Bunuh diri Delp membuka semula luka untuk Boston

Band Boston bercakap kepada pencinta muzik pada tahun 1970-an dengan menghantam hits seperti “Lebih Daripada Merasa” dan “Keamanan Minda.” Tetapi dua minggu selepas penyanyi Brad Delp membunuh diri di rumahnya di New Hampshire, perasaan buruk berlimpah.

Ahli-ahli band semasa ini, termasuk ketua penulis lagu dan pengasas Tom Scholz, tidak dimaklumkan atau dijemput untuk pengebumian Delp, yang dihadiri oleh ahli-ahli awal band yang menentang Scholz dalam pertempuran undang-undang tahun 1980-an.

Minggu lalu, bekas isteri Delp, Micki, dipetik di sebuah stesen radio sebagai berkata Delp tertekan tentang konflik dalam kehidupan profesionalnya dan menjadi lemah selepas rakan lama, Fran Cosmo, dipotong dari barisan konser musim panas Boston. Cerita itu tersebar secara dalam talian, di mana peminat cuba memikirkan alasan untuk membunuh diri Delp memanggilnya.

Scholz, yang memanggil Delp sebagai “sahabat dan kolaborator dalam muzik selama lebih dari 35 tahun,” kata dia dihancurkan oleh bunuh diri Delp dan pengecualiannya dari pengkebumian. Sekarang dia mengatakan bahawa dia tidak adil dipersalahkan kerana kematian Delp.

“Ia terburuk daripada panggilan telefon awal kepada mimpi ngeri yang mutlak,” kata Scholz dalam wawancara telefon yang menguap, yang pertama sejak kematian Delp 9 Mac. (Satu wawancara yang dilakukan oleh e-mel telah diterbitkan lebih awal di Rolling Stone.)

“Kami diberitahu ia hanya akan menjadi keluarga terdekatnya (di pengebumian), dan sudah tentu ia tidak,” katanya..

Seorang peguam untuk Scholz menghantar surat kepada Micki Delp pada hari Jumaat menuntut penarikan balik. Dia tidak menjawab segera kepada mesej e-mel dari The Associated Press melalui penerbit yang telah mengendalikan kenyataan untuk keluarga.

Boston telah membatalkan penglibatan musim panasnya. Scholz berkata beliau masih berharap keretakan boleh diperbaiki dan band itu boleh menjadi sebahagian daripada perkhidmatan peringatan awam yang anak-anak dan tunang Delp, Pamela Sullivan, berkata minggu lalu ada dalam kerja-kerja.

Scholz menganggap hak untuk nama dan muzik band. Tiga anggota band asal – Barry Goudreau, Sid Hashian dan Fran Sheehan – memberi keterangan kepada syarikat rekod yang hilang. Goudreau adalah ipar Micki Delp, dan dia dilaporkan tetap dekat dengan anggota band yang digulingkan.

Delp, satu-satunya ahli band selain Scholz yang namanya berada dalam kontrak rakaman CBS, kekal berteman dengan semua orang, menari dan merakam bersama Scholz dan yang lain selama beberapa dekad. Dia juga memulakan kumpulan penghargaan Beatles, Juara Beatle.

Scholz menulis, merekabentuk dan meletakkan hampir semua lagu instrumental pada album pertama, tetapi dia berkata Delp membantunya memperbaiki lagu dan membawa muziknya ke kehidupan.

“Ia pergi dari menjilat gitar yang tidak bermakna sesuatu kepada lagu sebenar sebaik sahaja dia membuka mulutnya. Itu selalu berlaku, “kata Scholz. “Kami mempunyai hubungan kerja yang sangat rapat. Saya bersumpah dengannya kerana kami disambungkan dengan kabel. Kami tidak perlu bercakap kebanyakan masa. “

Scholz dan Delp adalah kedua-dua vegetarian dan pacifis, kedua-duanya mendedikasikan wang dan bakat mereka untuk menyebabkan mereka percaya, dan kedua-duanya mencadangkan kepada teman wanita mereka pada Hari Krismas 2006 dengan meletakkan cincin dalam stoking mereka – hanya belajar tentang kebetulan dalam perbualan selepas itu.

Album pertama band itu sangat berjaya, dan kekal sebagai salah satu album pertama yang menjual album terbaik sepanjang masa, menurut Billboard, menjual lebih daripada 16 juta kopi. Muzik awal Boston juga kekal sebagai ruji di stesen rock klasik, terutamanya di New England.

96.5 FM (“The Mill”) di Manchester merancang penghormatan dua jam ke Boston pada hari Ahad yang memaparkan petikan daripada wawancara stesen dengan Delp selama ini. Pengarah program J.C. Haze berkata dia mengingati mendengar album pertama.

“Tom dan Brad, mereka membuat bunyi yang unik itu hanya mengambil dunia dengan ribut,” kata Haze. “Tiada apa-apa yang pernah terdengar seperti itu, dan tiada apa yang berlaku sejak itu.”