#FreeKesha: Apa yang anda perlu ketahui tentang pertikaian berprofil tinggi

Seorang ahli muzik yang terlibat dalam pertikaian kontrak dengan pengeluar adalah cerita lama dan sedih. Tetapi bintang pop Kesha Rose Sebert dan kolaborator Lukasz Sebastian “Dr. Luke” Gottwald membuat tajuk utama untuk lebih daripada sekadar perebutan kawalan kreatif – dan rakan-rakan selebriti sedang berbicara.

Kesha dan Dr. Luke: Penerbit bercakap mengenai tuduhan merogol

Februari.23.201604:45

Kesha dan Dr. Luke: latar belakang

Perselisihan ini berlaku: Kesha, sebagaimana yang diketahui umum, kini terikat dengan kontrak dengan Dr. Luke’s Kemosabe Records, yang mengawal rakaman dan penerbitannya dan merupakan anak syarikat Sony. Dia menyaman Dr Luke pada bulan Oktober 2014, mendakwa dia disalahkan secara emosional dan seksual, mengedar dadah dan merogolnya selama bertahun-tahun dan cuba mengendalikan kerjayanya dan imej awam, yang semuanya membawa kepada gangguan makan yang menghantarnya ke rehab pada tahun 2014.

Dr Luke dikira. Kemudian, pada Jun 2015 Kesha menambah Sony Entertainment kepada aduan tersebut, dengan peguamnya mengatakan bahawa para eksekutif di sana “menjadi mata buta” terhadap penyalahgunaan.

Mahkamah memutuskan percikan #FreeKesha pergerakan

Pada 19 Feb, seorang hakim Mahkamah Agung New York menafikan satu injunksi awal yang akan mengeluarkan Kesha dari kewajiban kontraknya dan membenarkannya membuat muzik di luar kontrak itu. Putusan itu mencetuskan pergerakan #FreeKesha dalam talian.

Charles Sykes / Invision / AP, Richa

“Ketika saya melihat hasil kes Mahkamah Kesha Jumaat lalu, saya merasa sakit,” pencipta “Gadis” Lena Dunham menulis dalam surat berita yang dikirimkan kepada pelanggan Lenny laman webnya. “Sony boleh melepaskan ini, tetapi sebaliknya syarikat itu memilih untuk melibatkan diri dalam pertempuran undang-undang yang berlarutan untuk melindungi kepentingan Gottwald dalam masa depan Kesha … Apa yang berlaku kepada Kesha sekarang menyoroti cara sistem perundangan Amerika terus menyakiti wanita gagal melindungi mereka daripada lelaki yang mereka kenali sebagai penyalahguna. “

Pada hari Ahad, Taylor Swift mendermakan $ 250,000 kepada penyanyi itu untuk membantu pertempuran perundangannya, dan yang lain telah dibawa ke media sosial untuk menyatakan sokongan mereka.

Dr. Luke membisu senyap

Dr Luke, 42, telah berada di mata awam sejak sekitar tahun 2004 apabila beliau menghasilkan artis termasuk Kelly Clarkson, Pink, Avril Lavigne dan Katy Perry. Kesha berusia 18 tahun ketika dia menandatangani kontrak dengan Kemosabe Records pada tahun 2005 dan dia mendapat penampilan pertama pada tahun 2009 selepas menyerang dengan Flo Rida di “Right Round.” Lagu beliau dari akhir tahun itu, “Tik Tok,” menjual lebih dari 14 juta unit di seluruh dunia.

30hb Annual ASCAP Pop Music Awards - Arrivals
Pengeluar yang dikenali sebagai Dr Luke, pada tahun 2013.Paul A. Hebert / Getty Images

Dr Luke, yang belum disabitkan dengan sebarang jenayah dalam perkara ini, menyuarakan pendapatnya dalam beberapa tweet pada hari Isnin.

Sementara itu, sokongan terus mengalir ke arah Kesha:

Tindakan undang-undang yang tinggal antara Dr. Luke dan Kesha sedang dijalankan.

Ikut Randee Dawn di Twitter.