George Gaynes, bintang filem ‘Akademi Polis’ dan ‘Punky Brewster,’ mati pada 98 tahun

George Gaynes yang memainkan peranan sebagai Komandan Lassard dalam akhbar “Akademi Polis” dan ayah angkat yang terpukau pada sitkom tahun 1980-an “Punky Brewster”, meninggal pada hari Isnin pada usia 98 tahun.

Gaynes meninggal di rumah anak perempuannya di North Bend, Washington, menurut The New York Times. Dalam kerjayanya di mana dia muncul dalam beratus-ratus episod televisyen dan 35 filem, dia paling teringat untuk dua peranannya dalam sepasang tahun francais yang mengesankan pada tahun 1980-an.

George-Gaynes-punky-brewster-inline-today-160217
George Gaynes, yang memainkan bapa angkat yang mengagumkan pada tahun 1980-an, sitcom “Punky Brewster,” telah meninggal dunia di 98.NBC melalui Getty Images

Pada “Punky Brewster,” yang berlari di NBC dari tahun 1984-86, dia bermain Henry Warnimont, seorang duda kesal yang mendapati gadis muda yang ditinggalkan Punky Brewster di apartmen di seberang dewan dan akhirnya menjadi bapa angkatnya. Pelakon Soleil Moon Frye, yang bermain Punky Brewster, menawarkan penghormatan menyentuh Gaynes pada malam Selasa.

Gaynes juga merupakan sebahagian daripada filem klasik “Akademi Polis” tujuh tahun 1980-an sebagai Komandan Eric Lassard, ketua kumpulan ragtag yang terkejut, ketua pegawai polis dalam latihan. Enam daripada tujuh filem dikeluarkan pada tahun 1980-an, bermula dengan yang pertama dan paling berjaya pada tahun 1984 dan dibungkus pada tahun 1994.

Pelakon terkenal George Jongejans di Helsinki, Finland, juga muncul sebagai pelawat di banyak rancangan televisyen seperti “Misi: Mustahil,” “Bonanza,” “Enam Million Dollar Man,” dan “Hawaii Five-0.” Pada skrin besar, peranannya yang paling mengasyikkan di luar filem-filem Akademi Polis adalah sebagai peminat yang akan mengejar watak Dustin Hoffman, pelakon yang menganggur secara diam-diam berpakaian sebagai seorang wanita untuk mendapatkan peranan sinetron dalam filem “Tootsie” pada tahun 1982. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.