‘Kecantikan’ mengkhususkan diri dalam stereotaip

Hanya satu tahap pemisahan kini wujud antara Queen Latifah dan Kevin Bacon. Selepas melihat “Kecantikan,” anda akan berharap mereka tidak pernah bertemu.

Bacon membingungkan diri sendiri di sini sebagai pemilik Austria yang berpakaian mewah di salun Atlanta kelas atas, yang kejamnya menggesa Latina Gina Norris, penggemar rambutnya yang bermain di “Barber 2,” untuk membuka sendiri .

Dengan kekunci berambut perangnya yang cerah, jingga palsu dan baju ketat, watak Bacon, Jorge, menyerupai pelari dalam pertandingan tampalan Kato Kaelin yang terpaksa memecahkan garisan seperti, “Jadi, apabila anda mendapat implan payudara zee, ya?” dia menginginkan perubahan pantas selepas persembahannya yang menghantui tahun lalu sebagai pencuri anak yang diperbaharui di “The Woodsman.” Dunia itu mungkin tidak pernah tahu.

Sementara itu, kakitangan baru Gina terdiri daripada stereotaip ghetto yang menghidupkan kepala, menggulung jari, ayam dan waffle, dengan pelanggan wanita putih yang ingin menjadi seperti mereka. Mena Suvari memainkan sosok sosialiti yang mencemaskan dengan kejam dengan pekerja lelaki tunggal Gina, James (Bryce Wilson, dan dia cantik). Andie MacDowell menjulurkan collard hijau ke dalam mulutnya dan berakhir dengan rampasan yang dicemburui.

Yang paling teruk adalah Alicia Silverstone sebagai Lynn, stylist putih yang pertama, yang pada awalnya telah diasingkan oleh rakan-rakannya tetapi akhirnya mendapat kelulusan mereka apabila dia mula memakai rambutnya dalam gaya yang rumit seperti mereka dan bercakap seperti mereka, walaupun melalui satu lagi palsu -Keputusan Selatan. Begitu banyak untuk menerima orang kerana perbezaan mereka.

Sangat mudah untuk membayangkan mengapa Latifah yang bertandang hip-hop-bintang-pelakon akan ditarik ke projek ini – dia juga pengeluar – berdasarkan kejayaan “Barber” filem dan komentar sosial mereka yang bersemangat, sekurang-kurangnya dalam yang pertama.

Dialog sedemikian sukar ditemui di “Kecantikan,” yang diarahkan oleh pengarah video muzik lama Bille Woodruff (“Madu”) dan ditulis oleh Kate Lanier (“Glitter”) dan Norman Vance Jr. (cerita “Girlfriends” Hunter (“The L Word”).

Di sini, stylists termasuk Ida yang sedang hamil (Sherri Shepherd) dan Miss Josephine (Alfre Woodard, yang melontar garis dari Maya Angelou) membincangkan topik-topik seperti keperluan untuk bikini waxes dan apakah metrosexual James adalah gay. Filem ini, bagaimanapun, mempunyai mesej yang mengagumkan untuk menghargai kecantikan wanita dalam semua bentuk dan saiznya – dan tanpa bantuan pembedahan plastik.

Latifah berjaya mengeluarkan semangat rahmat di tengah-tengah kecelakaan yang ditangkap – walaupun sebutan semula kosmetik Cover Girl, yang diluluskan oleh Latifah, tidak malu. Paige Hurd juga muncul tanpa cedera sebagai anak perempuan Gina, seorang pianis yang bercita-cita, seperti juga Djimon Hounsou sebagai juruelektrik yang sangat panas yang tinggal di atas salon. (Walaupun ketibaan ketibaan terbuka, dalam filem itu, untuk membetulkan pendawaian yang salah oleh Gina, adalah bahan porno terbitan.)

Melihat Karisma Latifah bertukar penuh, kerana ia dalam prestasi “Chicago” yang dinamakan Oscar, membuat anda lebih lama untuk sesuatu yang lebih baik baginya, dan untuk wanita hitam yang bosan dengan mempunyai Hollywood menggambarkan mereka dalam cara yang cekap.