Dennis Quaid bercakap tentang ketakutan perubatan kembar

Hampir lima bulan selepas bayi kembarnya hampir meninggal dunia akibat denyut nipis darah yang tidak disengajakan, ingatan kekal jelas dalam fikiran Dennis Quaid.

“Ia adalah masa yang paling menakutkan dalam kedua-dua isteri saya atau hidup saya,” kata pelakon itu kepada Meredith Vieira HARI hari ini di New York hari ini. “Selama 41 jam di sana, ia benar-benar menakutkan.”

Ia adalah luar biasa. Kedua-dua Thomas Boone dan Zoe Grace – T.B. dan Z.G. kepada ibu bapa mereka – berada dalam rawatan intensif selama 11 hari selepas diberikan dosis dewasa darah Heparin yang lebih kurus di Pusat Perubatan Cedars-Sinai di Los Angeles.

Kembar adalah rumah dengan Quaid dan isterinya, Kimberly, dan tidak menunjukkan kesan buruk dari berus mereka dengan kematian.

“Kami mempunyai akhir yang bahagia, mereka pulang ke rumah, mereka melakukan yang terbaik. Itulah kabar baik, “kata Dennis Quad.

The Quaids telah menggugat pengilang dadah itu, Baxter Healthcare, mendakwa bahawa botol yang mengandungi dos dewasa dan kanak-kanak dilabel begitu sama sehingga overdoses tidak sengaja hampir tidak dapat dielakkan. Tetapi mereka tidak mendakwa hospital itu, malah memilih untuk bekerja melalui asas baru mereka untuk cuba membawa perubahan kepada cara ubat diberikan.

“Jika kita boleh cuba menjadikan lemon menjadi limun, saya dan isteri saya telah memulakan asas,” katanya. “Kesalahan perubatan berlaku; 100,000 orang atau lebih di negara ini mati setiap tahun kerana sesuatu yang mereka tidak masuk ke hospital untuk – kesilapan ubat atau jangkitan. Ia sesuatu yang boleh kita lakukan. Ia boleh dicegah. Ini kerana kesilapan manusia. Anda tidak boleh menghilangkannya sepenuhnya, tetapi ia seperti tali pinggang keledar – anda boleh membawanya ke bawah. “

Kesilapan yang biasa terjadi. “Mungkin 100 kesilapan sehari berlaku di hospital,” katanya kepada Vieira.

Dia telah meminta Cedars-Sinai dan hospital-hospital lain untuk menggunakan teknologi moden yang biasa untuk membantu mencegah kesilapan yang hampir memakan nyawa anak-anaknya. Idea ini adalah untuk mendapatkan kod bar pada setiap I.D. gelang. Sesiapa yang mentadbir ubat akan mengimbas gelang dan kod bar pada ubat untuk memastikan bahawa ia adalah ubat yang ditetapkan untuk pesakit itu dan bukan untuk orang lain.

“Banyak pesakit akhirnya mendapat ubat jiran sebelah,” katanya. “Jururawat terlalu banyak bekerja. Kadang-kadang pada akhir anjakan 18 jam, kesilapan berlaku. “

Kebanyakan hospital terus bergantung kepada preskripsi dan carta bertulis, dan Quaid berkata bahawa Cedars-Sinai masih belum memutuskan sama ada beralih kepada teknologi elektronik. Beliau berkata hospital itu telah berhenti menggunakan Heparin pada bayi baru lahir dan telah beralih kepada penyelesaian salin apabila penipisan darah diperlukan.

Walaupun dia menghabiskan masa untuk mempromosikan keselamatan hospital, Quaid yang berusia 53 tahun itu tetap menjadi salah seorang aktor paling sukar di Hollywood. Selain mempromosikan asasnya, beliau juga memasang filem baru, “People Smart,” yang dikeluarkan pada 11 April.

Salah satu daripada empat filem yang dia buat tahun lepas, “Orang pintar” bersama Sarah Jessica Parker dari kemasyhuran “Sex And the City” dan Ellen Page, bintang kejutan tahun lalu, “Juno.” Quaid memainkan kuliah yang marah dan garang profesor.

“Dia seorang yang kehilangan isterinya kira-kira 10 tahun lagi,” jelasnya. “Dia kehilangan minatnya terhadap apa yang dia lakukan, yang mengajar kesusasteraan Victoria. Dia berjalan-jalan sepanjang hidup. Dia terjebak. Kita semua pada suatu masa dalam kehidupan kita menjadi seperti itu. Dia berubah. Dia tidak menyedarinya, dan dia menyeret menendang dan menjerit dari itu. “

Pusing dramatik yang mendapat komedi romantis bergelora adalah gegar otak yang menyebabkannya di hospital, di mana dia mendapati dirinya dirawat oleh seorang doktor – Parker – yang masih melihat gred buruk yang diberikannya pada kertas tahun sebelumnya. Sememangnya, mereka akhirnya jatuh cinta.

Halaman memainkan anak perempuan yang sempurna dan sempurna profesor itu. Dia difilmkan “Orang pintar” sebelum mengubah bakatnya kepada “Juno,” tetapi Quaid berkata rakan sebiliknya baru-baru ini bahawa dia istimewa.

“Ia benar-benar jelas kepada semua orang bahawa dia akan menjadi satu pasukan,” katanya.