Jackson mempunyai 13 nombor hits – sini adalah yang terbaik

Sesetengah artis boleh memadankan dominasi carta Michael Jackson. Dengan sendiri, dia mempunyai 13 perseorangan yang melanda nombor 1 pada carta pop Billboard; melambung di Jackson 5 menambah empat lagi carta ke puncaknya, dengan satu lagi kelebihan Amerika Syarikat untuk Afrika.

Walaupun gambaran lengkap tentang bakat Jackson hanya dapat diperolehi daripada kajian menyeluruh mengenai keseluruhan outputnya, ia patut melihat momen-momen muzik yang paling ketara daripada hits No 1 beliau, ketika tidak ada yang didengar lebih daripada “Raja Pop . “

“I Want You Back” oleh Jackson 5 (1969)Single Motown yang pertama di Jackson 5 juga merupakan carta pertama yang pertama, yang merupakan debut kebangsaan yang agak menguntungkan. Dari glissando piano yang pertama itu hingga ke tahap fadeout, ia berpangkat dengan yang terbaik yang Hitsville Amerika Syarikat tawarkan, dengan gembira, gelangsar bassline, gendang pop dan gitar rhythm jadi dead-on funky bahawa tidak ada keperluan untuk menukar nota tidak kira di mana ia berada dalam perkembangan kord. Sekiranya ada keraguan bahawa seorang lelaki berumur 11 tahun boleh mempercayai kumpulan pop utama, ia telah dihapuskan oleh masa kecil Michael selesai korus pertama.

“Jangan Berhenti ‘Til Anda Dapatkan Cukup” (1979)Ini bukan solo pertama Jackson nombor satu tunggal – kehormatan itu pergi ke pujian tahun 1972 untuk pengabdian man-rat “Ben” – tetapi ia adalah yang pertama untuk mendahului carta yang dia tulis sendiri. Malah, ia adalah single pertama yang ditulis oleh Jackson sendiri, tempoh, kepentingannya yang tidak dapat dilebih-lebihkan, kerana warisan muziknya hanya bergantung pada lagu dan prestasinya. Dia menguji perairan dengan lagu disko tulen, lengkap dengan tali berputar dan rentak berdebar yang merupakan injunksi untuk memukul lantai dan menari sebagai lirik itu sendiri. Ia pada dasarnya adalah perisytiharan kemerdekaan oleh seorang lelaki berumur 20 tahun yang baru saja tahu bagaimana untuk berdiri sendiri.

“Billie Jean” (1983)

Terdapat banyak sebab sejarah untuk meraikan “Billie Jean” yang merawat lagu itu sendiri sebagai lebih sedikit daripada bagasi sampingan. Video itu memecah halangan warna MTV, dan ia adalah semasa persembahan lagu ini semasa TV “Motown 25: Semalam, Hari Ini, Selamanya” khas bahawa dia mula-mula melancarkan jalur bulan. Tetapi fakta-fakta semacam itu mengabaikan lagu itu sendiri, yang merupakan salah satu kerjaya Jackson yang paling sukar berdasarkan fakta bahawa dia tidak merasakan perlu untuk mendorong terlalu keras. Di atas kekunci rendah tetapi berdenyut pukulan, penyanyi melepaskan kepercayaan pada gelaran yang dia dapat menangkap ominousness lagu tanpa tanda-tanda kekacauan. Ia juga perlu diperhatikan bahawa lirik mendapati Jacko mempertahankan dirinya daripada gosip yang berniat jahat. Dia akan kembali ke topik itu beberapa tahun kemudian dengan lebih banyak lidah-lidah “Leave Me Alone,” tetapi tidak ada yang boleh mengatasinya.

“Pukul It” (1983)

Dikeluarkan hanya enam minggu selepas “Billie Jean,” “Beat It” menampilkan seorang Encik Eddie Van Halen pada gitar, menandakan satu kesepakatan yang jarang berlaku antara R & B dan logam berat pada masa yang mereka agak terasing daripada satu sama lain. Di atas kertas, suara nipis Jackson yang nipis hampir tidak sesuai dengan lirik tentang keganasan remaja seperti Morrissey, walaupun dia berkhutbah dikira berundur (juga dikenali sebagai “lari”). Gitar logam dan gendang berat mempunyai perkara lain untuk mengatakan tentang hal itu, walaupun, dan lagu itu mendapat momentum yang cukup pada saat solo Van Halen yang berapi-api bagi Jackson untuk menarik perhatian perdamaian yang tidak masuk akal. Penyanyi itu akan cuba membuat kilat lagi dengan para rocker seperti “Black Or White” (dengan gitaris Guns N ‘Roses Slash) dan penyinaran “Dirty Diana,” tetapi tiada seorang pun daripada mereka boleh merangkak keluar dari bayangan “Beat It.”

“Kami Dunia” oleh USA For Africa (1985)

Bintang Singing at Awards Show
27 Jan 1986, Los Angeles, California, USA — Berbagai bintang muzik dan filem menyanyikan “We Are The World” lagu yang ditulis untuk memberi manfaat kepada mangsa kebuluran di Ethiopia. Di seberang barisan hadapan: Stevie Wonder, Lionel Richie, Sheila E., Diana Ross, Elizabeth Taylor, Michael Jackson, Smokey Robinson, Kim Carnes, Michael Douglas, dan Janet Jackson. — Imej oleh © Bettmann / CORBISBettmann

Co-bertulis dengan Lionel Richie, yang tidak dapat dihindari “We Are The World” mungkin tidak dilepaskan di bawah nama Jackson, tetapi lagu itu mungkin paling jelas membayangkan penglihatan Jackson untuk dirinya dan tempatnya di dunia. Ia menyatukan salah satu koleksi pop suara yang hebat yang pernah dikumpulkan – iaitu Ray Charles, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Steve Perry, Diana Ross dan Bruce Springsteen dalam satu trek – dan menggemblengnya menjadi koir injil pop yang hebat yang membekalkan Hujah yang baik-baik bahawa krisis manusia global dapat diselesaikan melalui sedikit lebih daripada empati. Ia bukanlah satu sentimen yang tidak menimbulkan sebarang masalah, tetapi untuk meminjam tajuk salah satu lagunya, Jackson tidak mahu lebih daripada menyembuhkan dunia melalui muziknya, dan untuk satu saat yang ringkas, bersinar, kedengaran seolah-olah dia akan melakukannya dengan tepat.

“Saya Tidak Boleh Hentikan Mencintai Anda” (1987)Bukannya Jackson melepaskan diri daripada cinta dalam liriknya, tetapi apabila dia membahas subjek sama sekali, dia lebih cenderung ke arah kesesakan yang lebih tinggi (berfikir “PYT,” “Rock With You,” “Cara Anda Membuat Saya Rasa,” dan lain-lain. ) daripada lagu cinta lurus. “Saya Tidak Boleh Hentikan Mencintai Anda” adalah pengecualian besar dan salah satu ballad romantis yang paling meyakinkannya. Ini membantu bahawa dia mendapat bantuan vokal yang berguna daripada Siedah Garrett, yang mempunyai keistimewaan yang jelas terhadap perisytiharannya supaya dia tidak dapat melepaskan diri dengan jeneral samar-samar kepada sesiapa sahaja. Tetapi kesepakatan itu dimeteraikan oleh tempat tidur papan kekunci yang rimbun dan salah satu melodi yang paling terkenal Jackson yang pernah muncul.

“Kamu Tidak Sendiri” (1995)Kemenangan nombor 1 Jackson yang pertama muncul ketika dia kelihatan terkeluar oleh kakaknya, Janet, yang masih menunggang motosikalnya yang luar biasa, dan dia terpaksa beralih kepada penulis lagu luar untuk sampai ke sana. Ia akan menjadi satu langkah mundur ke hari pra-“Hari Siang” itu, tetapi lagu R. Kelly adalah kenderaan yang sempurna untuk Jackson pada pertengahan 1990-an. Secara muzik, ia telah dipotong daripada acuan lambat-lambat yang sama seperti “Saya Percaya Saya Boleh Terbang,” tetapi ada kesedihan introspektif yang semua lebih pahit dengan implikasi bahawa dia sedang menyanyikan lagu-lagu itu kepada dirinya sendiri dan berusaha dengan yakin untuk percaya.