Harold Ramis, bintang ‘Ghostbusters’, mati pada usia 69 tahun

Pelakon dan pengarah Harold Ramis, yang gembira dengan penonton dalam komedi seperti “Ghostbusters” dan “Stripes” dan yang merupakan penulis buku pertama pada “SCTV”, yang meninggal dunia Isnin pada umur 69 tahun, NBC News telah mengesahkan.

Ramis meninggal dunia akibat komplikasi yang berkaitan dengan vasculitis keradangan auto-imun, satu keadaan yang telah diperjuangkannya sejak empat tahun lalu, kata agensi bakatnya dalam satu kenyataan. Agensi Talent United mengatakan bahawa Ramis “meninggal dunia dengan selamat pagi ini dikelilingi oleh keluarga dan sahabat di rumah kawasan Chicagonya, di mana dia dan isteri, Erica Mann Ramis, telah hidup sejak tahun 1996.”

Ramis yang dilahirkan di Chicago adalah seorang penulis dan pengarah komedi yang terkenal sebagai pelakon. Dia menulis empat daripada komedi yang disenaraikan di Filem 100 Filem Paling Suka di Institut Filem Amerika: “Ghostbusters,” Hari Groundhog, “” Rumah Haiwan Lampoon Nasional “dan” Caddyshack. “Dia juga menulis” Bebola, “” Stripes, “dan” Kembali ke Sekolahnya yang paling baru-baru ini termasuk “Analyze This” Robert De Niro dan sekuelnya “Analyze That,” “The Ice Harvest,” dan komedi 2009 “Year One”.

Beliau menyertai rombongan komedi komedi City Second City yang terkenal di Chicago pada tahun 1969 ketika bekerja sehari sebagai editor jenaka di majalah Playboy. Kemunculan pertama Hollywoodnya ialah “1978” yang melanda “Animal Lampoon’s National House”.

“Tidak mustahil untuk melebih-lebihkan pengaruh peribadi dan profesional yang Harold Ramis mempunyai kita semua di The Second City,” kata CEO dan pengeluar eksekutif Andrew Alexander dalam satu kenyataan. “Dia adalah seorang pemimpin yang semulajadi, sahabat yang dipercayai dan sangat berbakat dengan bakatnya sendiri yang menjadikan setiap orang yang pernah bekerja dengannya seperti seorang jenius. Kami sangat hancur kehilangan dia begitu muda, tetapi kami semua diperkaya oleh tahun-tahun yang kami dapat untuk mengambil bahagian dalam kecemerlangannya. “

GAMBAR: Ghostbusters
Harold Ramis, kiri, Dan Aykroyd, dan Bill Murray dalam satu adegan dari filem 1984 “Ghostbusters,” yang ditulis oleh Ramis.Hari ini

Dalam profil Ramis tahun 2004, Tad Friend dari New Yorker menulis, “Apa yang Elvis lakukan untuk rock dan Eminem lakukan untuk rap, Harold Ramis melakukan sikap: dia memasarkan secara besar-besaran tahun enam puluhan hingga tujuh puluhan dan lapan puluhan. dan rasa ingin tahu dan kemalasan dan idealisme yang melambai dan memberikan suara yang menggembirakan. Dia menyerahkannya. “

Ramis memenangi pelbagai anugerah untuk karyanya, termasuk Anugerah Komedi Amerika, Anugerah Komedi British, dan anugerah BAFTA untuk penulisan.

“Ghostbusters” co-star dan co-writer Dan Aykroyd berkata dalam e-mel kepada Entertainment Weekly bahawa dia “sangat sedih mendengar sahabat saya, berbakat, lucu, co-penulis / pelukis dan guru Harold Ramis. dia kini mendapat jawapan yang selalu dicarinya. “

Dan pengarah “Ghostbusters” Ivan Reitman memberitahu majalah itu bahawa Ramis “mempunyai minda yang paling tangkas yang pernah saya saksikan.”

Peminat dan rakan-rakan teringat Ramis di media sosial.

Ramis telah berkahwin dua kali dan terselamat oleh isteri Erica, dua anak lelaki, Julian dan Daniel, anak perempuan Violet, dan dua cucu.