan kondisinya tidak diketahui sejak Komedi Central tiba-tiba mengumumkan minggu lepas bahawa pelancaran 31 Mei yang dijadualkan pada musim ketiga “Chappelle’s Show” telah ditangguhkan dan pengeluaran dihentikan.

Chappelle terbang dari Newark, N.J., ke Afrika Selatan pada 28 April untuk rawatan, kata majalah itu, memetik sumber yang dekat dengan persembahan itu tidak akan dikenalpasti. Entertainment Weekly berkata ia telah membuktikan sumber untuk kisahnya.

“Kami tidak tahu di mana dia berada,” kata jurucakap Comedy Central, Tony Fox. “Kami telah mendengar tentang Afrika Selatan. Kita tidak tahu. Kami tidak bercakap dengan Dave. “

Jurucakap Chappelle, Matt Labov, tidak akan mengulas kisah majalah itu.

“Ia seolah-olah isu yang dia persoalkan adalah sangat serius,” kata Dade Hayes, editor kanan di Entertainment Weekly. “Bukan satu perkara yang dia menghabiskan hujung minggu di mana-mana memulihkan daripada keletihan.”

Sumber majalah itu berkata Chappelle masih dalam kemudahan itu, yang tidak dinamakan, kata Hayes. Wakil Chappelle telah menafikan bahawa pelawak itu menyalahgunakan dadah.

Chappelle dilaporkan menandatangani perjanjian $ 50 juta dengan Comedy Central untuk dua lagi musim pertunjukannya, hari gajinya dimungkinkan kerana jualan eksplosion DVD musim pertunjukan pertama.

Majalah itu berkata Chappelle telah menembak bernilai empat hingga lima lakaran untuk musim baru, tetapi tidak ada perkenalan di atas panggung.