Jan & Dean penyanyiJan Berry meninggal dunia

Jan Berry, ahli kedua-dua Jan & Dean yang mempunyai muzik berjudul tahun 1960-an mencecah “Curve Deadman” dan “Little Old Lady dari Pasadena,” telah meninggal dunia. Dia berusia 62 tahun.

Berry mempunyai penyitaan dan berhenti bernafas Jumaat di rumahnya. Dia dituduh mati malam itu di sebuah hospital, kata isterinya, Gertie Berry.

Beliau telah mengalami masalah kesihatan yang buruk baru-baru ini akibat kesan kerosakan otak akibat kemalangan kereta tahun 1966.

Jan & Dean mempunyai rentetan hits dan 10 rekod emas pada tahun 1960-an dengan cerita Southern California mereka. Antaranya ialah “Little Old Lady dari Pasadena,” mengenai nenek perlumbaan hotrod, dan “Surf City,” dengan garis-garisnya untuk mengambil stesen kereta api ke tempat di mana terdapat “dua kanak-kanak perempuan untuk setiap budak lelaki.”

Dengan Brian Wilson dari Boys Beach, William Jan Berry menulis lirik untuk “Surf City” dan “Deadman’s Curve,” yang menampilkan licks gitar memandu dan falsetto crooning muzik melayari liar popular.

Kerjaya yang dibuat oleh Berry dengan rakan sekolah menengah Dean Torrence dipotong pada tahun 1966 apabila Berry yang mempercepatkan Corvette memukul trak yang diletakkan dan dia mengalami kerosakan otak yang teruk yang menyebabkan dia lumpuh sebahagian dan tidak dapat bercakap.

Pemulihannya perlahan, tetapi akhirnya dia dapat meneruskan nyanyian dan menulis lagu.

Selain isterinya, Berry terselamat oleh ibu bapanya, William dan Clara Berry dari Camarillo; tiga saudara lelaki dan tiga adik perempuan.