‘Dia adalah bapa saya’: Kelsey Grammer berkongsi penghormatan manis kepada ayah TV John Mahoney

Apabila bintang “Frasier” John Mahoney meninggal dunia pada usia 77 pada hari Ahad, rakan-rakan penghiburnya mengambil media sosial untuk menghormatinya.

Sekarang, anaknya TV Kelsey Grammer telah berkongsi kesedihannya dalam jawatan Twitter yang penuh kasih sayang.

Pada hari Rabu, pemenang Emmy, 62, memberi penghormatan dengan gambar lembut kedua pelakon yang memeluk, menulis, “Dia adalah bapa saya, saya sayang dia.”

Peri Gilpin, yang memainkan Roz di sitkom yang lama, turut menghormati bintang bersamanya pada hari Isnin dengan menggesa para peminat menonton semula sebahagian besar karya Mahoney.

Mahoney memperoleh dua pencalonan Emmy untuk peranannya sebagai pengganti polis bersara Marty Crane pada sitkom yang dikasihi sepanjang tempoh 11 musim. Salah satu jenaka yang sedang berlangsung ialah peminum bir, Marty yang mengamuk sukan mempunyai masalah berkaitan dengan anak-anaknya yang terkenal dan berbudaya, ahli psikiatri Frasier (Grammer) dan Niles (David Hyde Pierce).

Gambar: TELEVISION COMEDY SERIES FRASIER FINALE TO BE TELECAST MAY 13
Bintang-bintang “Frasier (L-R): Jane Leeves, David Hyde Pierce, Kelsey Grammer, John Mahoney dan Peri Gilpin bersama di dalam foto cast.REUTERS

Tetapi dalam kehidupan sebenar, Mahoney, yang menghabiskan hampir 40 tahun sebagai ahli ensemble dari syarikat legenda Steppenwolf Theatre Chicago, mengasihi opera dan berkongsi pengetahuannya dengan anak lelaki TVnya yang lebih muda – yang memainkan fanatik opera – Pierce mendedahkan dalam satu wawancara pada 2010 dengan majalah Time.

Pelakon John Mahoney meninggal pada umur 77 tahun

06.06.201801:00

Selama kariernya yang panjang, Mahoney yang dilahirkan di Britain juga membintangi filem termasuk “Say Anything,” “Moonstruck” dan “Barton Fink” -dan memenangi Anugerah Tony n 1986 untuk peranannya dalam “The House of Blue Leaves.”

Baru-baru ini, dia muncul di beberapa episod “Hot In Cleveland” kerana minat cinta Betty White.