‘Glee’ mengucapkan selamat tinggal kepada Finn tanpa mendedahkan bagaimana dia meninggal

RIP, Finn Hudson. “Glee” meratapi kematian jock yang dikasihi oleh Cory Monteith, yang meninggal 13 Julai, pada episod ketiga musim ini Khamis.

Butir-butir mengenai heroin dan alkohol yang berlebihan pelakon berusia 31 tahun telah dilaporkan secara meluas, tetapi punca kematian Finn tidak diturunkan kepada penonton.

“Itu tidak penting,” tegas Kurt (Chris Colfer) dalam episod bertajuk “The Quarterback,” yang membuka “tiga minggu ke hari” selepas pengebumian Finn.

“Semua orang mahu bercakap tentang bagaimana dia meninggal juga, tetapi siapa yang peduli?” tanya saudara perempuan tiri Finn yang kesedihan. “Satu saat sepanjang hidupnya – saya lebih peduli tentang bagaimana dia hidup.”

Walaupun kelab glee berkumpul di McKinley High untuk memorialkan tawanan mereka yang popular, satu orang ternyata tidak hadir: Rachel Berry.

Lea Michele, teman wanita sebenar Monteith, tidak muncul untuk 45 minit pertama episod itu. Ketika dia tiba, bergabung dengan para pelajar yang berkumpul di sekitar peringatan dadakan, itu lebih mengejutkan daripada wajah slushie.

“Sebelum Finn, saya biasa menyanyi,” katanya kepada kelab glee sebelum menyampaikan persembahan yang paling hebat itu, Bob Dylan’s “Make You Feel My Love.”

Tiada apa-apa yang lebih lebat daripada ketika dia memberitahu Encik Schue, Matthew Morrison, “Dia adalah orang saya.”

Kemudian dia menyerahkan plak yang telah dibuatnya, memaparkan gambar dan petikan dari teman lelakinya “cerdik pandai” yang membaca, “Pertunjukan itu mesti diteruskan. Seluruh tempat … atau sesuatu seperti itu.”

‘Glee’ berkabung Corey Monteith dalam episod peringatan

Oktober.11.201302:25

Dan “Glee” hanya melakukan penghormatan itu, dengan mengimbangi rasa sakit hati dengan humor dan rasa hormat, dari nombor pembukaannya (penyanyi hitam bersayap “Seasons of Love” dari “Sewa” Broadway) ke tempat penutupan: Will Schuester Tangan Emma (Jayma Mays).

Encik Schue mendesak clubbers glee di awal acara untuk memorialkan Finn “satu-satunya cara yang kita tahu bagaimana – dengan menyanyi.”

Persembahan tersebut termasuk penggambaran Mercedes ‘(Amber Riley) The Pretenders’ “I Stand By You,” selepas mengucapkan terima kasih kepada stud olahraga sebagai “anak pertama yang sejuk untuk menjadi baik kepada kami.” Sam (Chord Overstreet) dan Artie (Kevin McHale) melakukan duet “Fire & Rain” James Taylor, “Puck (Mark Salling) menggubah gitarnya bersama dengan” No Surrender “Bruce Springsteen.

Dan Santana (Naya Rivera) menyanyikan sebahagian besar The “Jika Saya Die Young” Band Perry – sebelum melarikan diri dari kelas, menangis dan menjerit.

Dia juga menyerang Sue Sylvester (Jane Lynch), memanggil kepala sekolah baru (!) “Hati yang sejuk” —- sebelum menghalakannya ke kabinet.

Sue mempunyai ciri khas tentang kematian Finn – pada mulanya. “Saya bersedih dan saya bersungut dengan menghina mereka yang paling bermakna kepada saya,” jelasnya.

Dia juga mengejek peringatan para pelajar, sambil berkata, “Kami menghormati Finn Hudson dengan … tidak membuat tontonan diri sendiri kesedihan kita sendiri.”

Peringatan Kurt – menanam pokok – telah diruntuhkan oleh Puck, yang juga dituduh memahat jaket jurufoto Finn. (Salah satu kisah tisu yang paling besar adalah Kurt mengatakan bahawa Finn berjalan ke lorongnya dalam jaket itu “seperti Superman telah tiba.”)

Sudah tentu, penyebab sebenar adalah Encik Schue, yang, sehingga kejadian terakhir episod itu, tidak menumpahkan air mata sejak mengetahui kematian Finn.

Tetapi dia membuatnya akhirnya, menangis ketika dia memeluk jaket Finn, simbol bintang bersinar yang redup terlalu lama. 

Loading...