‘Gangster Amerika’ lebih fiksyen daripada fakta

Dalam “American Gangster,” yang “didasarkan pada kisah nyata,” Denzel Washington – sebagai tuan dadah ’70an Frank Lucas – dengan yakin melangkah jauh ke dalam hutan Asia Tenggara ketika Perang Vietnam merebak di latar belakang. Dia sedang mencari dadah.

Kemudian, kita melihat polis memecahkan peti mati mangsa-mangsa Vietnam yang terbang kembali ke Amerika Syarikat, mencari heroin Lucas yang tersembunyi di bawah mayat. Kemudian Lucas diperlihatkan sebagai penjual dadah-pembalik-pembaharuan ketika dia mendedahkan pasukan polis yang korup.

Kecuali tiada yang pernah terjadi di atas.

The harlem kingpin yang terkenal “sambungan cadaver” – saluran paip yang bermutu tinggi heroin Asia Tenggara diseludup dalam bakul GI – sentiasa berada di pusat mitosnya yang besar dan bertahan lama.

Tetapi ternyata bahawa cerita peti mati itu hanyalah mitos. Dan selepas pengumuman bahawa “American Gangster” menimbulkan peranan Lucas dalam membakar rasuah polis, kredibiliti filem itu akan rosak sama seperti perlumbaan Oscar dilancarkan dengan pencalonan pada hari Selasa.

“Semua orang selalu menganggap peti mati (dibawa heroin) – walaupun saya menganggapnya,” kata Hakim Persekutuan Sterling Johnson Jr., yang sebagai pendakwa narkotika khas memainkan peranan penting dalam penangkapan dan perbicaraan Lucas.

“Gambar itu adalah realiti 1 peratus dan 99 peratus Hollywood,” kata Johnson. “Frank adalah buta huruf, Frank adalah ganas, ganas. Frank adalah segala-galanya Denzel Washington tidak. “

Tuntutan tindakan kelasPada hari Rabu, beberapa bekas Ejen Penguatkuasa Dadah yang menyiasat Lucas memfailkan tuntutan tindakan kelas terhadap General Electric Co., NBC Universal yang mendakwa filem itu menafikan mereka dan menyalahtafsirkan kenyataan yang benar. Dihasilkan oleh Brian Grazer dan diarahkan oleh Ridley Scott, filem itu telah menyumbang lebih daripada $ 129 juta di box office dan memenangi ulasan positif. (Msnbc.com adalah usaha sama antara Microsoft dan NBC Universal.)

26 gambar

Tayangan slaid

Penglihatan Selebriti

Jake Johnson dan Damon Wayans Jr pada “Let’s Be Cops,” permaidani merah, Selena Gomez diabadikan dalam lilin dan banyak lagi.

Johnson berkata, Lucas tidak mampu mendapatkan sambungan dadah dari Segitiga Emas yang terkenal. Sebaliknya, ia adalah Leslie “Ike” Atkinson, kadang-kadang pembekal untuk Lucas, yang baru-baru ini dibebaskan dari penjara selepas berkhidmat lebih dari 30 tahun.

Atkinson berkata dia menghantar dadah di perabot, bukannya peti mati.

“Ini adalah kebohongan yang didorong oleh Frank Lucas untuk mendapatkan keuntungan peribadi,” kata Atkinson melalui e-mel. “Saya tidak pernah mempunyai apa-apa kaitan dengan mengangkut heroin dalam keranda atau mayat.”

Pengarang dan wartawan Ron Chepesiuk kini sedang menjalankan biografi Atkinson dan pengarang bersama “Superfly: The True, Untold Story of Frank Lucas, American Gangster.” Dia menyalahkan media kerana membenarkan cerita Lucas untuk dilepaskan.

Chepesiuk berkata penyelidikannya tidak menemui bukti atau rekod mahkamah untuk menyokong hubungan mayat, “penipuan terbesar dalam sejarah perdagangan dadah antarabangsa.”

Kisah perhubungan Lucy sepatutnya berkembang di jalanan, dan secara meluas tersebar di dalam artikel majalah New York 2000 oleh Mark Jacobson. Artikelnya adalah asas untuk filem itu.

“Sekeping majalah adalah persembahan cerita lelaki ini dan itulah yang dia katakan,” kata Jacobson.

Walaupun Lucas, kini 77 dan tinggal di New Jersey, kini mendakwa dia hanya menyeludup heroin melalui peti mati sekali. “Saya mempunyai peti mati bawah-bawah yang dibuat.”

‘Mereka mahukan anak lelaki putih’Detektif polis New Jersey, Richard “Richie” Roberts (dimainkan oleh Russell Crowe) dinaikkan untuk filem Lucas ‘dalam filem itu. Walaupun Roberts, kini seorang peguam pertahanan, memainkan peranan dalam pendakwaan terhadap Lucas, di layar dia komposit banyak detektif dan pendakwa.

“Mereka mahukan anak lelaki putih,” kata Lucas tentang watak Roberts.

Lucas ditunjukkan untuk memberi maklumat, khususnya terhadap pegawai polis yang korup. Legenda pada akhir filem mendakwa tiga perempat daripada Agensi Penguatkuasaan Dadah New York telah disabitkan terima kasih kepada kerjasama Lucas.

Pada hari Rabu, bekas agen DEA Jack Toal, Gregory Korniloff dan Louis Diaz memfailkan tuntutan mereka, diwakili oleh Dominic Amorosa, seorang pendakwa dalam kes persekutuan 1975 terhadap Lucas.

“(Lucas) adalah pemberi maklumat saya selama bertahun-tahun,” kata Toal. “Dia tidak pernah menyebut ejen atau polis DEA yang bengkok.”

Jurucakap DEA di Washington, Garrison Courtney, mengesahkan bahawa tiada agen yang pernah didakwa melakukan kesalahan dalam kes itu.

Jurucakap Universal Pictures, Michael Moses, berkata tuntutan itu adalah “sepenuhnya tanpa merit” dan bahawa filem itu “tidak memfitnah ini atau mana-mana ejen persekutuan.”

Hari sebelum tuntutan mahkamah telah difailkan, seorang jurucakap studio memberi kenyataan kepada The Associated Press yang menyatakan: “Universal Pictures mempunyai keyakinan bahawa fakta material disampaikan dengan jujur ​​dalam ‘American Gangster,’ dari penyelidikan yang banyak dengan sumber langsung dan dari rekod awam. “

Grazer, yang membeli cerita dan menggiring projek itu selama bertahun-tahun, enggan ditemubual untuk artikel ini.

‘Saya tidak pernah memberi keterangan mengenai tiada siapa’Lucas hanya boleh memaklumkan mengenai detektif polis yang dipanggilnya “Babyface,” tetapi menafikan memberitahu samseng lain atau peniaga dadah: “Saya tidak pernah memberi keterangan kepada sesiapa,” katanya..

Pendakwa yang terlibat dalam kes itu bercanggah dengannya. Roberts, yang mendakwa dakwaan superlatif di New Jersey, mengatakan tentang desakan Lucas bahawa dia tidak memaklumkan kepada peniaga lain: “Tidak semestinya. Dia menjadi gila setiap kali saya memberitahu kebenaran. “(Roberts dan Lucas kemudiannya menjadi kawan dan Roberts juga adalah godfather kepada anak lelaki termuda Lucas.)

Toal berkata bahawa orang yang dimaklumkan oleh Lucas adalah penjenayah “sebulat suara”: “Dia tidak pernah bercakap mengenai seorang polis kotor atau seorang agen DEA. Dia tidak pernah menyerah kepada sesiapa sahaja seperti itu. Ia adalah 100 peratus peniaga dadah. “

Hukuman Lucas selama 70 tahun dikurangkan kepada lima tahun selepas kerja informannya. Setelah dibebaskan, Lucas dengan cepat ditangkap sekali lagi untuk urusan dadah, tetapi pada skala yang lebih kecil. Beliau berkhidmat tujuh tahun lagi dan keluar dari penjara pada tahun 1991.

Lucas masih penuh dengan vitriol untuk Unit Siasatan Khas, yang mana ia sebut “tidak ada apa-apa kecuali penggoncang.” Banyak detektif SIU didakwa dalam tahun 70-an berikutan siasatan di mana detektif NYPD Bob Leuci menyamar di kalangan rakan sekerjanya, walaupun tidak ada bukti bahawa Kerjasama Lucas mempunyai apa-apa kaitan dengan pertuduhan.

Kisah Leuci telah memukul skrin besar. Buku Robert Daley mengenai Leuci, “Pangeran Kota,” telah diubah menjadi filem 1981 yang sama dengan Sidney Lumet.

Tetapi legenda Lucas hanya tumbuh sejak “Gangster Amerika” dibebaskan, meninggalkan beberapa – seperti Roberts – bertanya-tanya apakah mereka telah membantu memuliakan penjahat.

“Saya gembira kerana ini,” kata Roberts. “Saya akan beritahu awak.”

Loading...