Janda John Ritter bercakap mengenai saman kematian yang salah

Pelakon komik John Ritter, komik komik, mengatakan bahawa tuntutan kematian yang salah akan dibicarakan Isnin lebih lanjut mengenai mencari akauntabiliti dan mendidik orang ramai mengenai keadaan yang membunuhnya daripada $ 67 juta dalam ganti rugi yang dia cari dari dua doktor.

“Saya meminta tanggungjawab untuk diambil dan pengiktirafan untuk dibawa ke masalah ini,” Amy Yasbeck, seorang pelakon sendiri, memberitahu HARI INI Tuan bersama Meredith Vieira dalam temu bual eksklusif yang disiarkan Isnin.

Ritter, yang kerjaya aktingnya merangkumi lebih daripada tiga dekad, meninggal dunia akibat pembedahan aorta pada 11 Sept 2003.

Keluarganya telah menerima lebih dari $ 14 juta di penempatan sebelumnya, termasuk $ 9.4 juta dari Providence St. Joseph Medical Center di Burbank, Ca, di mana Ritter meninggal dunia.

Yasbeck kini mensasarkan dua doktor dalam saman semasa – seseorang yang menafsirkan hasil pemeriksaan badan Ritter yang diterima pada tahun 2001 dan yang lain merawatnya pada malam dia meninggal.

Tetapi peguam pertahanan untuk ahli radiologi Matthew Lotysch dan ahli kardiologi Joseph Lee menentang Ritter tidak dapat diselamatkan dari genetiknya.

“Saya benar-benar percaya bahawa untuk apa jua sebab, masa John Ritter telah berakhir,” kata Stephen C. Fraser, peguam Lotysch, kepada Los Angeles Times.

Yasbeck, bagaimanapun, merasakan bintang “Tiga Syarikat” dan “8 Peraturan Sederhana” masih berada di sini dengan diagnosis yang betul.

“John tidak mempunyai peluang,” katanya kepada Vieira. “Dia tidak pernah diberi peluang itu.”

Hari yang tragis

Ritter telah ditetapkan untuk latihan “8 Peraturan Sederhana” pada 11 September 2003 – ulang tahun kelima anak perempuan Stella – apabila dia mengalami loya dan muntah yang teruk. Dia pergi ke St Joseph’s berdekatan jam 6 petang.

Yasbeck berkata Ritter berasa teruk bahawa dia “merosakkan hari jadi Stella.”

“Dia tersenyum pada saya,” dia teringat. “Dan saya katakan … ‘Saya sayang kamu.'”

Yasbeck menunjukkan bahawa Ritter berkata “Saya sayang kamu” kembali dengan Bahasa Isyarat Amerika, yang mereka telah menandatangani satu sama lain semasa persembahan pentas.

“Dan dia memegangnya ketika dia berjalan di sudut,” katanya. “Itu kali terakhir saya jumpa dia sehingga saya melihatnya mati, selepas dia mati.”

Menurut dokumen yang difailkan berkaitan dengan kes itu, Lee menyangka keputusan ujian menunjukkan keabnormalan konsisten dengan serangan jantung. Doktor memerintahkan antikoagulan dan merancang catheterization jantung. Tetapi apabila keadaan pelakon bertambah buruk, pembedahan aorta – air mata dalam saluran darah terbesar di dalam badan – dijumpai.

“Saya rasa ada perkara yang berlaku,” kata Yasbeck. “Dan saya mendengar ‘Code Blue’ … dan kereta keretapi berjalan dan saya suka, ‘Apa yang sedang berlaku?’ Seorang doktor memberitahu saya bahawa ia adalah pembedahan aorta yang tidak pernah saya dengar.”

Ritter diisytiharkan meninggal pada jam 10:48 pagi, yang menakjubkan dengan keluarga, peminat dan masyarakat Hollywood.

Pengawal selia California menyalahkan St. Joseph kerana gagal menjalani sinar X dada semasa tinggal Ritter, yang diperintahkan oleh doktor bilik kecemasan.

Pemilihan juri akan bermula hari Isnin. Sebaik sahaja perbicaraan bermula dengan bersungguh-sungguh di Glendale Superior Court, peguam Yasbeck dan keluarga Ritter dijangka menegaskan bahawa sinar X akan menunjukkan aorta yang diperbesar, yang akan mengakibatkan pembedahan kecemasan.

Peguam-peguam Lee dijangka dapat memberi perhatian bahawa doktor tidak mempunyai masa untuk memerintahkan lebih banyak ujian melampaui catheterization untuk menghilangkan penyumbatan – dan keputusan untuk memerintahkan catheterization itu adalah berdasarkan kekerapan serangan jantung yang sangat tinggi berbanding dengan frekuensi rendah pembuangan aorta.

Dua tahun sebelum kematiannya, Ritter menerima imbasan badan di HealthScan America. Peguam untuk plaintif akan mengatakan bahawa Lotysch sepatutnya mengesan bahawa Ritter mempunyai aorta yang diperbesar.

Penyakit pembunuh

Persatuan Jantung Amerika menerangkan pembedahan aorta seperti ketika lapisan dalaman aorta – arteri yang membawa darah dari jantung ke seluruh tubuh – berpecah terbuka. Ia mungkin berlaku di mana tekanan pada dinding arteri dari aliran darah adalah tinggi.

Gejala pembedahan aortic akut termasuk sakit dada yang tiba-tiba, sering digambarkan sebagai teruk dan lusuh, bersama dengan peluh sejuk dan mual. Umur puncak bagi lelaki yang menderita penyakit ialah 50-55. Ritter adalah satu minggu kurang daripada 55 tahunth hari jadi apabila dia meninggal dunia.

Pembedahan aorta menyerang kira-kira 10,000 orang Amerika setahun dan biasanya dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan gangguan genetik. Satu kajian melaporkan kadar kematian 80 peratus apabila pembedahan aorta menyebabkan pecah, dengan 50 peratus pesakit mati sebelum mereka sampai ke hospital.

Satu kajian pada tahun 2006 yang dilakukan oleh pakar jantung antarabangsa di Pusat Kardiovaskular University of Michigan, bagaimanapun, menunjukkan bahawa 90 peratus pesakit yang masih hidup dalam pembedahan kecemasan dan dimasukkan ke hospital dari pembedahan yang paling teruk akan masih hidup tiga tahun kemudian.

Kajian itu menekankan pentingnya mengenal pasti pembedahan aorta berbanding diagnosis serangan jantung.

Yasbeck juga cuba mempromosikan kesedaran. Selepas kematian Ritter, kakaknya, Tommy, didiagnosis dengan keadaan yang sama.

“Kami semua berkata, ‘Anda tahu, Tuan Tommy, anda mesti diimbas,'” kata Yasbeck. “Mereka mendapatinya. Ia berada di tempat yang sama. Dia bukti hidup … Dia beroperasi sebelum Krismas. Dan dia masih hidup. Dan dia ada di sini untuk anak-anak Stella dan John. Dan mereka tahu bahawa saudara ayah mereka masih hidup kerana dia mempunyai peluang. “

Seorang kerjaya lucu

Ritter dilahirkan dalam perniagaan pertunjukan sebagai anak lelaki bintang nyanyian kucing Tex Ritter dan pelakon Dorothy Fay. Walaupun dia bermula di University of Southern California sebagai psikologi utama, Ritter akhirnya menangkap bug yang bertindak dan menyertai kelas drama – terhadap hasrat ayahnya.

Ritter mengasah corak lakonannya dalam pelbagai pertunjukan peringkat di England, Belanda, Jerman dan Scotland sebelum menamatkan pengajian pada tahun 1971 dengan ijazah Sarjana Muda Seni Halus dalam drama.

Penampilan TV tetamu akan datang seperti “The Mary Tyler Moore Show,” “Hawaii Five-O” dan “MASH,” serta tempat biasa pada “The Waltons.” Tetapi superstardom tidak datang sehingga pada tahun 1977, Ritter mendarat peranan Jack Kesabaran wanita wanita yang terpuji di sitkom ABC hitcom “Three’s Company” pada tahun 1977.

Dalam tempoh tujuh tahun persembahan itu, Ritter menunjukkan kepelbagaiannya sebagai pelakon komik dengan bakat yang luar biasa untuk pratfalls. Post- “Syarikat Tiga,” Ritter membintangi siri jangka pendek “Hooperman” pada akhir 1980-an dan “Hearts Afire” pada awal 1990-an.

Peranan filem yang ketara datang pada “Masalah Anak” tahun 1990 – ketika dia pertama kali bertemu dengan Yasbeck – dan pada tahun 1996 pemenang Anugerah Academy “Sling Blade.”

Yasbeck dan Ritter berkahwin pada tahun 1999. (Ia adalah pernikahan kedua.) Mereka juga bermain bertentangan antara satu sama lain pada “The Cosby Show” pada tahun 1991 dan dalam satu episod tahun 1996 “Wings.”

Walaupun banyak penampilan televisyen dan filem memelihara Ritter di mata awam, kerjaya beliau menikmati kebangkitan semula besar pada tahun 2002 ketika ia memainkan peranan yang dibintangi Paul Hennessey dalam sitkom keluarga ABC “8 Peraturan Mudah untuk Kencan Remaja Putri Saya.”

Ia adalah semasa latihan episod semasa musim kedua menunjukkan bahawa Ritter runtuh.

Pendapatan masa hadapan

Percubaan itu, yang dijangka berlangsung enam minggu, juga dijangka akan mengelilingi subjek yang sangat samar-samar mengenai kehilangan upah yang berpotensi.

Ritter mempunyai kontrak tujuh tahun dengan Touchtone Studios yang memperolehnya $ 75,000 setiap episod dalam musim pertama “8 Peraturan Sederhana,” dengan 5 peratus meningkat setiap tahun. Tetapi Touchstone mengakui terdapat perbincangan mengenai kontrak renegosiasi yang akan memperoleh Ritter antara $ 250,000 dan $ 350,000 setiap episod.

“Inilah yang menarik,” kata Yasbeck. “(Kepada) media, seperti keluarga meminta $ 67 juta. Inilah yang akan dibuat oleh John selama seumur hidupnya.

“Nombor itu … ia sensasi. Saya fikir ia lebih sensasi bahawa kehidupan saudaranya diselamatkan … Saya tahu wang itu, jika ada wang dari ini, akan memulakan Yayasan John Ritter untuk Kesihatan Aortik. “

Yasbeck juga menambah bahawa pesakit jantung masa depan harus merujuk kepada Ritter sebagai cara proaktif untuk menentukan sama ada mereka boleh menjalani pembedahan aorta.

“Berjalanlah ke doktor anda dan katakan, ‘Bolehkah anda memeriksa saya untuk perkara John Ritter?'” Katanya. “Tolong! Orang ramai sedar bahawa sepanjang masa. “