Jangan tertipu oleh ‘Hoodwinked’

Seperti seorang lelaki miskin “Shrek,” dongeng patah “Hoodwinked” sedang menunggu anda di bioskop dengan telinga besar, mata besar dan gigi besar, tetapi gigitan kecil.

Namun satu lagi produk tiga dimensi, animasi yang dijana oleh komputer, “Hoodwinked” mengambil cerita Little Red Riding Hood dan melepasi ia dengan humor pintar-alecky dan rujukan kebudayaan pop kontemporari.

Selain “Shrek,” ia juga meminjam banyak daripada “Fletch” – jadi yang menjadikannya “Shletch”? – memaparkan Big Bad Wolf yang benar-benar seorang wartawan penyiasat menyamar dengan nama palsu dan jersi Lakers, dan skor elektronik yang kedengaran seperti sesuatu Harold Faltermeyer ditumbuk keluar.

“Hoodwinked” juga merupakan yang terbaru dalam siri filem yang tidak berkesudahan untuk menggunakan cerita “Rashomon” untuk menceritakan misteri komiknya yang rumit daripada pelbagai perspektif – walaupun memerlukan tiga orang, pasukan penulisan Cory Edwards, Todd Edwards dan Tony Leech, untuk membincangkannya.

Sekiranya anda tidak mengetahuinya sekarang, “Hoodwinked” tidak mempunyai idea asal di kepalanya. Kanak-kanak mungkin dilayan oleh estetik yang berwarna-warni dan tenaga tanpa henti; terdapat tupai berlebihan yang bernama Twitchy, yang berfungsi sebagai jurugambar berani Wolf. Tetapi orang dewasa, jelas sasaran sebenar skrip, akan melihat filem untuk apa yang sebenarnya: hackneyed, inferior dan tidak relevan.

Dan itu terlalu buruk kerana “Hoodwinked” membawa bersama pemuzik vokal yang berbakat, termasuk Anne Hathaway, Glenn Close, Andy Dick, David Ogden Stiers dan veteran suara suara Patrick Warburton.

Merah (Hathaway) tiba di rumah Neneknya (Tutup) selepas menyampaikan barang bakar di seluruh hutan dan sebaliknya mencari Wolf (Warburton) berpakaian malam dan memakai topeng. Sementara itu, nenek, diikat dan diangkut di dalam almari.

Red berubah untuk melawan penceroboh ini, menggunakan kemahiran karate luar biasa beliau. “Kamu lagi?” Dia bertanya, marah. “Apa yang perlu saya lakukan, dapatkan perintah penegangan?” Tetapi, ketika itu, ketika memukul Woodsman (Jim Belushi), yang sebenarnya ingin menjadi pelakon.

Pistol adegan jenayah naik, wartawan berkerumun di luar, dan filem yang lain terdiri daripada Ketua Polis Grizzly (rapper Xzibit) dan Detective Stork (Anthony Anderson) yang mewawancarai suspek untuk menentukan apa yang sebenarnya berlaku dalam pemecatan dan masuk yang jelas ini sama ada ia mungkin berkaitan dengan kerja Goody Bandit, yang telah mencuri resipi dari kedai roti tempatan.

(Secara semulajadi, semua polis mempunyai aksen Brooklyn dan mereka mengatakan perkara-perkara seperti “Buku”, “kecuali watak detektif Stiers, katak pelik bernama Nicky Flippers yang kelihatan dan terdengar seperti tokek dari iklan Geico.)

Tinjauan berulang mengenai peristiwa hari ini menunjukkan bahawa tiada siapa yang pada mulanya nampaknya, termasuk (dan yang paling jelas) arnab kelinci berbulu, Boingo (disuarakan oleh Dick), watak paling lucu.

Sementara itu, Granny dipaksa untuk mengakui bahawa dia diam-diam menjadi sukan ekstrim, yang memacu baji antara dia dan Red, yang merasakan dia telah dibohongi sepanjang hidupnya. Bukan sahaja subplot ini merupakan sumber konflik yang tipis, ia juga merupakan cubaan paksa untuk menyuntikkan “Tudung” dengan kelenturan.

Tetapi sebelum Granny mengucapkan frasa “Fo” shizzle “ke rumahnya, sesuatu Snoop Dogg tidak mengatakan lagi, keangkuhan ini sangat menyakitkan. Ia seperti ketika makanan ringan atau minuman ringan keluar dengan kempen pemasaran baru yang memaparkan harimau pada papan luncur salju atau pelarian beruang kutub – sama sekali telus dan tidak dapat disentuh.

Apa yang dikritik oleh kritikan tidak penting, walaupun mengenai filem keluarga. Sekiranya Mom dan Dad dan anak-anak semua dapat menonton filem bersama, mereka lakukan. Dan pembuat “Hoodwinked” tahu, seperti yang dibuktikan oleh penggalian kecil ini: Wolf terperangkap di bawah tanah semasa menyiasat Goody Bandit dan mengucapkan kepada kawannya tupai: “Kenapa saya tidak dapat menulis ulasan filem?”

Hei, bukan semua akhiran dongeng pada akhir ini sama ada, pal.