Hei wanita, mahu lagu hit? Bash seorang lelaki!

“Encik. Tahu semuanya / Nah ya fikir awak tahu semuanya / Tapi ya tidak tahu apa-apa pun. “

Oleh itu, liriklah ke Kelly Clarkson yang baru-baru ini berjudul 20 teratas, “Mr. Tahu Semua, “single utama dari album studio kelimanya,” Stronger, “yang jatuh pada 21 Oktober. Lagu lain dalam album,” Einstein, “mempunyai paduan suara yang mengatakan” Saya mungkin bukan Einstein / Tapi saya tahu bodoh ditambah bodoh sama dengan awak. “

Bergantung pada pandangan anda – dan mungkin jantina anda – lagu-lagu ini adalah lagu kebangkitan wanita atau lagu-lagu lelaki. Walau apa pun, genre mini ini telah menjadi bergaya di kalangan artis wanita, dengan lagu-lagu seperti “U dan Tangan Ur” Pink, “Orianthi” Menurut Anda “dan Britney Spears ‘” Womanizer “semuanya menjadi hits besar dalam beberapa tahun yang lalu. Lengan wanita Vibe Magazine, Vibe Vixen, juga menyenaraikan “45 Lagu Kebarangan Lelaki Terbesar” – dan senarai itu tidak termasuk lagu-lagu negara (seperti “Before He Cheats” oleh Carrie Underwood).

Walaupun lagu-lagu jenis ini mempunyai prekursor, seperti Carly Simon’s “You’re So Vain,” populariti mereka yang meluas hari ini dapat dikesan kembali kepada pergerakan punk feminis feminis pada awal tahun 1990an, kata Marisa Meltzer, pengarang buku “Power Girl : The Nineties Revolution in Music. “

“Terdapat banyak perkara yang berlaku dari segi budaya dan politik, yang kemudian menjadi bubuk di dalam muzik,” kata Meltzer. “Apa yang kita lihat ialah muzik bawah tanah perlahan-lahan menjadi lebih banyak dan lebih banyak daripada muzik arus perdana dan arus perdana muzik arus perdana. Jadi tiba-tiba wanita yang marah agak bergaya, dan apa yang berlaku dengan muzik yang bergaya adalah kita cenderung melihat banyak generasi. “

Meltzer berkata ia adalah album Alanis Morissette 1995 “Jagged Little Pill,” dengan lirik yang agresif dan lantang, yang membuka pintunya untuk artis wanita dan peminat untuk “mendapatkan mesej bahawa ia adalah baik untuk marah, bahawa ada orang yang merasa seperti mereka. “

Lagu seperti “Mr. Know It All “juga merupakan cara bagi artis wanita untuk menarik lebih banyak pendengar, kata Leah Greenblatt, editor kanan di Entertainment Weekly.

“(Artis) ingin mencapai khalayak yang paling luas dan ini bermakna mencapai gadis-gadis yang bahagia, gadis yang kesepian, dan gadis yang marah dengan perpecahan yang buruk,” kata Greenblatt. “Lagu-lagu macam ini meminjamkan diri menjadi sangat kuat.”

Kenapa ada sedikit lagu “lelaki marah” yang diarahkan kepada wanita? Meltzer berkata begitulah kitaran pop telah berubah akhir-akhir ini.

“Lelaki nampak baik dengan muzik parti dan lagu-lagu cinta sekarang,” kata Meltzer. “Nampaknya wanita yang menyalurkan spektrum emosi yang luas.”

Tetapi menurut Glenn Sacks, pakar isu lelaki, lirik lagu oleh Clarkson dan lain-lain menunjukkan tanda stereotaip anti-lelaki yang terdapat pada hari ini dalam sitkom, filem, dan iklan, di mana lelaki dilihat tidak cekap dan bodoh.

“Saya fikir ia bercakap kepada sesuatu yang lebih besar dalam budaya,” kata Sacks. “Di mana lelaki itu selalu salah tingkah laku wanita tidak pernah diperiksa. Saya sentiasa mendapati ‘Womanizer’ menjadi ironis kerana Britney telah berkahwin dan bercerai berkali-kali dan tiada siapa yang boleh menunjuk jari tentang wanita yang bersuara atau bersifat rambang atau apa sahaja. ”