Lagu prom yang terbaik dari ’80s,’ 90s dan ’00s

Ia menjanjikan musim lagi, dan sementara kebanyakan sekolah mungkin akan memainkan lagu seperti Macklemore dan Ryan Lewis‘”Hemat” (disunting, sudah tentu) dan Calvin Harris‘”Tiada apa-apa yang manis” pada tarian tahun ini, kami tidak boleh mengingati tentang klasik. Di bawah ini anda akan dapati beberapa lagu prom yang paling ikonik dari ’80s,’ 90s dan ’00s, yang kebanyakannya masih bermain di tarian akhir sekolah hari ini. Walaupun kita faham bahawa masa dan citarasa muzik berubah, ada sesuatu Berlin“Take My Breath Away” dan Sarah McLachlan“Saya Akan Ingat Kamu” yang masih dapat kita setiap masa.

1980-an

“Menarik nafas lega” – Berlin

Sama seperti tahun 1986 Top Gun, Single Berlin dari filem, “Take My Breath Away,” tetap menjadi klasik. Bukan sahaja ia mengalami ujian masa, tetapi ia juga telah memperbaharui kehidupan dua dekad kemudian, ketika Jessica Simpson melepaskannya sebagai album ketiga dari album 2004 beliau, Dalam Kulit Ini. Tetapi versi Berlin tetap menjadi kegemaran kami, dan ini yang kami harap masih bermain di proms hari ini.


“Saya Mempunyai Masa Hidup Saya” –
 Bill Medley & Jennifer Warnes

Tiada siapa yang meletakkan Bayi di sudut, dan tiada siapa yang terlupa Bill Medley dan Jennifer Warnes‘single “Saya telah Mempunyai Masa Hidup Saya” sejak itu Menari kotor keluar pada tahun 1987. Mungkin ia menari sifat filem atau mungkin ia adalah jalan cerita romantis, tetapi entah bagaimana lagu ini berubah menjadi jemuran yang paling lambat pada akhir 1980-an. Siapa yang tidak mahu bayangkan mereka sedang ditahan Patrick Swayzelengan mereka – dan langkah mereka adalah baik Jennifer Grey‘s? Malah, kita masih buat.

“Setiap Nafas Anda Ambil” – Polis

Pemenang Grammy yang memenangi satu-satunya “Every Breath You Take” Polis adalah bukan sahaja lagu prom yang wajib pada tahun 1980-an-satu hari ini. cukup menarik, Sting telah berkata berkali-kali bahawa orang tidak betul melihat lagu sebagai romantis apabila dia sebenarnya menganggapnya negatif. “Saya fikir lagu itu sangat, sangat jahat dan hodoh dan orang benar-benar menyalahtafsirkannya sebagai lagu cinta kecil yang lembut,” katanya kepada radio BBC 2. Fikirkanlah bahawa pada masa akan datang anda menari dengan lambat.

“Crazy For You” – Madonna

Drama tahun 1985 yang romantis Quest Wawasan mungkin tidak menjadi legenda budaya pop, tetapi MadonnaSingle yang dia buat untuk soundtrack itu, “Crazy For You,” pasti ada. Dengan lirik pembukaan seperti, “Bilik berayun ketika muzik bermula / Orang asing yang membuat sebahagian besar gelap / Dua oleh dua mayat mereka menjadi satu,” tidak hairanlah lagu itu menjadi pokok tarian prom perlahan pada tahun 1980-an.

1990-an

“Jantung Saya Akan Pergi” – Celine Dion

Adakah terdapat persoalan mengapa lagu ini wajib dalam senarai ini? Titanic adalah yang filem romantis pada tahun 1990-an, dan begitu juga, Celine Dion“Jantung Saya Akan Pergi” adalah yang lagu romantis dekad ini. Tidak kira lagu 1997 itu mengenai Rose dan romantik tragis Jack-ballad ini tidak dapat disangkal lagi romantis. Sesetengah orang menunggu seumur hidup untuk cinta seperti itu, tetapi yang perlu kita lakukan ialah tunggu prom setiap tahun untuk memastikan bahawa kita akan mendengarnya.

“Saya Akan Ingat Kamu” – Sarah McLachlan

Sarah McLachlan“Saya Akan Ingatkan Anda” mungkin digunakan sebagai lagu prom atau lepasan sekurang-kurangnya sekali dalam setiap sekolah menengah pada tahun 1990-an. Ia mula-mula digunakan pada soundtrack untuk filem indie 1995 The Brothers McMullen, tetapi berkembang menjadi kemasyhuran bahawa McLachlan’s 2000 live versi lagu itu memperolehnya sebagai pencalonan Grammy. Trek terus menjadi abadi, dan bahkan dinyanyikan semasa Emmys dalam penghargaan memoriam pada tahun 2009.

“Riddance Baik (Masa Hidup Anda)” – Hari Hijau

“Riddance Baik (Masa Hidup Anda)” adalah kejutan yang dialu-alukan daripada band Green Day apabila mereka mengeluarkan album kelima mereka Nimrod pada tahun 1997. Green Day dikenali sebagai trek pop punk seperti “When I Come Around” dan “Case Basket,” jadi “Good Riddance” hampir sama dengan ballad ketika band itu datang pada waktu itu. Fakta bahawa ia sangat mudah untuk bermain di gitar hanya membantu populariti lagu; bukan sahaja banyak DJ prom yang bermain trek, tetapi lelaki kemudian boleh menyanyikan tarikh mereka dengannya untuk sedikit percintaan.

“Saya Sentiasa Menyayangi Anda” – Whitney Houston

Walaupun “Saya Sentiasa Mencintai Anda” adalah lagu yang dikeluarkan oleh Dolly Parton pada tahun 1974, itu Whitney HoustonSampul tunggal untuk filem 1992 beliau The Bodyguard yang merangkumi senarai main yang paling moden. Sesuatu tentang R & B yang diambilnya di negara ini masih lagi bergema dengan orang-orang hari ini-dan ia pasti berfungsi dengan lebih baik sebagai lagu prom. Sudah tentu, ia sangat manis untuk mendengar trek sejak kematian Houston pada tahun 2012, tetapi ia adalah baik untuk mengetahui bahawa dia meninggalkan warisan yang begitu kuat di belakang.

“Wonderwall” – Oasis

Band rock bahasa Inggeris Oasis melancarkan beberapa lagu selama kariernya selama 18 tahun, tetapi lagu 1995 mereka “Wonderwall” yang tidak disangkalkan lagi yang paling terkenal. Ia romantis, cukup lambat untuk menari, dan pasti menjadi ikon yang hebat dari tahun 1990-an, jadi sudah tentu ia menjadi pokok tarian sekolah tinggi. Bila Noel Gallagher croons, “Kerana mungkin / Anda akan menjadi yang menyelamatkan saya / Dan selepas semua / Anda mengandaikan saya,” mudah untuk menyedari mengapa ia masih bergema.

2000s

“A Moment Like This” – Kelly Clarkson

Kelly ClarksonMusim 1 American Idol menang dengan “A Moment Like This” pada tahun 2002 masih boleh dikatakan momen kejayaan FOX yang paling ikonik. Clarkson mempunyai banyak hits sejak itu, tetapi peminat-dan prom-terus kembali ke “A Moment Like This” semasa tahun 2000-an. Seasons of American Idol telah datang dan pergi, tetapi hit pertama Clarkson masih kekal berkuasa.

“Bentuk Jantung Saya” – Backstreet Boys

Album terakhir Backstreet Boys sebelum rutin 2002-2003 mereka, Hitam & biru, menyediakan salah satu lagu prom yang wajib pada awal tahun 2000an. “Bentuk My Heart” adalah lebih banyak lagu penebusan daripada lagu cinta, tetapi ia tetap sesuai dengan pemikiran peminat band-centric lelaki pada permulaan alaf. Lirik seperti, “Lookin” kembali pada perkara yang saya lakukan / saya cuba untuk menjadi seseorang / saya memainkan bahagian saya, membuat anda dalam gelap / Sekarang saya menunjukkan kepada anda bentuk hati saya, “tidak betul-betul puisi di belakang, tetapi itu tidak menghalang kita daripada mahu menari bersama-sama dengan single yang kurang.

“Inilah To The Night” – Hawa 6

Pendedahan penuh: Eve 6 “Here To To The Night” adalah lagu prom saya, jadi saya perlu menyertakannya dalam senarai ini. Tetapi keseluruhan trek adalah kira-kira malam yang mudah boleh menjadi prom sesi mana-mana, jadi ia masuk akal mengapa ia mesti bermain di tarian selepas dibebaskan pada tahun 2001. Cara Max Collins menyanyikan lagu, “Inilah malam / Kami merasakan hidup / Berikut adalah air mata / Anda tahu anda akan menangis / Berikut adalah untuk selamat tinggal / Besok akan datang terlalu cepat,” pastinya membuatnya berasa seperti dia menyanyi secara langsung kepada kita semua berkabung akhir hari sekolah tinggi kami.

“Mengejar Kereta” – Patrol Salji

Menyalahkan Anatomi kelabuMusim 2 untuk acara ini, tetapi Snow Patrol 2006 balada “Chasing Cars” pasti membawa kita kembali untuk menari perlahan dan kesakitan setiap kali kita mendengarnya. Ia telah dicalonkan untuk Grammys dan Anugerah Brit dan kekal pada Carta Perseorangan Top 75 Inggeris secara rasmi sepanjang tahun 2012, jadi itu adalah bukti populariti yang berterusan. Ia mungkin tidak pernah dimainkan pada setiap prom semasa akhir 2000-an, tetapi ia pasti mendapat tempatnya di kalangan para pemenang berkat penggunaan ikoniknya dalam drama perubatan romantis ABC.

“Anda dan saya” – Lifehouse

“You and Me” adalah balada yang sempurna untuk menari dengan Lifehouse yang mengeluarkan versi perkahwinan khas trek itu hanya enam bulan selepas yang asli memukul Internet pada bulan Januari 2005. Tidak mengherankan bahawa ia sering digunakan semasa prom di pertengahan hingga akhir tahun 2000-an, dan masih muncul dalam rancangan TV popular. “Ia adalah awak dan saya dan semua orang lain. Dan saya tidak tahu kenapa, saya tidak dapat menjauhkan diri dari kamu,” Jason Wade menyanyi, menggambarkan situasi yang dianjurkan para hadirin yang berkemungkinan ingin mengalami ketika mereka menyertai tarikh mereka di lantai tarian.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.

Loading...