‘CSI’ pulangan: Alas, Warrick miskin

Apabila kami meninggalkan musim lalu: Undersheriff McKeen menangkap Warrick di dalam kereta dan memberitahunya bahawa dia boleh menyimpan lencananya. Kemudian untuk memastikan bahawa Warrick tidak akan meneruskan penyiasatan Gedda, McKeen menembaknya dua kali di dada. Walaupun Warrick seolah-olah ditakdirkan, penonton masih berharap dia akan menarik diri.

Minggu ini: Warrick meninggal dunia di lengan Grissom.

McKeen cepat membawa pasukan itu ke atas jejak lelaki yang salah, yang membayangkan bahawa pembunuh Gedda, Pegawai Pritchard, telah membunuh Warrick. Tetapi ketika mereka menyiasat, pasukan itu mendapati lubang dalam cerita McKeen -yang jelas, bahawa dia tidak dapat mendengar tembakan-tembakan yang membunuh Warrick – dan dia menjadi suspek utama. Ini semua membawa kepada pertarungan antara Nick dan McKeen, dengan McKeen cuba memancing Nick untuk membunuhnya. Nick tidak dan tembaga menangkap McKeen untuk pembunuhan Warrick.

Adegan-adegan yang layak: Apabila Catherine rosak di tempat kejadian; apabila Hodges mengumpul pakaian berambut darah Grissom.

Selamat kembali: Keselesaan Grissom adalah kembalinya Sara, yang menawarkan untuk mengaturkan pengebumian Warrick (dan juga memakai potongan rambut baru yang ramping). Sara dan Greg pergi ke apartmen Warrick dan mendapati bahawa bukan sahaja dia mempunyai seorang anak lelaki, tetapi dia cuba mendapatkan hak penjagaan anak lelaki itu.

Momen menjengkelkan minggu (antara ramai): Melihat wajah Grissom sebagai menonton DVD yang menunjukkan Warrick memberi kesaksian untuk mencuba dan mendapatkan hak penjagaan anaknya. Warrick bercakap tentang seorang lelaki yang mengajarnya “cara bersikap adil, cara memaafkan, bagaimana terinspirasi, dan bagaimana memberi inspirasi kepada orang lain.”

Katakan selamat tinggal: Di tempat kejadian akhir, Grissom memberi penghormatan di pengebumian Warrick. Dia memulakan dalam irama logik yang biasa, tetapi akhirnya terputus dan suara yang tercekik hanya berkata, “Saya akan sangat merindui dia.”

Ini tidak akan berlaku di dunia nyata: Grissom dan pasukannya dibenarkan menyiasat pembunuhan Warrick. Konflik kepentingan, sesiapa pun?

Hujung longgar: Mengapa memperkenalkan anak Warrick dan isu penjagaan ketika Warrick sudah mati? Adakah ini ada kaitan dengan alasan Grissom akhirnya meninggalkan makmal kejahatan Las Vegas?

Teori jauh: Akankah Grissom dan Sara mengadaptasi anak Warrick?