‘Hero Semua orang’: projek akhir dari Reeve

Terdapat ironi kepada filem mengenai seorang budak lelaki yang tidak pernah menyerah dibuat oleh pasangan yang bekerja bersama-sama untuk mengatasi kemungkinan.

Pembukaan minggu ini filem besbol animasi “Hero Semua orang” menandakan projek akhir – dan mesej – dari Christopher dan Dana Reeve, yang kedua-duanya mati semasa membuat filem.

Mesej filem mencerminkan tahun-tahun akhir kehidupan mereka, katakan mereka yang bekerja dengan pasangan itu. Reeve, lumpuh dalam kemalangan menunggang kuda, dan isterinya bekerja tanpa mengenaskan untuk mencari ubat untuk kecederaan tulang belakang, selalu mempercayai pelakon itu akan berjalan lagi.

“Ia mempunyai mesej yang hebat, yang sebenarnya adalah falsafah Chris dan Dana Reeve: Jangan sekali-kali menyerah,” kata pelakon dan pengarah Rob Reiner, yang peranannya dalam filem ini adalah untuk menyuarakan bisbol bercakap. “Kami mendapat peluang untuk merealisasikan visi dan mimpi terakhir Chris Reeve, iaitu untuk mendapatkan mesej ini.”

Filem ini menceritakan kisah Yankee Irving, seorang budak lelaki yang tumbuh semasa Depresi memuja Babe Ruth walaupun selalu memikat dirinya. Anak lelaki itu sudah bersedia untuk berhenti dari baseball apabila dia mendapati dirinya memiliki kelawar pemain legenda, dan mesti memukul jalan terbuka sendiri dan menentang segala kemungkinan mengembalikan kelelawar tepat pada waktunya untuk Babe menggunakannya dalam permainan terakhir Dunia 1932 Siri. Sepanjang perjalanan, Yankee belajar bahawa “tidak kira di mana kehidupan membawa anda, sentiasa terus berayun.”

“Fakta yang anda tahu adalah projek terakhir Chris Reeve, ia bergema dengan filem,” kata Reiner.

‘Tiada wira yang lebih besar daripada Christopher Reeve’Reeve meninggal dunia pada tahun 2004 ketika mengarahkan filem itu. Isterinya, yang berkhidmat sebagai pengeluar eksekutif filem dan meminjamkan suaranya kepada salah seorang watak, meninggal dunia pada bulan Mac kanser paru-paru sebelum filem itu selesai.

Kisah itu bermula sebagai cerita waktu tidur yang ditulis oleh Howard Jonas dari IDT Entertainment untuk anak-anaknya tahun lalu. Apabila dia memutuskan untuk membuat filem mengenai cerita itu, beliau berkata hanya ada satu orang yang dia mahu mengarahkan filem itu.

“Bagi saya, tidak ada wira yang lebih besar daripada Christopher Reeve,” kata Jonas.

Selepas Reeve meninggal, isterinya menggalakkan syarikat pengeluaran dan orang lain untuk meneruskan jejak suaminya.

“Saya rasa apa yang menjadikannya lebih mudah ialah isterinya adalah pengeluar eksekutif. Dia juga mempunyai semangat itu, “kata Colin Brady, yang mengambil alih sebagai pengarah bersama filem itu selepas kematian Reeve. “Ia semacam berkat Christopher.”

Filem itu, dari IDT Entertainment dan dikeluarkan oleh 20th Century Fox, yang dimiliki oleh News Corp, menjalani penyusunan semula selepas pemeriksaan eksekutif awal, kata Dan St Pierre, pengarah filem kali pertama yang dibawa bersama Brady untuk mengerjakan filem.

“Kami terpaksa berhenti dan memecahkan semuanya, dan membina semula filem itu,” katanya. “Perkara yang paling penting ialah mengekalkan tema asal Christopher dan visi asalnya.”

Penstrukturan semula itu, katanya, diawasi oleh Dana Reeve.

Diilhamkan oleh ReevesBanyak pelakon menyuarakan peranan yang ditandatangani secara percuma atau pada skala yang lebih rendah daripada biasa kerana Reeves, kata pengeluar. Anak lelaki Reeve, Will, juga mempunyai peranan vokal dalam filem itu.

Pengarah tidak pernah bertemu Reeve dan bergantung kepada mereka yang mengenalnya, terutama isterinya, untuk membantu mereka mengekalkan semangatnya semasa proses pengeluaran. Tetapi apabila Dana Reeve meninggal, ia melemparkan filem itu menjadi lebih tidak menentu.

“Dia meninggal dunia sebelum kita mencatatkannya. Terdapat beberapa perbincangan mengenai sama ada kami mahu mengulangi suaranya, “kata Brady.

Tetapi pelakon dan krew merasakan Dana Reeve terlalu penting – baik untuk pengeluaran dan watak – untuk mengulang peranannya. Untuk melengkapkan garisnya, Brady dan St Pierre mengayun-ayunkannya untuk menyatukan barisan yang belum selesai.

Sepanjang filem itu, terdapat salat kecil kepada Christopher dan Dana Reeve. Poster filem ini mempunyai besbol yang terbang melalui udara – seperti Superman, peranan yang paling terkenal Reeve. Dalam filem ini, besbol yang bercakap, Screwie, berkata “naik, naik dan pergi,” frasa Superman menangkap, kerana dia membuat isyarat wira sendiri untuk membantu Yankee.

“Itu adalah pengakuan yang sangat ringkas kepada warisan Christopher,” kata Brady.