Cheers to ‘Frasier’ selepas jangka 11 tahun

Ketika komedi barbar kolar berwarna biru “Cheers” berakhir pada tahun 1993, ia berjaya menipu bir ke dalam sampanye.

“Frasier,” yang “Cheers” spinoff tentang psikiater Frasier Crane dan keluarga yang tidak berfungsi, menjadi perpaduan vintajnya sendiri yang berkilau dan keterlaluan neurosis tinggi.

Episod terakhir komedi NBC melancarkan Khamis, menutup babak 22 tahun yang luar biasa dalam sejarah televisyen di mana ia menyamai kejayaan 11 musim “Cheers” dan menjadi salah satu spin TV paling berjaya di TV.

Hanya opera sabun utama “Knots Landing,” yang berasal dari “Dallas,” bertahan lebih lama (14 musim) – dan ia pasti tidak dapat membanggakan rekod 31 Emmys, termasuk lima anugerah siri komedi terbaik berturut-turut, yang dianugerahkan “Frasier . “

Ia adalah satu pencapaian yang mencabar seperti Dr. Crane akan suka. Siri bintang Kelsey Grammer pasti tidak. Dia percaya “Frasier,” dengan David Hyde Pierce sebagai saudara Frasier dan partner-in-reporter Niles, menaikkan bar TV.

“Saya bangga dengannya. Saya mempunyai sesuatu yang saya dapat melihat, menunjukkan dan berkata, ‘Baiklah, saya melakukannya,’ ‘kata Grammer. “Terdapat penonton untuk lelaki ini. Kami membuktikannya. Kebanyakan Amerika, terus terang, lebih pintar daripada televisyen menganggap mereka. “

Dicipta oleh alumni “Cheers” David Angell, Peter Casey dan David Lee, “Frasier” menggugurkan Dr Crane daripada perkahwinan yang tidak berpuas hati, di bar barong Boston dan menjadi pekerjaan radio Seattle sebagai tuan rumah pertunjukan nasihat.

Lebih daripada spin
“Saya tidak boleh memanggil ‘Frasier’ spinoff,” kata Pierce. “Saya tahu ia, tetapi saya berpendapat bahawa, dari awal, ia berdiri sendiri.”

Siri ini memulakan kerjaya pada 16 September 1993. Effete, gaya Frasier yang terkenal itu dipadankan oleh rakan Niles yang menyusut tetapi bertengkar dengan ayah Martin (John Mahoney), seorang anggota polis yang kurang upaya, bertubi-tubi yang berakhir dengan Frasier.

Lain-lain dalam pelakon ensemble termasuk Jane Leeves sebagai Daphne, penjaga Martin dan objek kerinduan Niles dan Peri Gilpin sebagai pengeluar sassy Frasier.

Terdapat penggantian untuk Frasier.

Api terbaharu adalah Charlotte, yang dimainkan oleh Laura Linney, yang mempunyai ciri-ciri yang menonjol dalam dua jam terakhir, yang termasuk retrospektif pada jam 8 pagi. EDT. Kini sudah berkahwin dengan Niles dan Daphne, menunggu kelahiran bayi mereka, dan Martin dan tunang Ronee (Wendie Malick) berkongsi sorotan.

Kenapa penonton berpindah ke spinoff di mana seorang sindiket intelektual pergi dari salah satu “Cheers” barflies kepada wira?

“Dia bukan intelektual yang sejuk,” kata co-creator Casey. “Saya tidak boleh mengatakan bahawa dia tidak pernah menguasainya, kerana ada masa yang dia lakukan. Tetapi di dalamnya dia seorang lelaki yang baik dan motifnya biasanya cukup bagus. “

Kredit Pierce keupayaan Grammer untuk membuat wataknya “sentiasa menarik dan mengejutkan.” Grammer memenangi tiga Emmys pelakon terbaik untuk peranannya; Pierce menerima tiga Emmys sokongan-pelakon.

Keturunan GrammerTahun 20 Grammer sebagai Frasier Crane (dia diperkenalkan pada “Cheers” pada tahun 1984, dua tahun selepas pertunjukan bermula) meletakkannya di liga James Arness dan Marshal Matt Dillon di “Gunsmoke” (1955-75).

“Frasier adalah watak yang paling menarik untuk dimainkan,” kata Grammer. “Dia mempunyai kehidupan emosi yang kaya, dia mempunyai kebiasaan yang menjadikan dia seronok bermain … Itulah pengembaraan seumur hidup untuk pelakon mana pun.”

Malah sepanjang tempoh di mana pengkritik mengadu siri itu “boleh dikatakan memukul beberapa kemerosotan, saya selalu mendapati dia menarik,” katanya.

Walaupun penarafan pameran itu ditandai pada musim-musim terkini dan tidak pernah menandingi orang-orang “Cheers,” yang ditayangkan pada masa persaingan kabel kurang untuk rangkaian, ia adalah pemain utama untuk NBC.

“Sepanjang tahun 90-an, NBC merakam demo yang paling digemari di televisyen dengan menarik perhatian penonton muda, bandar, kelas atas, pengiklan penonton memuja, dengan menunjukkan pintar seperti ‘Frasier,’ ‘kata Tim Brooks, pengarang bersama” Direktori Lengkap ke Rangkaian Perdana Masa dan Rancangan TV Kabel. “(MSNBC adalah usaha sama antara NBC dan Microsoft)

Semasa menukar tetapan dan dinamik “Cheers,” “Frasier” berjaya mengekalkan penonton yang didambakan.

“Terdapat sedikit nilai yang sangat berharga untuk penonton di televisyen sekarang,” kata Brooks.

Dengan khalayak memihak kepada rancangan realiti seperti “The Apprentice” dan “American Idol,” dan dengan sitkom yang lama “Frasier,” “Rakan-rakan” dan “Seks di Kota” pergi, keadaan komedi TV sedang rendah.

Casey mencadangkan pelbagai sebab, termasuk pengeluar sitkom terlalu hijau, tetapi perseorangan.

“Aduan besar saya adalah bahawa rangkaian cenderung tidak bersabar cukup untuk membiarkan persembahan mencari penonton,” katanya. “Mereka mengharapkan pertunjukan keluar dari tembakan tembakan, dan ia tidak berlaku. Pastinya tidak dalam kes ‘Cheers.’ Mereka mempunyai musim pertama yang mengerikan, dari segi penarafan, tetapi mereka bertahan selama 11 tahun, bukan? “

Waktu berlepas yang baik
“Frasier” berakhir pada masa yang tepat, berkata bintang dan pengeluarnya. (Casey menyatakan siri ini sebagai kredit terakhir untuk Angell, yang bersama isterinya meninggal di salah satu pesawat yang melanda World Trade Center.)

“Saya sentiasa mahu melakukan 11 tahun, dan kami melakukan 11,” kata Grammer. “Saya tidak pernah sombong, saya baru saja berharap.”

Tidak ada jangkaan bahawa “Frasier” akan menarik 80.4 juta penonton yang ditonton untuk “Cheers” yang terakhir, menjadikannya siri terakhir TV yang paling ditonton kedua-duanya, atau bahkan 50 juta-plus yang menonton terakhir minggu lalu “Kawan . “(” M * A * S * H ​​”dilihat oleh 105 juta penonton.)

“Frasier” juga tertinggal di kalangan pengiklan, yang membayar sehingga $ 2 juta untuk tempat 30 saat pada “Friends” terakhir tetapi dilaporkan mendapat masa “Frasier” sehingga $ 800,000 setiap setengah jam.

Tetapi mereka yang merupakan sebahagian daripada “Frasier” mengatakan ia akan keluar dalam gaya.

“Saya rasa pengeluar dapat membawa keseluruhan siri itu, selama 11 tahun, kepada kesimpulan yang sangat baik,” kata Pierce.

“Saya bangga dengan episod terakhir ini,” kata Casey. “Tidak kira betapa baik pertunjukan itu, mereka selalu nampak menunggu di bulu-bulu pada episod terakhir itu. Dan saya tidak nampak bagaimana mereka akan mendapat kami. “