Doc Baker di ‘Little House’ meninggal pada 77 tahun

Pelakon watak televisyen veteran, Kevin Hagen, yang meninggalkan peranan pemain lelaki Barat yang buruk untuk menjadi Dr Hiram Baker dalam “Little House on the Prairie,” telah meninggal dunia. Beliau berusia 77 tahun.

Hagen meninggal dunia di rumahnya di sini pada hari Sabtu setahun selepas didiagnosis dengan kanser esophagus, isterinya, Jan Hagen, berkata Isnin.

Lahir di Chicago, anak penari tarian profesional, Hagen tidak mula bertindak sehingga dia berusia 27 tahun, dimana dia bekerja untuk Jabatan Negara AS di Jerman, memperoleh gelar dalam hubungan antarabangsa dari University of Southern California, dan berkhidmat dalam Tentera Laut selepas Perang Dunia II, isterinya berkata.

Selepas setahun undang-undang di UCLA, Hagen memutuskan untuk keluar, dan cuba tangannya bertindak.

“Saya hanya dapati ia benar-benar menjadi sebahagian daripada saya,” kata Hagen yang bertindak dalam wawancara pada 2004 dengan Courier Daily Pass Grants. “Ia adalah sesuatu yang tidak boleh saya jalani, lakukan atau mati.”

Hagen mendapat rehat besarnya setahun kemudian apabila seorang ejen Hollywood melihatnya sebagai patriark dominan Ephraim Cabot dalam “Desire Under the Elms” Eugene O’Neil, dan mendapat bahagian dalam siri televisyen “Dragnet,” permulaan yang panjang kerjaya di televisyen dan filem.

Peranan filem pertama Hagen adalah dalam filem Disney “The Light in the Forest” pada tahun 1958, tetapi dia mengiktiraf peranannya sebagai penyerang Konfederasi yang membunuh anak seorang petani Virginia yang dimainkan oleh James Stewart dalam filem “Shenandoah” pada tahun 1965 dengan memulakannya jejak panjang TV yang terbentang di Barat.

“Ia menyeronokkan,” katanya kepada akhbar The Oregonian pada tahun 1985. “Anda boleh menjadi seperti yang anda mahu, ada yang berat dalam kita semua.”

Hagen memainkan peranan berbintang pada “Gunsmoke,” “Rawhide,” dan “Cheyenne,” dan memenangi peranannya yang pertama dalam siri 1958, “Yancy Derringer,” di mana dia memainkan pentadbir bandar Perang pasca-New Orleans.

Walaupun persembahan itu hanya berlari setahun, dia mendapat lebih banyak kerja daripada sebelumnya dalam siri yang merangkumi “Bonanza,” “Perry Mason,” “The Man From U.N.C.L.E.,” dan “Mission: Impossible.”

Dia terkenal dengan gambarannya tentang Doc Baker di “Little House on the Prairie,” yang berlari dari 1974 hingga 1983.

“Jenaka apabila Michael Landon bertanya kepadanya jika dia boleh memandu kereta ketika mereka meletakkan” Little House “bersama-sama, Kevin berkata, ‘Ya, selagi tidak ada kuda yang dipasang,'” isterinya teringat.

Hagen berpindah ke Grants Pass pada tahun 1992 selepas muncul dalam kejohanan golf selebriti, tetapi tidak berputus asa. Dia melakukan pertunjukan satu orang yang ditulisnya berdasarkan watak Doc Baker yang dipanggil, “Dos Playful of Wisdom Prairie.” Semasa melakukan persembahan itu, dia bertemu isteri keempatnya, Jan. Mereka berkahwin pada tahun 1993.

Dibesarkan oleh ibunya, dua ibu saudara dan nenek, Hagen berpindah ke Portland sebagai remaja, bermain besbol dan bola sepak di Jefferson High School. Beliau telah menghadiri Oregon State University sebelum mendaftarkan diri di Tentera Laut A.S. selepas Perang Dunia II, berkhidmat di San Diego.

Baker juga terselamat oleh anak lelaki, Kristopher Hagen, dari Bakersfield, Calif. Tiada perkhidmatan yang dirancang.