Kartun kopi cupcake 100 jokester Twitter terbakar, pergi virus

Sudah popular di Twitter, humorist Josh Hara mengambil perkara-perkara dari grande kepada venti pada tahun 2014, ketika kartun kopi 100 cawannya memancarkan Internet dan menjadi virus.

Josh Hara
Dengan lebih daripada 60,000 pengikut di kedua-dua Instagram dan Twitter, Josh Hara menarik 100 kartun pada 100 cawan kopi pada tahun 2014, termasuk yang merangkul penutup majalah Kim Kardashian “Break The Internet”.Hari ini

Di bawah pemegang @yoyoha di Twitter dan Instagram, peminat Columbus, Ohio, diilhamkan pada bulan Februari untuk menggabungkan cita rasa budaya lakaran dan pop dengan obsesinya Starbucks. Untuk menaikkan kepentingan, dia kemudiannya menumpukan pada matlamat menggambar 100 kartun asli pada 100 cawan kopi yang berbeza pada 100 hari yang berbeza, sebelum sebelum 2014 ditutup.

“Sudah tentu, projek ini dilahirkan dari peluang untuk melakukan kartun secara tetap,” kata Hara, 42, kepada TODAY.com. “Saya selalu melakonkan, saya sentiasa mengarkibkan, ketika saya masih single, saya sedang melukis kartun yang lebih lengkap dan berkongsi dengan rakan-rakan, tetapi saya benar-benar telah pergi melakukan itu selama bertahun-tahun. Ia melihat sekeping kertas kosong seolah-olah seperti banyak kerja. Saya fikir ada sesuatu mengenai cawan, yang saya selalu menghargai. “

https://www.instagram.com/p/o-D-lmL8pM

Sebagai seseorang yang telah memulakan paginya dengan kopi Starbucks yang besar, Hara menemui satu medium baru untuk kerja-kerja di telapak tangannya. Kadang-kadang, dia juga menggunakan kopi sebagai jenis dakwat sementara untuk tujuan teduh.

“Satu bahagian yang saya buat kartun itu hanya murni,” katanya. “Ia hanya sempurna untuk lukisan, ia adalah permukaan yang sempurna, ia memerlukan dakwat dengan baik, saya dapat pensil di atasnya dan memadamkannya jika saya mahu.”

Josh Hara
Hara kerap mencampurkan rujukan kebudayaan pop dengan cintanya kopi.Hari ini

Dengan puluhan ribu pengikut Twitter – yang termasuk Sarah Silverman, Andy Richter dan Mark Hoppus Blink182 – dan sokongan daripada rekan-rekannya di agensi pemasaran, Hara terdorong oleh maklum balas untuk karya-karya terawal.

“[Pengarang] Kelly Oxford menghampiri dan dia sama seperti, ‘Saya suka idea ini,’ dan saya rasa, ‘Dia tahu lucu;’ Saya dapat memberitahu saya memukul sesuatu, “kata Hara. “Salah seorang pengarah kreatif saya di tempat kerja berkata, ‘Anda harus melakukan ini, dengan hashtag, # 100CoffeeCups.'”

Josh Hara
Hara, seorang kekasih anjing, sering memakai taring dalam kartunnya.Hari ini

Undur undur sedang aktif. Dan melalui kegemaran Instagram dan kegemaran Twitter dan tweet, peminat menunjukkan penghargaan mereka dalam berbondong-bondong.

“Yang paling mendapat cinta di Instagram adalah anjing, dengan kepala keluar dari tingkap kereta, bermimpi terbang seperti Superman,” kata Hara.

Josh Hara
Kartun ini, yang menodai insiden beg kertas Shia LeBeouf, adalah yang pertama daripada 100 Hara yang menarik pada cawan kopi pada tahun 2014.Hari ini


Di luar Instagram, kartun cawan kopi yang paling popular adalah parodi Hara dari Kim Kardashian “Memecahkan Internet” untuk menembak majalah Paper. Spoof Hara menjadi begitu kuat, ia digulung di halaman depan Reddit.

“Itulah cawan paling virus yang saya lakukan,” kata Hara. “Saya suka cara lukisan itu keluar, saya fikir ia sangat menggembirakan, yang saya sangat bangga, dan itu adalah yang paling popular yang pernah saya hantar di Twitter. “

Josh Hara
Pengikut pengikut Hara termasuk pelawak Sarah Silverman dan bassis Blink182, Mark Hoppus.Hari ini

Setelah beberapa lusin cawan berada di dalam beg, dia menyedari dia terpaksa menyimpan karya seninya.

“Mereka sudah biasa berada di atas meja saya di rumah dan di tempat kerja, tetapi selepas saya mendapat lebih daripada 50 atau 60 cawan, saya terpaksa meletakkannya di dalam simpanan, disusun bersama di dalam tong plastik, di dalam ruang bawah tanah saya,” katanya. dengan ketawa. “Mereka seperti Ark [dalam filem Indiana Jones” Raiders of the Lost Ark “]. Mereka dimeterai dalam kotak, dan saya tahu bahawa mereka selamat.”

Josh Hara
Gambar rajah Venn Hara telah diilhamkan oleh foto penyokong album provokatif untuk lagu hit Nicki Minaj, “Anaconda.”Hari ini

Kegelisahan bermusim membuat batas waktu sedikit menakutkan daripada awal yang dijangkakan. “Saya berehat panjang pada musim panas, ketika saya tidak melakukannya serentak, jadi apabila saya sampai akhir Oktober dan awal bulan November, saya masih mempunyai 20 cawan yang jauh [dari 100],” Hara berkata. “Saya pasti bimbang.”

Pendedahan media antarabangsa mungkin telah menambah tekanan. Sifat seni karya itu memuncak pada bulan November, ketika BuzzFeed dan Mashable berada di antara banyak saluran media untuk menyerlahkan kreativiti kafein Hara.

Josh Hara
Hara benar-benar suka kopi.Hari ini

Pukulan musim luruh membantu dia sampai ke garisan penamat, hampir lebih cepat daripada yang diharapkan.

“Saya fikir saya berada di 96 cawan, ketika saya berusia 98 tahun, dan itu adalah dengan tiga hari lagi [pada 2014],” kata Hara.

Josh Hara
Hara berkata banyak ideanya untuk kartun kopi-cup berasal dari tweet sebelumnya.Hari ini

Melukis dan mempamerkan kartun ke-100 pada 31 Disember, Hara mungkin telah berehat, tetapi pada Hari Tahun Baru, dia memulakan yang pertama dari apa yang dia harapkan sebagai satu lagi kartun kopi-cawan pada 2015.

“Pada mulanya, saya fikir ‘saya akan sampai 100, dan kemudian saya akan mengadakan pertunjukan seni di Starbucks, hanya untuk bersenang-senang, dan melelong mereka, atau apa yang ada padamu,” katanya. “Kemudian, selepas [mereka pergi virus], saya mula mendapat pertanyaan daripada agen-agen sastera. Di dunia yang sempurna, saya akan suka semua mereka ditembak secara profesional, dan dapat melakukan buku mereka, dan kemudian jika dan bila buku menjadi kemungkinan, saya fikir cara terbaik untuk melancarkan buku itu adalah untuk melelong asal dan menyumbang hasil kepada amal. “

Josh Hara
Hara mencatatkan cawan kopi ke-100 pada 31 Disember.Hari ini

Dan dia tidak merancang untuk menghentikan Malam Tahun Baru ini, sama ada.

“Saya komited untuk melakukan 100 setiap tahun,” katanya. “Untungnya, saya telah menyimpan cawan Starbucks kosong. Saya mempunyai kira-kira 400 cawan kosong, jadi saya dilindungi selama sekurang-kurangnya tiga tahun akan datang.”

Josh Hara
Hara bercadang untuk menarik lebih 100 kartun kopi pada tahun 2015.Hari ini

Ikuti penulis TODAY.com, Chris Serico di Twitter.

Loading...