Ex-Theurvivor ‘Hatch didapati bersalah kerana pengelakan cukai

Richard Hatch, yang memenangi $ 1 juta pada musim sulung pertunjukan realiti “Survivor,” didapati bersalah pada hari Rabu gagal membayar cukai atas kemenangannya dan diambil terus ke penjara.

Hatch tetap tenang kerana kerani mahkamah membaca keputusan itu. Dia melambaikan selamat tinggal kepada anggota keluarga, kemudian digari dan dijaga setelah Hakim Daerah A.S., Ernest Torres, berkata dia adalah risiko penerbangan yang berpotensi.

Tuduhan membawa sehingga 13 tahun penjara. Torres berkata beliau menjangkakan hukuman antara 33 bulan dan 41 bulan, tetapi ia mungkin lebih lama kerana pendakwa menuduh Hatch melakukan perjamuan selama kesaksiannya. Penghakiman dijadualkan pada 28 April.

Hatch, 44, juga disabitkan dengan menafikan cukai sebanyak $ 327,000 yang diperolehnya sebagai tuan rumah bersama rancangan radio Boston dan $ 28,000 untuk sewa atas harta miliknya.

Peguam Hatch, John MacDonald, berkata beliau akan merayu keputusan itu, sambil menambah bahawa Hatch tahu ia mungkin dia akan dipenjara.

“Kaya telah melewati ini sekarang selama tiga tahun dan dia bersedia sendiri secara mental dan emosi untuk tarikh ini,” kata MacDonald.

Penolong Peguam A.S. Andrew Reich berkata pendakwa berpuas hati dengan keputusan itu.

Torres berkata Hatch tidak pernah menyumbang sebahagian besar wangnya, termasuk hadiah “Survivor”, yang katanya boleh digunakan untuk melarikan diri.

‘Peminjam terburuk di dunia’Berhampiran akhir perbicaraan, penjelasan kegagalan Hatch untuk membayar cukai telah dibangkitkan oleh peguamnya – tetapi tidak pernah disebutkan dalam kehadiran juri. Peguam Hatch, Michael Minns, berkata Hatch menangkap sesetengah peserta yang menipu dan menyentuh perjanjian dengan pengeluar menunjukkan untuk membayar cukai jika dia menang. Tetapi Hatch tidak pernah ditanya mengenai tuduhan itu ketika dia memberi keterangan.

Sebaliknya, Minns memberitahu juri Hatch adalah “penjaga buku terburuk dunia” dan mengatakan kliennya tidak bermaksud melakukan apa-apa yang salah.

Hatch memberi keterangan bahawa dia fikir pengeluar sepatutnya membayar cukai “Survivor”, dan berkata sumbangan yang diambilnya daripada amalnya jauh lebih rendah daripada wang yang telah dicurahkan ke dalamnya.

Seorang jururawat, Robert Paquette, dalam temu bual telefon, juri percaya Hatch mempunyai soalan yang sah tentang siapa yang bertanggungjawab membayar cukai “Survivor” beliau. Tetapi dia berkata Hatch menyeberangi garisan itu apabila dia tidak melaporkan pendapatan dari harta sewa dan rancangan radionya.

“Walaupun anda mengambil wang ‘Survivor’ di luar sana, masih ada banyak bukti,” kata Paquette.

Hatch dibebaskan dari tujuh bank, surat dan penipuan kawat yang berkaitan dengan amalnya, Horizon Bound, program luar yang dia berencana membuka diri untuk belia yang bermasalah. Pendakwa mendakwa dia membelanjakan wang untuk perbelanjaan peribadi, termasuk tip kepada pemandu limosin, cucian kering dan puluhan ribu dolar penambahbaikan ke rumah yang dimilikinya.

Penjahat kesayangan TV realitiLebih dari lima tahun selepas menang, Hatch tetap menjadi penjahat paling terkenal TV TV, penonton lelaki itu suka membenci. Beliau pertama kali menarik perhatian mereka untuk menumpahkan pakaiannya pada “Survivor,” mendorong David Letterman untuk menggelarkannya “lelaki telanjang lemak.”

Tetapi dia membuat kesan yang paling besar – dan memenangi pertunjukan – dengan melancarkan jalan ke puncak. Dia berkecimpung dalam pertandingan di kalangan rakan sepasukannya yang menipis pangkatnya, yang bertembung dengan rakan sepasukan untuk bersatu, kemudian mengikat sekutunya di antara satu sama lain.

26 gambar

Tayangan slaid

Penglihatan Selebriti

Jake Johnson dan Damon Wayans Jr pada “Let’s Be Cops,” permaidani merah, Selena Gomez diabadikan dalam lilin dan banyak lagi.

Awalnya, dia menggunakan kejayaannya dalam rancangan itu untuk mendapatkan lebih banyak kerja, termasuk iklan “Got Milk?” Dan penampilan pada “Survivor All-Stars” – di mana dia segera diundi oleh rakan-rakan peserta.

Dia juga muncul dalam pertunjukan permainan TV, termasuk “The Weakest Link.” Penampilan itu, yang dibuat atas nama Horizon Bound, menjaringkan sumbangan $ 10,000 kepada badan amalnya – pendakwa wang berkata antara dana yang disalahgunakan.

Tetapi kebijaksanaan Hatch tidak berkhidmat dengan baik di dunia undang-undang. Setahun yang lalu, pendakwa menawarkan kepadanya perjanjian: mengaku bersalah kepada dua tuduhan pengelakan cukai dan mereka akan mencadangkan kurang daripada hukuman maksimum 10 tahun.

Selepas permulaannya bersetuju, Hatch berjalan pergi, mengekalkan Minns sebagai peguamnya dan muncul di pertunjukan “Hari Ini” NBC untuk mendakwa bahawa CBS sepatutnya membayar cukai.

Pendakwa bertindak balas dengan juri besar, yang mendakwa Hatch pada 10 tuduhan yang membawa hukuman penjara sehingga 73 tahun dan berjuta-juta dolar dalam denda.

Semasa perbicaraan, pendakwa memanggil pelbagai saksi, termasuk pengeluar eksekutif “Survivor” Mark Burnett.

Burnett memberi keterangan bahawa kontrak “Survivor” Hatch menyatakan dia perlu membayar cukai atas hadiahnya. Minns tidak pernah bertanya kepadanya tentang tuduhan menipu, dan Burnett dan CBS enggan mengulas.