‘Iron Chef’ tidak begitu mencabar kerana ia kelihatan

Tertanya-tanya bagaimana rancangan realiti tertentu menarik sesuatu? Mempunyai soalan mengenai peserta tertentu?

Sama ada “Survivor,” “American Idol,” “The Apprentice,” “Real World” atau rancangan lain, hantar soalan anda. Andy Dehnart, Editor televisyen msnbc.com dan pencipta Realiti Kabur, akan cuba menjawabnya.

Q: Pada program Rangkaian Makanan “Iron Chef America,” apakah Iron Chef tahu terlebih dahulu bahawa dia akan dipilih oleh penantang, dan adakah mereka tahu apa bahan rahsia sebelum ia diturunkan kepada penonton?– Janine, Houston

A: Para koki tidak terkejut sepenuhnya oleh ramuan rahsia kerana mereka telah diberikan beberapa kemungkinan pilihan terlebih dahulu.

Dan pada hari cabaran, mereka mungkin dapat mengetahui ramuan yang berdasarkan senarai ping yang telah dibeli untuk mereka.

Matchups juga dirancang terlebih dahulu, dengan pencabar memilih lawan mereka minggu sebelumnya. Kesemuanya itu membolehkan para pengeluar untuk memerintahkan bahan-bahan yang betul yang akan digunakan oleh para koki untuk menyediakan hidangan mereka dengan bahan rahsia, tetapi ia juga menjadikan persembahan itu agak kurang mencabar daripada ia keluar di TV.

Kedua-dua fakta tersebut disahkan dalam satu bahagian yang menarik di majalah Rockland Magazine oleh Peter Kelly, yang mengalahkan Bobby Flay semasa episod “Iron Chef America.” Dia berkata dia memilih Bobby Flay sebahagiannya kerana “mengalahkannya akan menjadi masalah besar” dan di Stadion Dapur, Iron Chef yang lain adalah “pendirian siluetted,” bukan koki sebenar.

Mengenai ramuan rahsia, dia berkata pengeluarnya memberikan “tiga kemungkinan: ikan todak, daging babi atau stik koboi Jadi saya datang dengan tiga senarai ramuan yang berasingan – hanya satu daripadanya yang akan dibeli untuk pertempuran.” Kelly juga mendedahkan bahawa mereka sebenarnya mengetahui bahan rahsia sebelum merakam pada episod itu bermula kerana mereka dapat melihat bahan-bahan yang telah dibeli untuk mereka.

Tetapi seperti yang jelas dari menonton persembahan, memasak yang banyak yang cepat menawarkan banyak tekanan dan drama.

S: Mengenai “The Amazing Race”, saya tertanya-tanya bagaimana pasukan sudah mempunyai visa pelancong dalam pasport mereka untuk beberapa negara yang memerlukan mereka terlebih dahulu tanpa mengetahui di mana mereka pergi. Sekiranya pasukan pengeluaran mendapat visa lebih awal dari permulaan perlumbaan, maka tidakkah para peserta hanya melihat pasport mereka dan melihat apa setem di sana dan kemudian tahu di mana mereka sedang berlumba? Kemudian dari mana mereka berada di dunia, mereka boleh meneka di mana mereka akan datang dan melakukan penyelidikan awal di hotel mereka sebelum mereka membuka petunjuk berlepas, ya?– D. Tucker, Los Angeles

A: Tidak tepat. Visa diperolehi sebelum permulaan perlumbaan, tetapi pengeluar mendapatkan visa untuk banyak negara di luar negara-negara yang sebenarnya akan dikunjungi oleh pasukan. Peserta boleh menandatangani 20 permohonan visa tetapi hanya pergi ke 10 negara.

Mungkin yang paling ketara, sesetengah negara tidak memerlukan visa untuk diperoleh terlebih dahulu, sementara yang lain tidak menghendaki mereka sama sekali untuk penginapan pelancong ringkas.

Walaupun anda mungkin betul bahawa pasukan pintar akan memfokus penyelidikan mereka semasa perlumbaan ke tahap tertentu, mereka juga mempunyai masa yang sangat terhad untuk berbuat demikian. Atas alasan, mereka biasanya tertumpu pada destinasi seterusnya yang terdekat. Semasa penerbangan, apabila pasukan benar-benar tahu di mana mereka pergi, mereka boleh menyelidik lokasi dengan keupayaan yang terbaik dan cuba mengendalikan bahasa setempat dari penumpang lain.

Perhentian lubang mungkin menawarkan kesempatan terbaik untuk menyelidik destinasi yang mungkin, tetapi hanya 12 jam – atau, dalam beberapa kes, 36 jam – yang termasuk masa untuk temubual lama dengan pengeluar mengenai kaki sebelumnya perlumbaan, tidak pernah ada perkara penting seperti melakukan cucian, makan dan tidur.

Jadi jika anda berada di Itali dan tahu anda mempunyai visa untuk setengah dozen negara yang berada di dalam, katakan, penerbangan 12 jam, yang mana yang anda pilih untuk penyelidikan? Dan bagaimana dengan mereka yang tidak memerlukan visa? Dan bagaimana jika pengeluar memutuskan untuk membawa anda ke pertengahan dunia? Dalam erti kata lain, ia mungkin hampir tidak produktif dalam banyak kes untuk cuba meramal di mana anda pergi.

Tuan rumah Phil Keoghan menawarkan penjelasan lanjut tentang situasi visa dalam temu bual dengan USA TODAY, di mana beliau menyatakan bahawa pameran itu tidak semestinya memberikan pasukan visa mereka sebelum memasuki negara ini. “Sesiapa yang dipilih menghantar pasport, dan kami mendapatkan visa,” katanya. “Tetapi kita membuat ia mengelirukan, mereka mendapat visa tambahan untuk negara yang tidak akan pergi, walaupun jika mereka mendapatkan visa untuk China, mereka tidak tahu di mana mereka berada di China dan beberapa visa tidak semestinya diberikan Malah, para kru (peserta yang menyertai) tidak tahu di mana mereka pergi. ”

S: Apakah alasan James untuk tidak memainkan salah satu daripada dua idola kekebalannya pada “Survivor: China”? Itu harus menjadi salah satu keputusan yang paling teruk pada rancangan realiti yang pernah berlaku!– Anonymous, Wilsonville, Ore.

A: Sungguh mengagumkan bahawa seseorang yang mempunyai keupayaan untuk kekal imun sehingga ke tahap akhir tidak memilih untuk melindungi dirinya sendiri. Tetapi sebabnya turun kepada permainan sosial, dan itulah yang membuat “Survivor” pertunjukan yang menarik.

Selepas penyingkirannya, James menjelaskan bahawa dia juga terkejut dengan kebodohannya. “Saya mempunyai dua idola dan saya rasa saya sepatutnya bermain dengannya, saya agak kecewa dengan diri saya sendiri kerana saya dapat merasakan perasaan tetapi saya masih tidak melakukannya.Anda tidak boleh marah dengan sesiapa kerana ia adalah permainan dan mereka bermain dengan tangan terbaik dan mereka melakukan apa yang mereka sepatutnya lakukan. Saya melancarkan dadu terlalu banyak kali dan saya hanya terperangkap, “katanya semasa ucapan terakhirnya pada akhir episod.

Semasa reuni secara langsung berikutan perlawanan akhir, beliau memberitahu tuan rumah Jeff Probst bahawa keputusannya pada dasarnya turun ke kepercayaan: Dia memikirkan bermain salah satu idola imuniti yang tidak tersembunyi, tetapi mempunyai kepercayaan yang cukup dalam persekutuannya bahawa mereka tidak akan mengundi dia . (Ini mungkin mempengaruhi undi terakhirnya, sebagai ahli juri, dia hanya satu daripada dua orang untuk mengundi Courtney, yang kurang ahli strateginya berbanding dua lagi finalis, Amanda dan pemenang, Todd.)

Kami tidak tahu lebih banyak daripada itu kerana James tidak diwawancara secara terperinci oleh media selepas penghapusannya. Tetapi itu kerana dia mendapat satu lagi tembakan pada $ 1 juta. Selain $ 100,000 yang dimenangi oleh James kerana menjadi peserta peminat, dia akan mendapat peluang kedua di pameran itu, kerana dia adalah salah seorang daripada 10 peserta “all-star” yang kembali untuk musim baru “Survivor: Micronesia,” yang bertajuk subtitle “Peminat vs. Kegemaran.” Siri itu dirakam sementara “Survivor: China” disiarkan, dan oleh itu James tidak dapat menjelaskan tindakannya.

Andy Dehnart adalah seorang penulis dan guru yang menerbitkan realiti kabur, ringkasan harian berita berita realiti.