Dia buat apa untuk mendapatkan seorang lelaki? Pada usia 25 tahun, ‘Little Mermaid’ merosot pada usia ‘Frozen’

Isnin menandakan 25 tahun sejak pelepasan “The Little Mermaid,” ciri animasi yang mengalir di era baru bajet pejabat besar bajet besar dan meletakkan puteri Disney tegas kembali pada peta filem.

Gambar: Ariel and Eric
Hari ini

Sekarang, ini klasik. Setiap orang yang telah menjadi anak kecil, mempunyai anak atau dikenali sebagai anak lelaki sejak pelepasan filem pada tahun 1989 telah melihatnya. Atau sebaliknya, hampir semua orang.

Ahem.

Sebagai penghormatan ulang tahun, saya memutuskan untuk mengambil risiko dan akhirnya melihat mengapa “The Little Mermaid” adalah masalah besar.

Sudah tentu, di permukaan, tidak ada misteri mengenainya. Disney animasi sihir, lagu-lagu yang hebat dan heroin yang berani, seperti Ariel, telah lama menjadi kombinasi kemenangan, dan filem ini mempunyai semua itu dan kemudian beberapa.

Tetapi banyak yang telah berlaku dalam tempoh 25 tahun yang lalu yang dapat memberi kesan terhadap filem puteri yang bertenaga. Sebagai contoh: “Beku.”

Pada tahun 2013, saudara perempuan Elsa dan Anna membuang skrip pada kisah puteri tradisional, memberikan pemirsa sekilas gadis-gadis yang akan berusaha keras untuk cinta sejati – cinta sejati mereka antara satu sama lain.

Sukar untuk menonton “The Little Mermaid” hari ini tanpa melihatnya melalui penapis “Frozen” pasca ini, terutamanya ketika datang kepada pencarian cinta sebenar Ariel.

Gambar: Ariel, Elsa and Anna
Hari ini

Duyung, yang sudah lama mempunyai minat dalam semua perkara manusia, jatuh cinta pada pandangan pertama apabila dia melihat Prince Eric. Dia memerhatikannya dari jauh selama beberapa minit, menyelamatkan nyawa dan membesar! – itulah yang diperlukan untuk dia memutuskan bahawa dia tidak seperti manusia, dia mahu menjadi satu.

Dia sanggup meninggalkan meninggalkan bapanya, saudara-saudara perempuannya dan dunia bawah airnya jika ia bermakna dia boleh tumbuh sepasang kakinya dan mendapatkan lelaki itu.

Tetapi itu bukan semua dia bersedia menyerah.

Ariel membuat perjanjian dengan syaitan, atau faksimile yang munasabah dalam Ursula penyihir laut. Baddie menyanyikan duyung itu, “Dia yang memegang lidahnya yang mendapat lelaki itu.” Jika Ariel akan melepaskan suaranya, dia akan mendapat kaki-kaki dan peluang tiga hari untuk menerima ciuman dari putera dan dengan itu kekal manusia.

Sekarang, tawarkan tawaran seperti itu kepada budak lelaki yang paling gila daripada “saudara” beku – yang akan menjadi Anna, sudah tentu – dan dia akan membuat wajah yang terkejut sebelum menjauh dari wanita yang menakutkan.

Pasti, kedua-dua Anna dan Elsa bersedia untuk mengorbankan itu dan lebih untuk kehidupan saudara perempuan yang berharga. Tetapi untuk ditembak di beberapa lelaki yang mereka tidak tahu? Tidak.

Sebaliknya, Ariel meletakkan namanya di garis gelap kontrak gelap tanpa pemikiran kedua.

Mungkin kembali pada hari itu, dalam ciri animasi puteri Disney yang pertama sejak 1959, “Sleeping Beauty,” keputusan ruam Ariel yang memihak kepada percintaan seolah-olah agak manis.

Kini kelihatannya membimbangkan. Dia mempunyai peluang untuk mendarat lelaki impiannya – selagi dia berubah secara fizikal dan memenggal diri dari keluarganya.

Tentunya, akhirnya, Ariel mendapat penghormatan gembira yang dikehendakinya: Dia mendapat suaranya, dan dia mendapat lelaki itu (walaupun itu bukan bagaimana asalnya, kisah asal Hans Christian Andersen yang sama dengan nama yang dimainkan). Ini adalah filem Disney, selepas semua.

Tidak ada yang mengatakan “The Little Mermaid” tidak menghiburkan. Walaupun dengan tema piawai-oleh-hari ini-standard, animasi itu menakjubkan, muzik menarik dan anda akan ditekan keras untuk mencari penjahat yang lebih baik daripada Ursula. Ia masih bernilai jam tangan.

Tetapi mudah untuk melihat mengapa Disney telah melepaskan formula.

Sebagai Don Hahn, pengeluar eksekutif “Maleficent” baru-baru ini berkata tentang pendekatan Disney baru: “Ideanya, ya, anda boleh mempunyai putera anda, tetapi itu komponen dalam hidup anda.”

Dia bukan seumur hidup awak.

Ikut Ree Hines di Google+.