Dari Menari Itos ke Kato Kaelin, O.J. Kasus simpson berbentuk budaya pop

Dua puluh tahun lalu, Nicole Brown Simpson dan Ron Goldman didapati dibunuh di Los Angeles. Tiga hari kemudian, legenda bola sepak O.J. Simpson, bekas suami Nicole Brown Simpson, sepatutnya menyerah kepada polis untuk mempersoalkan kes itu. Sebaliknya, dia memanjat ke arah Ford Bronco putih yang didorong oleh bekas rakan sepasukan Al Cowlings, dan Cowlings memandu Simpson ke dalam sejarah. Apabila percubaan pembunuhan Simpson mencengkeram negara, ia memberi kesan besar kepada budaya pop yang masih kita lihat hari ini.

Polis mengejar
Luka mengejar perlahan-lahan melalui jalan raya sejauh 60 kilometer dari Los Angeles, sebuah phalanx kereta polis dalam mengejar dan helikopter TV mengatasi overhead. Dianggarkan 95 juta penonton menyaksikan pengejaran itu terus hidup, dan Domino’s Pizza memecah rekod penghantaran rumah pada hari itu.

Daftar untuk mempunyai berita hiburan teratas yang dihantar terus ke peti masuk anda.

Simpson tidak mengejar kereta televisyen terdahulu, tetapi ia menimbulkan nafkah orang ramai terhadap usaha tersebut. Dalam tahun-tahun yang lalu, menunjukkan seperti “Penjahat Dumbest Dunia” dan semakin banyak kamera penggemar polis-kapal layar telah membuat rakaman mengejar penglihatan yang biasa. Malangnya, tidak semua perkara berakhir dengan aman seperti Simpson. Sebagai contoh, pada tahun 2012, jurugambar Jodon Romero menembak dirinya di kepala kerana Fox News jangkar Shepard Smith mengarahkan bilik kawalannya untuk “turun, turun, turun.”

GAMBAR: White Bronco chase
Penonton TV tidak dapat berpaling dari mengejar Ford Bronco putih Simpson.Joseph R. Villarin / Hari ini

Menari Itos
Tuan rumah tunjuk ajar mendapati kes Simpson menjadi sumber jenaka yang bermanfaat. Mungkin gagak aneh datang apabila “Tonight Show” Jay Leno memperkenalkan Dancing Itos, kickline lelaki berpakaian seperti Hakim Lance Ito (kadang-kadang disertai oleh seorang wanita yang bermain pendakwa Marcia Clark). Ia jauh dari satu-satunya lelucon Leno yang dibuat mengenai kes itu – parodi “Gilligan’s Island” menampilkan “beberapa jutawan dan pisau” bukannya “jutawan dan isterinya” – tetapi Dancing Itos benar-benar menyoroti betapa surreal itu menjadi. 

GAMBAR: Dancing Itos
The Dancing Itos adalah perlawanan pada “The Tonight Show With Jay Leno.”Hari ini

‘Jika tidak sesuai …’
Peguam pertahanan Johnnie Cochran menyampaikan pernyataan berima yang tajam semasa hujah penutupnya: “Jika tidak sesuai, anda mesti membebaskan.” Dia bercakap tentang sarung tangan kulit yang bernoda darah yang ditemui di tempat pembunuhan itu, yang Simpson cuba untuk merogoh plastik, sarung tangan semasa percubaan dan didapati terlalu kecil. Penggunaan kata-kata Cochran dalam bahasa pengantar memperkenalkan unsur penampilan ke dunia hukum yang boleh mempengaruhi personaliti TV seperti Hakim Judy (“Kecantikan memudar, bodoh selamanya!”) Dan Hakim Joe Brown. Kejadian itu ditiru pada “Seinfeld,” dengan Kramer menegaskan bahawa peguamnya, yang diilhamkan oleh Cochran, Jackie Chiles, membuat terdakwa cuba pada bra. 

GAMBAR: O.J. Simpson
Ia adalah masa mahkamah dramatik apabila O.J. Simpson mencuba sarung tangan kulit yang ditemui di tempat kejadian.SAM MIRCOVICH / Hari ini

Kato Kaelin
Kaelin, seorang pelakon yang bercita-cita dari Milwaukee, tinggal di sebuah rumah tamu di harta Simpson ketika pembunuhan itu berlaku, tetapi apa yang dia mungkin menyaksikan malam itu hilang dalam empat hari kesaksian yang bertele-tele. Kaelin telah dipecat sebagai freeloader dan diparodikan sebagai gelandangan dan peluncur. Pada tahun 2014, beliau menceritakan peranan sejarahnya yang pelik, memanggil dirinya “kira-kira tidak relevan sebagai ‘b’ dalam perkataan” halus. ” Mungkin, tetapi dia telah melancarkan kegilaan untuk personaliti Z-senarai yang terkenal kerana terkenal. Kaelin terus mengambil bahagian dalam beberapa acara realiti, termasuk “Strip Poker” Lampoon Negara, yang membuka jalan untuk Real Housewives yang tidak terhitung banyaknya, Moms Remaja dan anak perempuan peguam Simpson Robert Kardashian.

GAMBAR: Kato Kaelin
Kato Kaelin memberi keterangan semasa percubaan Simpson.Hari ini

Kasut Bruno Magli
Menurut testimoni pakar FBI, cetakan kasut berdarah yang ditemui di tempat kejadian pembunuhan dibuat oleh kasut Itali Bruno Magli – khususnya, gaya Lorenzo dalam ukuran 12. Pendakwaan menunjukkan gambar Simpson memakai apa yang dikatakan pakar itu kasut gaya yang sama , tetapi Simpson menafikan memiliki kasut “hodoh-keldai”. Namun, penjualan jenama pereka itu melonjak, membuktikan bahawa tidak ada publisiti yang publisiti yang buruk. Pada tahun 2012, Skittles mendapat bonggol jualan yang sama dengan kegilaan ketika gula-gula terikat pada kematian menembak Trayvon Martin.

GAMBAR: Shoe prints
Pameran percubaan ini menunjukkan cetakan kasut ujian kasut Bruno Magli di sebelah cetakan kasut dari tempat kejadian. Hari ini

Ikuti Gael Fashingbauer Cooper di Google+.

Loading...