Chef selebriti Julia Child meninggal pada usia 91 tahun

Julia Child, yang melancarkan, menggalakkan suara dan tangan yang mampu membawa selok-belok masakan Perancis ke tukang masak Amerika melalui siri dan buku televisyennya, telah meninggal dunia. Dia adalah 91.

“Amerika telah kehilangan harta kebangsaan yang benar,” kata Nicholas Latimer, pengarah publisiti untuk penerbit chef terkenal, Alfred A. Knopf, dalam satu kenyataan hari ini. “Dia akan terlepas sangat.”

Kanak-kanak meninggal pada pukul 2:50 pagi di rumahnya di sebuah pusat bantuan dibantu di Montecito, sebuah bandar pantai kira-kira 90 batu dari barat laut Los Angeles, kata anak saudara perempuannya, Philadelphia Cousins. Satu kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini oleh Latimer berkata Anak meninggal hari Khamis.

“Dia meninggal dalam tidurnya,” kata Cousins. “Dia bersama keluarga dan kawan-kawan dan anak kucingnya, Minou. Dia mempunyai buku masakan dan banyak lukisan oleh suaminya Paul di rumah. “

Kanak-kanak, yang meninggal dunia dua hari sebelum hari jadi ke-92, telah menderita kegagalan buah pinggang, kata Cousins.

Perkhidmatan peringatan untuk ahli keluarga telah dirancang, tetapi Anak meminta supaya tidak ada pengebumian, kata Cousins.

Hadiah berkongsi makanan yang baikSeorang wira rakyat Amerika 6-kaki-2, “The Chef Perancis” dikenali sebagai orang awam sebagai Julia, dan memberitakan kegembiraan bukan sahaja dalam makanan yang baik tetapi dalam membagikannya, mengakhiri pelajaran televisyen umumnya di satu set meja dan dengan ingin, “selera Bon.”

“Makan dengan rakan-rakan dan keluarga tercinta adalah salah satu kesenangan yang paling utama dan paling tidak bersalah, yang sama-sama memuaskan jiwa dan abadi,” katanya dalam pengantar buku ketujuhnya, “Jalan untuk Masak”. makanan makanan, program kecergasan, dan kebimbangan kesihatan, kita tidak boleh kehilangan makanan yang indah. “

Chipper dan bersahaja, dia menyeru semua orang untuk memberi makanan yang baik.

Dia tidak selalu kemas di dapur, dan sama seperti kita yang lain, dia kadang-kadang menjatuhkan benda atau mengalami kesulitan mendapatkan kek keluar dari acuannya.

Dalam skirt dan blaus A-line, dan apron dengan tuala pinggang yang terletak di pinggang, Julia Child cukup akrab untuk diparodai oleh Dan Aykroyd pada “Saturday Night Live” NBC dan subjek lagu muzik Jean Stapleton, “Bon Appetit. “Dia berada di sampul majalah Time pada tahun 1966.

Pengembara yang aktif dan kerap berumur 80-an, Kanak-kanak mengiktiraf gen yang baik dan kebiasaan yang bermula pada usia 40-an untuk memakan segalanya secara sederhana.

Susy Davidson, seorang perunding yang bekerja dengan Anak di “Good Morning America,” yang dikenali sebagai persahabatan Anak hadiah hebat.

“Dia membantu saya mendefinisikan umur, No 1,” kata Davidson. “Dia adalah standard yang mana saya menghukum semua profesional. Dia sentiasa bersemangat untuk belajar sesuatu, untuk mencuba sesuatu yang baru. Dia hanya mempunyai semangat kemurahan hati ini. “

Menawarkan ‘arahan yang betul’Beliau adalah seorang guru yang utama dan tidak pernah kehilangan matlamat yang dibentangkan di dalam salah satu daripada “Menguasai Seni Masakan Perancis”: “Sesiapa sahaja boleh memasak dengan cara Perancis di mana-mana, dengan arahan yang betul. Harapan kami ialah buku ini akan membantu dalam memberikan arahan itu. “

Seperti rakannya James Beard, Anak dipengaruhi tetapi tidak dipukul oleh populariti makanan segera, makanan rendah lemak, makanan kesihatan.

Dia bertujuan “Cara untuk Memasak” pada generasi baru dan semasa ia menawarkan banyak resipi menggunakan mentega dan krim, ia meninggalkan ruang untuk percubaan dan variasi dalam gabungan teknik Perancis klasik dan gaya bebas Amerika. Ia adalah hit, dengan hampir 400,000 salinan dicetak hanya empat bulan selepas penerbitan.

Walau bagaimanapun, dia bimbang bahawa kegilaan kesihatan adalah berlebihan.

“Apa yang membahayakan dan mengecewakan tentang era ini adalah bahawa orang benar-benar takut makanan mereka,” katanya kepada The Associated Press pada tahun 1989. “Duduk untuk makan malam adalah perangkap, bukan sesuatu yang boleh dinikmati. Orang harus mengambil makanan mereka lebih serius. Ketahui apa yang boleh anda makan dan nikmati dengan sempurna. “

Kanak-kanak tidak mengambil pelajaran memasak sehingga dia berusia 30-an. Dan dia berusia 50an ketika siri televisyen pertamanya bermula pada tahun 1963.

Dilahirkan di Pasadena, Calif., Anak sekali berkata bahawa dia dinaikkan untuk memasak dengan memasak tukang masak.

Beliau lulus dari Smith College pada tahun 1934 dengan ijazah sejarah dan aspirasi untuk menjadi novelis atau penulis majalah New Yorker. Sebaliknya, dia akhirnya berada di jabatan publisiti sebuah rantaian perabot dan permaidani New York City.

Berkhidmat negaranya dalam Perang Dunia II
Semasa Perang Dunia II bermula, beliau menyertai Pejabat Perkhidmatan Strategik, pelopor CIA. Dia dibuang kerja untuk melakukan pekerjaan rumah tangga di Ceylon (sekarang Sri Lanka), di mana dia bertemu Paul Child, seorang diplomat karier yang kemudiannya menjadi jurugambar dan pelukis, di teras banglo penanam teh pada tahun 1943.

Mereka berkahwin pada tahun 1946 dan dua tahun kemudian dihantar ke Paris.

Kanak-kanak yang terdaftar di sekolah memasak Cordon Bleu yang terkenal, bermotivasi sekurang-kurangnya sebahagiannya dengan keinginan untuk memasak untuk suaminya epikurinya. Dia dianggap agak aneh oleh kawan-kawannya, yang semua telah mengupah bantuan di dapur.

“Saya telah mencari kerja sepanjang hayat saya,” katanya kepada AP. “Dan apabila saya memasak saya mendapatinya. Saya terinspirasi oleh keseriusan yang sangat besar yang mereka ambil. “

Di Perancis, beliau juga bertemu dengan Simone Beck dan Louisette Bertholle, yang mana beliau berkolaborasi dengan “Menguasai Seni Masakan Perancis,” yang merupakan sembilan tahun dalam pembuatan dan menjadi wajib bagi sesiapa yang memasak dengan serius.

Ia diterbitkan pada tahun 1961 dan diikuti oleh “Cookbook Chef Perancis”; “Menguasai Seni Memasak Perancis, Vol. II, “dengan Beck; “Dari Dapur Julia Anak”; “Julia Child & Company”; “Julia Child & Syarikat Lebih”; dan “The Way to Cook,” pada Oktober 1989.

‘Chef Perancis’ debutnyaDia berusia 51 tahun ketika dia membuat debut televisyennya sebagai “The Chef Perancis.” Siri ini bermula pada tahun 1963 dan berterusan untuk 206 episod. Kanak-kanak memenangi anugerah Peabody pada tahun 1965 dan Emmy pada tahun 1966, dan kemudian menjadi bintang dalam beberapa lagi siri untuk WGBH-TV Boston.

Russell Morash, pengarah Anak dari awal, mengingatkannya sebagai “spontan dari awal, bakat televisyen semula jadi – sangat santai tetapi sangat profesional.”

“Saya berlaku sebagai wanita yang tepat pada masa yang tepat,” katanya, dengan menyatakan bahawa John F. Kennedy mempunyai seorang chef Perancis di Gedung Putih dan lebih banyak orang Amerika yang sedang bepergian ke luar negara.

Sejak tahun 1980-an, beliau menumpukan perhatian untuk mempromosikan kajian serius tentang makanan dan masakan. Beliau mengasaskan Institut Wain dan Makanan Amerika di San Francisco pada tahun 1981 dan mengasaskan Yayasan Beard James di New York City pada tahun 1986.

Lebih baru-baru ini, dia bekerjasama dengan chef televisyen Jacques Pepin untuk tahun 1994 khas PBS, “Julia Child & Jacques Pepin: Memasak di Konsert” dan sekuel 1996, “More Cooking in Concert.”

Paul Child meninggal dunia pada tahun 1994, dan pada akhir tahun 2001, Julia Child, pemastautin lama Cambridge, Mass., Berpindah ke Santa Barbara. Pasangan itu tidak mempunyai anak.