Kapten Kangaroo mati di 76

Bob Keeshan, yang generasi muda yang dihiburkan dan dididik sebagai ketua televisyen, Kapten Kangaroo, meninggal pada hari Jumaat di 76.

Keeshan, yang tinggal di Hartford, Vt., Meninggal dunia akibat penyakit yang lama, kata keluarganya dalam satu kenyataan.

“Kapten Kangaroo” Keeshan ditayangkan di CBS pada tahun 1955 dan berlari selama 30 tahun sebelum berpindah ke televisyen awam selama enam lagi. Ia sangat popular di kalangan kanak-kanak dan memenangi enam Anugerah Emmy, tiga Gabriels dan tiga Peabody Awards.

Dia akan melawat haiwan boneka, seperti Bunny Rabbit, yang dimarahi untuk makan terlalu banyak wortel, dan Encik Moose, yang suka memberitahu lelucon. Lakaran kegemaran melibatkan Mister Moose menjatuhkan bola ping-pong di kepala Kapten.

Tetapi persembahan ini membincangkan mengenai Kapten Kangaroo, datuknya yang namanya terinspirasi oleh poket-poket seperti kantong kangaroo yang dipakai oleh Keeshan.

“Saya kagum dengan potensi hubungan positif antara datuk dan nenek, jadi saya memilih watak yang lebih tua,” kata Keeshan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh anaknya, Michael, keluarga Keeshan berkata: “Bapa, datuk dan kawan kami bersemangat untuk keluarganya kerana dia adalah anak-anak Amerika. Dia sebahagian besarnya seorang lelaki swasta yang hidup sebagai orang awam sebagai penyokong untuk semua anak-anak kita yang berhak. “

Mempromosikan keibubapaan yang baik

Keeshan, yang dilahirkan di Lynbrook, N.Y., menjadi halaman di NBC semasa berada di sekolah menengah. Beliau menyertai Kor Marin pada tahun 1945.

Penampilan televisyen pertamanya muncul pada tahun 1948, ketika ia memainkan klab Clarabell yang Clown pada “Howdy Doody Show”, peranan yang dia buat dan bermain selama lima tahun.

“Kapten Kangaroo” bermula pada 3 Oktober 1955. Selepas pameran PBS berakhir pada tahun 1992, dia terus memainkan peranan untuk masa dalam video dan penampilan awam.

Keeshan, yang berpindah ke Vermont pada tahun 1990, juga aktif sebagai penasihat kanak-kanak, menulis buku, memberi kuliah dan melobi bagi pihak isu kanak-kanak.

Dia kritikal terhadap program TV hari ini untuk kanak-kanak, mengatakan mereka terlalu penuh dengan keganasan. Dan dia bercakap di mana sahaja dia pergi tentang kepentingan keibubapaan yang baik.

“Ibu bapa adalah model peranan muktamad untuk kanak-kanak,” katanya. “Setiap perkataan, gerakan dan tindakan mempunyai kesan. Tidak ada orang lain atau tenaga luar mempunyai pengaruh yang lebih besar pada seorang anak daripada ibu bapa. “

Apabila Fred Rogers, tuan rumah kejiranan “Kejiranan Mister Rogers,” mati tahun lalu, Keeshan teringat bagaimana mereka sering bercakap mengenai keadaan pengaturcaraan kanak-kanak.

“Tidak ada ruang untuk meregangkan,” kata Keeshan pada tahun 1993. “Mereka harus keluar dan keluar daripada itu dan membina lebih banyak watak dan membina aspek lain untuk pameran itu.”

Pada tahun 1987, Keeshan dan bekas Gubernur Tennessee Lamar Alexander mengasaskan Penyelesaian Keluarga Korporat, sebuah organisasi yang menyediakan program penjagaan harian kepada perniagaan di seluruh negara.

Keeshan percaya kanak-kanak belajar lebih banyak dalam enam tahun pertama kehidupan daripada pada masa lain dan merupakan penyokong kuat penjagaan harian yang menyediakan perkembangan emosi, fizikal dan intelek untuk kanak-kanak.

“Bermain adalah kerja kanak-kanak. Ia perkara yang sangat serius. Dan jika ia betul berstruktur dalam program pembangunan, kanak-kanak boleh berbunga, “katanya.

Keeshan adalah pengarang buku-buku yang banyak, termasuk “Berkembang Bahagia: Kapten Kangaroo Beritahu Anak-anak Semalam Bagaimana Untuk Memperkaya Sendiri” dan “Kapten Pagi Baik: 50 Tahun yang Hebat Dengan Bob Keeshan: Kapten Kangaroo TV.” Beliau juga menulis satu siri buku mengenai watak yang dipanggil “Itty Bitty Kitty.”

Isteri Keeshan, Jeanne, meninggal pada tahun 1990. Dia mempunyai tiga orang anak.